Vzdělávání NLZP zahrnuje i ekonomiku a management

16. 11. 2012 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce

Vzdělávací programy realizované Institutem postgraduálního vzdělávání lékařů se mimo jiné věnují také ekonomice a managementu ve zdravotnictví. Program Ekonomika zdravotnictví, ekonomika zdravotnických zařízení a management zdravotnických zařízení pro nelékařské zdravotnické pracovníky má 140 účastníků.




Tento program zajišťuje vzdělávací a poradenská společnost In Company Education, a. s., v rámci individuálního projektu OPLZZ Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků ve zdravotnictví se zaměřením na odborně profesní vzdělávání a na vzdělávání v manažerských dovednostech, registrační číslo CZ.1.04/1.1.00/46.00001, financovaného ze státního rozpočtu ČR a z prostředků Evropského sociálního fondu. Vzdělávací program obsahuje 6 na sebe navazujících modulů, jejichž výuka probíhá formou seminářů a kurzů. Ta je pak doplňována e-learningem, který tvoří 20 % výuky.
V roli lektora se zde mohou účastníci setkat například s ředitelkou Všeobecné fakultní nemocnice Mgr. Danou Juráskovou, Ph. D., MBA, náměstkem Fakultní nemocnice Motol MUDr. Martinem Holcátem, MBA, náměstkyní Fakultní nemocnice Ostrava Ing. Petrou Lampartovou, náměstkem Fakultní nemocnice Olomouc Mgr. Martinem Šamajem, MBA, nebo náměstkyní Fakultní nemocnice Brno JUDr. Alenou Tobiášovou. Celý program zahrnuje následující moduly: Ekonomika zdravotnictví, Ekonomika zdravotnického zařízení, Management zdravotnického zařízení, Právo ve zdravotnictví, Řízení lidských zdrojů a Zvládnutí pedagogického minima.
„Účastníky obsahově zatím nejvíce zaujal modul Management zdravotnického zařízení. V provázanosti na něj se těší na Řízení lidských zdrojů. Jde o problematiku, která je pro ně velmi důležitá a v níž cítí potřebu se zdokonalit a získat nové a efektivnější nástroje na řízení svých týmů, a tím zajištění větší produktivity svého oddělení/kliniky, a současně na zlepšení skupinové atmosféry na pracovišti. Zároveň jim bylo ctí setkat se a být obohaceni o znalosti a zkušenosti významných osobností z oblasti zdravotnictví, které přijaly možnost lektorské účasti v tomto unikátním vzdělávacím programu,“ doplňuje projektová manažerka kurzu PhDr. Dana Maria Staňková, Ph. D., MSc, MBA, z In Company Education, a. s.
Právě dvoudenní modul Řízení lidských zdrojů proběhne v měsíci listopadu. V prosinci pak na účastníky kurzu čeká poslední blok, kterým je Zvládnutí pedagogického minima. V rámci Řízení lidských zdrojů se účastníci dozvědí, jaký vliv na personální práci má firemní kultura, jak je důležitá motivace, jakým způsobem je ve zdravotnictví řešen systém vzdělávání, a v neposlední řadě, co všechno zahrnuje personální strategie. Poslední blok s názvem Zvládnutí pedagogického minima by měl posluchače připravit na roli interního lektora ve zdravotnictví. Díky němu se účastníci kurzu seznámí s psychologickými základy vzdělávání dospělých, získají informace z oblasti metodiky a didaktiky vzdělávání dospělých a dozvědí se, jaké existují evaluační přístupy a metody.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?