XVII. konference ošetřovatelství a zdravotních laborantů

8. 7. 2013 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce

V polovině května se uskutečnilo v rámci XXVII. olomouckých hematologických dní (OHD) jedno z největších odborných setkání nelékařských profesí z oblasti hematologie a hematoonkologie v ČR - XVII. konference ošetřovatelství a zdravotních laborantů.




Konference se zúčastnilo téměř 300 sester a zdravotních laborantů. V rámci odborného bloku zaznělo 22 sdělení, k dispozici byla rovněž možnost posterové prezentace v rámci tzv. e-posterů na 4 dotykových LCD monitorech.
Úvodní prezentaci na téma Současné postavení sestry přednesla ředitelka VFN v Praze Mgr. Dana Jurásková, Ph. D., MBA. Další sdělení v odborném bloku pojednávala o problematice výskytu plicních a bronchiálních infekcí po transplantaci krvetvorných buněk (E. Bystřická), výskytu komplikací po celotělovém ozáření (J. Špačková), ovlivnění nevolnosti v období transplantace krvetvorných buněk (P. Hartl). V dalších blocích zazněla neméně zajímavá sdělení - k přednášce doc. K. Ivanové na téma pracovních hodnot a motivace zdravotních sester diskutoval i prezident OHD a přednosta kliniky prof. K. Indrák. Zajímavá byla prezentace radiofrekvenční identifikace v přípapřípravy a podávání chemoterapie na MOÚ v Brně (E. Vykoukalová) a rovněž prezentace ze stáže v univerzitní nemocnici v Maastrichtu (J. Krpatová). Z oblasti transfuzní problematiky zazněly zkušenosti se separátorem Trima při plazmaferéze (E. Hlávková). Cenu za nejlepší prezentaci obdržela kolegyně Mgr. P. Kouřilová z IHOK FN Brno za sdělení popisující faktory používání periferních žilních vstupů. Výzkumné šetření prováděla ve spolupráci s dr. M. Zítkovou a biostatistiky z LF MU v Brně.
Po skončení odborné části věnované ošetřovatelství začala část odborných sdělení věnovaných problematice laboratorní pod vedením Mgr. J. Juráňové a vedoucí laborantky J. Kadlecové. Sdělení věnované morfologii, diagnostice či verifikaci laboratorních metod a postupů sledovali zejména zdravotní laborantky a nelékařští pracovníci v oboru laboratorních metod. V této odborné části bylo vyhodnovatelského ceno nejlepším sdělením pojednání k myelodysplastickému syndromu - diagnostický atlas, prezentované L. Plickou z pracoviště FN Motol v Praze.
O významu konference svědčí i účast kompletního výboru Sekce onkologie ČAS pod vedením Mgr. D. Hrabánkové-Navrátilové, prezidentky ČAS Mgr. D. Juráskové, Ph. D., MBA, náměstkyně pro NZP MOÚ PhDr. J. Kocourkové, MBA, či hlavních organizátorů OHD prof. MUDr. K. Indráka, DrSc., a doc. MUDr. T. Papajíka, CSc. Členové výboru onkologické sekce rovněž zasedali a diskutovali v rámci odborných bloků (Mgr. V. Kajaba, Bc., M. Labudíková, Bc., E. Bystřická, L. Pankrácová, PhDr. M. Zítková). Vyjma odborného programu měli účastníci konference možnost navštívit prezentace farmaceutických firem v přilehlém centru Omega a nechyběl galavečer s vystoupením legendy naší popové scény „Mekyho“ Žbirky. Na shledanou v příštím roce se těší organizátoři této odborné konference.

O autorovi| Mgr. Václav Kajaba, Ph. D., Bc. Monika Labudíková Hemato-onkologická klinika FN Olomouc

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?