Vznikají hotely pro nemocné

9. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouhodobá péče o nemocného člena rodiny je vyčerpávající. Psychologové radí jednou ročně "vysadit" aspoň na tři týdny. Kde ale nemohoucího ubytovat? Nemocnice v kraji, které deník oslovil, takového člověka neubytují. Začínají se ale rodit i jiné možnosti. Některá česká zdravotnická zařízení s touto službou v době prázdnin přichází...


Pardubický kraj - Rodinám, které čtyřiadvacet hodin denně pečují o nemocného příbuzného, chybí dovolená i čas třeba na to, kdy vymalovat byt. Nemocnice v kraji, které deník oslovil, takového člověka neubytují. Začínají se ale rodit i jiné možnosti.

Některá česká zdravotnická zařízení s touto službou v době prázdnin přichází. Například nemocnice blahoslavené Marie Antoníny v Ostravě je připravena se o nemocného starat se vším všudy třeba jediný den nebo i několik týdnů. Den pobytu přijde na 400 až 550 korun.

Lidé touží po odpočinku

V litomyšlské nemocnici se o „zástupné“ péči uvažuje až po skončení rekonstrukce špitálu.

„Jednali jsme o pronájmu části lůžek organizaci, která by pak na nich tuto nepřetržitou službu poskytovala,“ vysvětluje ředitel litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil. Na „hotel“ pro nesoběstačné upravuje v současné době litomyšlská charita vilu ve městě. Provoz by měl začít v září.

„Lidé se ptají, kdy už to bude, těší se. Starat se 24 hodin o nemocného je vyčerpávající. Taková rodina potřebuje aspoň měsíc dovolené na obnovení sil,“ říká vrchní sestra charitní pečovatelské služby Eva Zindulková.

Ubytování, péči a stravu v novém zařízení si bude každý klient platit sám. Cena se i tady může vyšplhat až ke čtyřem stovkám denně.

Centrum sociálních služeb v Chrudimi má v jednom domě s pečovatelskou službou vyhrazen byt se dvěma takzvanými sociálními lůžky. Nemocný člověk zde může strávit až jeden měsíc.

Soběstačnost podmínkou

„Podmínkou je ovšem aspoň částečná soběstačnost klienta. Třeba aby si zazvonil na pečovatelku, když potřebuje pomoc,“ vysvětluje ředitelka centra Ivana Bohatá.

Ani zdravotnické úkony, jako jsou píchání injekcí či převazy, by neměly být problém. Ty lze zajistit prostřednictvím domácí ošetřovatelské péče.

„Nájemné“ za lůžko činí sedmdesát korun denně, k tomu si klient zaplatí ještě stravu (například za oběd kolem 40 korun) a jednotlivé úkony pečovatelské služby. Jejich cena se vypočítává i s ohledem na výši důchodu.

PAVLÍNA ROZTOČILOVÁ, Hradecké noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?