Z lékáren jen platíčka léků - ano, nebo ne

26. 3. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh ministerstva zdravotnictví, aby od července dostávali lidé v lékárnách na předpis nejen krabičky léků, ale i jednotlivá platíčka, má své zastánce i odpůrce. "Jsem jednoznačně pro vydávání platíček léků v lékárnách," soudí ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová...


Filipiová: Bude to pro pacienta prospěšné a zamezí se plýtvání

* Kubek: Je to návrat o sto let zpět

Odůvodňuje to tím, že mnohdy má pacient třeba krátkodobou alergii a lékař mu předepíše, aby užíval léky jen tři dny. „Lékárník mu vydá celou krabičku léků a pacient z ní spotřebuje jen pár tablet. Zbytek odevzdá v lékárně k likvidaci nebo vyhodí do koše. A to je obrovská ztráta,“ tvrdí ministryně.

Věří, že její návrh, který vyžaduje změnu zákona o léku, bude platit již od 1. července.

Kubek: neumím si to představit

Jiného názoru je prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Pokud pacienti budou dostávat v lékárně pouze platíčka léků, je to návrat o sto let zpátky. Vůbec si takové opatření neumím v praxi představit.“

Podle něj jsou léky jak v platíčkách, kde určité označení mají, ale také v lahvičkách. „To by lékárník odsypával jednotlivé prášky pacientům? Vždyť by pacient vůbec nevěděl, o jaký prášek jde. Mohlo by to vést i k tragickým záměnám léků.“

Havlíček: opatření nejde zavést rychle

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček tvrdí, že o nápadu ministerstva zdravotnictví nic konkrétního zatím neví. „Neumím si představit, že by toto opatření mělo platit od července nebo od ledna příštího roku.“ Vysvětluje, že systém dělení balení léků není v Evropě obvyklý. „Naopak Evropa hledá, jak balení léků co nejvíce zabezpečit a ochránit, aby se k pacientovi dostal lék zajištěný, kde bude stoprocentní jistota, že nejde o padělek.“

Přesto ale ve světě nápad, s nímž přišlo ministerstvo zdravotnictví, není neznámý. „Je běžný v zámoří. Tam lékárny připravují pacientovi přímo dávky na jednotlivé dny podle předpisu lékaře. Pracují tedy s klinickými baleními o tisíci tabletách, protože jsou levnější a lékárny pak léky dávkují pacientům. Mají k tomu certifikát správné výrobní praxe,“ tvrdí Havlíček.

Vše je založeno na principu, jaký známe z adventního kalendáře. Co políčko, to den třeba na celý měsíc. Políčko každého dne je pak rozděleno na ráno, poledne a večer. Lékárny do políček připravují pacientům léky.

V Evropě něco podobného funguje ve Velké Británii a v některých skandinávských zemích.

Pacienti budou zmateni

Havlíček soudí, že konečné slovo budou mít pacienti. „I pro nás lékárníky je nepřijatelné vysvětlovat pacientům, jak to, že mu dáváme načaté balení.“ Dodává, že aby takový systém mohl být spuštěn, bude to znamenat obrovskou vysvětlovací kampaň pacientům, ale i lékařům.

Lékaři, s nimiž jsme hovořili a kteří jsou v denním styku s pacienty, tvrdí, že zejména starší lidé budou z navrhovaného systému zmatení a nervózní. „Mám hodně klientů nad 70 let a neumím si představit, že dostanou v lékárnách jen platíčko léku byť s příbalovým letákem,“ říká pražský internista doktor Jakub Malý.

Dodává, že když někdy navštíví pacienta doma, vidí, v jakém stavu mají lékárničku, a proto nový systém založený pouze na platíčkách si neumí představit.

Naopak představit si ho umí Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Mohlo by to vést nejen k úspoře v systému zdravotní péče, ale také ke snížení množství nepoužitých léčiv, které jsou určeny k likvidaci. V některých případech by tento systém mohl také pomoci při řešení výpadků léčiv na trhu, kdy je nasnadě vydat část z velkého balení léku a zabránit tak úplné nedostupnosti některého přípravku,“ sdělila Právu mluvčí ústavu Veronika Petláková.

Plýtvání lze zamezit i jinak

Snahou ministerstva v navrhovaném novém systému výdeje léků je omezit plýtvání s léky. Podle mluvčího lékárnické komory Aleše Krepse se loni mohlo vyhodit za 1 až 6 mld. léků z celkového prodeje za 70 mld. korun.

Komora ale soudí, že už dnes mohou lékaři předepisovat léky, které jsou baleny od jednoho až do tisíce certlí, a tak dávka může odpovídat léčebné době.

Ministerstvo by rádo, pokud se zavede vydávání platíček, aby na tom vydělal i pacient, protože, jak tvrdí náměstek ministryně Marek Šnajdr, by nově zaplatil jen za to, kolik léků skutečně spotřebuje.

Protikrizový balíček pro zdravotnictví v rámci něhož se vydávání platíček navrhuje, vláda schválila v březnu a nyní je ve Sněmovně. Poslanci by ho měli projednávat co nejdřív.

*

Spotřeba medikamentů v České republice

* Loni obyvatelé ČR spotřebovali léky za 72,62 miliardy korun, což je proti roku 2007 nárůst o 8,32 procenta.

* V počtu balení to bylo 317,7 miliónu balení léčivých přípravků, tj. ve srovnání s rokem 2007 pokles o 7,42 procenta.

Nejvíce se užívaly léky na:

* kardiovaskulární choroby - za 12 miliard korun, což je pokles proti roku 2007 o 30 miliónů

* léčbu rakoviny za 11 miliard - nárůst o 2 miliardy korun

* léčbu trávicího traktu -8,12 miliardy korun, to je nárůst o 600 miliónů korun

Kolik balení léků pacienti vyzvedli

* 65,2 mil. balení léků na kardiovaskulární choroby, tj. pokles o 10 mil. balení

* 57,2 mil. balení léků na rakovinu, tj. pokles o 5 mil.

* 41,1 mil. balení léků na léčbu trávicího traktu, to je pokles o 2 mil. balení

**Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?