Výsledky kontroly: záchranka porušila zákon

20. 8. 2009 10:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalé vedení středočeské záchranné služby údajně porušovalo zákon o veřejných zakázkách. Vyplývá to alespoň z kontroly, která se zaměřila na efektivitu hospodaření bývalého managementu. Kvůli nedostatkům při uzavírání smluv v okresních střediscích zvažuje současné vedení podání trestního oznámení...


Kontrola byla zahájena letos v březnu a zaměřila se na zejména na hospodárnost a efektivitu vynakládání veřejných prostředků. A výsledky jsou podle současného vedení jednoznačné. „Revize prokázala řadu sporných rozhodnutí a nestandardní postupy při uzavírání smluvních vztahů bývalého managementu středočeské záchranky,“ uvedl ředitel Martin Houdek. Kontroloři se zaměřili na roky 2007 až 2009, prověřovali zejména atypické smlouvy. „Ujednání o cenách v jednotlivých smlouvách nebyla průkazná a transparentní, při uzavírání smluv nebyly mnohdy dodržovány ani formální požadavky na uzavírání smluv, nebyla striktně dodržována ustanovení zákona o veřejných zakázkách, a to se týká i zakázek malého rozsahu, kdy při jejich zadávání musí zadavatel postupovat v souladu se zásadami transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace,“ dodal Houdek.

Bývalé vedení pochybení

Bývalý ředitel Robert Zelenák obvinění odmítá, kontrola se podle něj konala po jeho odchodu a bez jeho účasti, a tudíž její výsledky nepovažuje za objektivní. Zdůraznil, že všechny významnější zakázky schvalovala krajská rada. „Já nevím, jestli tam něco vyhodili nebo něco přidali. Celá kontrola proběhla bez mého vědomí a v době, kdy jsem na tom pracovišti nebyl už téměř půl roku přítomen. Tyhle závěry považuji za účelové,“ prohlásil Zelenák pro ČTK. Podotkl, že krajské volby, jež rozhodly o změně v čele hejtmanství, byly na podzim a on odešel z vedení organizace letos v březnu. „Za celou dobu se tam nikdo ani neobjevil,“ dodal.

Největší pochybení v Rakovníku

Největší nedostatky kontroloři podle Hudka nalezli v Rakovníku, týká se desetimilionové investice do stanoviště v Rakovníku, které potom jako součást privatizované nemocnice přešlo do soukromých rukou. Záchranná služba nyní za využívání tohoto stanoviště musí platit 30.000 korun měsíčně. „Deset milionů je pryč a platíme tam ještě nájem. To je pro mě zásadní pochybení,“ uvedl Houdek. Zelenák se ale hájí tím, že existovala dohoda se zástupci soukromé společnosti, podle níž měl být nájem vracen formou sponzorského daru. „Že k tomu pak nedošlo, protože jsem odešel, to já nemohu nijak ovlivnit,“ podotkl.

Další nedostatky v Kolíně a Berouně

Další pochybení kontrola údajně odhalila v Kolíně, kde záchranná služba společně s nemocnicí investovala do nemocniční kuchyně a výjezdového stanoviště. Dohodnutá investice se podle Houdka během jednoho měsíce navýšila o více než o 100 procent, což pro záchrannou službu znamenalo zaplatit pět milionů navíc. V Berouně pak byla při budování stanoviště navýšena cena zhruba o půl milionu, takže i tady bylo zpochybněno celé výběrové řízení, dodal Houdek.

msvo,www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?