Vzdělávání fyzioterapeutů

13. 4. 2012 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvalifikace fyzioterapeutů pro vykazování výkonů č. 21221 a 21415 v rámci odbornosti 902.


Ministerstvo zdravotnictví České republiky začátkem února 2012 písemně požádalo všechny zdravotní pojišťovny, aby v rámci odbornosti 902 fyzioterapeutům při nasmlouvávání výkonů č. 21221 a 21415 uznávaly nejenom vzdělání stanovené vyhláškou č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, v platném znění (dále jen „seznam výkonů“), v části 6.2. (nositelé výkonů), ale i vzdělání získané před účinností zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, formou dlouhodobých kurzů, které co do obsahu a rozsahu odpovídá náplním současných certifikovaných kurzů. Tato výzva byla Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR, Zdravotní pojišťovnou METAL-ALIANCE a Zaměstnaneckou pojišťovnou Škoda přijata kladně. Ostatní zdravotní pojišťovny se k této výzvě prozatím nevyjádřily.

Nositelem výkonů č. 21221 a 21415 tak při akceptaci zdravotní pojišťovny může být nejenom fyzioterapeut s vysokoškolským vzděláním se specializovanou způsobilostí nebo zvláštní odbornou způsobilostí, případně s další specializovanou způsobilostí, nebo fyzioterapeut s osvědčením k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, který prokáže zvláštní odbornou způsobilost (index K3), ale i fyzioterapeut s osvědčením k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, který prokáže pojišťovně absolvování příslušného dlouhodobého kurzu, který ministerstvo na základě srovnání dostupného vzdělávacího programu se vzdělávacím programem již certifikovaného kurzu považuje za ekvivalent certifikovaného kurzu.

Ministerstvo na základě žádosti profesního sdružení UNIFY ČR a na základě četných podnětů z praxe porovnalo dostupné náplně dlouhodobých kurzů pořádaných před nabytím účinnosti výše citovaného zákona se vzdělávacími programy akreditovaných certifikovaných kurzů a vyzvalo zdravotní pojišťovny, aby následující uvedené dlouhodobé kurzy považovaly za ekvivalenty kurzů, které jsou podle zákona č. 96/2004 Sb. akreditovány jako certifikované a po jejichž absolvování získá účastník kurzu zvláštní odbornou způsobilost pro úzce vymezené zdravotnické činnosti. Ministerstvo zdravotnictví posoudilo pouze vzdělávací programy kurzů, které byly dostupné prostřednictvím archivu v NCO NZO a RL-Corpus.

Ekvivalenty certifikovaných kurzů

Kód 21415

Kurzy měkké a mobilizační techniky

* Příprava ve speciálním úseku práce v metodice diagnostiky a léčení poruch hybného aparátu (měkké a mobilizační techniky) – kurz pořádaný v roce 1996 a 1997 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)
* Speciální příprava rehabilitačních pracovníků v metodice diagnostiky a léčení poruch hybného aparátu (měkké a mobilizační techniky) – kurz pořádaný v roce 1998 a 2001 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)
* Speciální příprava rehabilitačních pracovníků a fyzioterapeutů v diagnostice a terapii poruch hybného systému – kurz pořádaný v letech 2002–2005 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)

Tematický kurz měkkých mobilizačních technik I.–IV. část

* Příprava ve speciálním úseku v metodice diagnostiky a léčení poruch hybného aparátu (měkké a mobilizační techniky) – kurz pořádaný v roce 1994 a 1997 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)

Kurzy léčby některých druhů funkční ženské sterility metodou Mojžíšové

* Příprava rehabilitačních pracovníků pro speciální činnosti v rehabilitační léčbě některých druhů funkční ženské sterility metodou Mojžíšové – kurz pořádaný v roce 1996 a 1997 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)
* Speciální příprava rehabilitačních pracovníků v rehabilitační léčbě některých druhů funkční ženské sterility metodou Mojžíšové – kurz pořádaný v letech 1998–2002 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)
* Speciální příprava rehabilitačních pracovníků a fyzioterapeutů v rehabilitační léčbě některých druhů funkční ženské sterility metodou Mojžíšové – kurz pořádaný v letech 2003– 2005 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)

Kód 21221

Kurz Vojtova metoda

* Aplikace vývojové kineziologie podle Vojty – kurz pořádaný v letech 1996–2005 v RLCorpus Olomouc

Kurz Kabatova metoda

* Příprava ve speciálním úseku práce v metodice proprioceptivní nervosvalové facilitace (Kabatova technika PNF) – kurz pořádaný v roce 1996 a 1997 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)
* Speciální příprava rehabilitačních pracovníků v metodice proprioceptivní nervosvalové facilitace (Kabatova technika PNF) – kurz pořádaný v roce 1999 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)
* Speciální příprava rehabilitačních pracovníků a fyzioterapeutů v proprioceptivní nervosvalové facilitaci (PNF) podle Kabata – kurz pořádaný v letech 2002–2004 v NCO NZO v Brně (dříve IDVPZ)

Základní kurz konceptu podle Brüggera + nástavbový koncept podle Brüggera

* Základní kurz koncept podle Brüggera + tematický kurz nástavbový koncept podle Brüggera – kurzy pořádány v letech 1999– 2003. Fyzioterapeut doloží diplom „Brügger terapeut“.


O autorovi: Kolektiv pracovníků oddělení ošetřovatelství a dalších nelékařských povolání a uznávání kvalifikací odboru vzdělávání a vědy MZ ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?