VZP přispěje klientům na očkování proti žloutence, začala u dětí

5. 6. 2013 7:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) přispěje svým klientům v souvislosti se záplavami na očkování proti žloutence, a to všem, kteří o to projeví zájem, nejen těm, kteří žijí v zaplavených regionech. ČTK to řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) v pondělí oznámila, že uhradí svým pojištěncům z oblastí záplav očkování proti hepatitidě A a B a proti některým dalším infekcím.

„Povodně se dotkly i nemalé části z více než šesti milionů klientů VZP. Protože jde o extrémně rizikovou situaci, kdy více než jindy hrozí šíření infekcí, rozhodla se VZP zajistit pro většinu klientů možnost zvýhodněného očkování proti žloutence A,“ uvedl Tichý.

VZP podle mluvčího nakoupila vakcíny levněji, takže klienti zaplatí méně, navíc dostanou příspěvek, takže se jim výdaj ještě sníží.

V první fázi spustila VZP očkování proti hepatitidě A u dětí, kterým byly dva roky a nedovršily sedm let. Před vakcinací si rodiče vyzvednou v pobočce VZP voucher. Po aplikaci první dávky dostanou na voucher 750 korun. Akce potrvá do konce roku nebo do vyčerpání finančního limitu.

V další fázi se program VZP rozšíří i pro mládež a dospělé, termín bude na webu VZP. Klienti od 16 let budou mít při očkování proti žloutence A nárok na příspěvek 850 korun. Klientům od 24 let bude VZP dávat na očkování vakcínou, která je účinná proti žloutence A i B, 1300 korun.

Děti od sedmi let, které ještě neoslavily 15. narozeniny, už před touto akcí mohly a nadále mohou, dostat příspěvek 500 korun na jakékoli očkování – mohou ho využít i na vakcinaci proti žloutence A. Proti žloutence B jsou děti a mladí dospělí chráněni, očkovací látka je obsažena v hexavakcíně, která se dává v řádném očkování.

Informace o možnostech čerpání příspěvků najdou klienti VZP na webu VZP nebo se mohou poradit v kterékoli z více než 180 jejích poboček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?