Za doplňky stravy dají Češi ročně v přepočtu na obyvatele 521 Kč

8. 7. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Za doplňky stravy dají Češi ročně v lékárnách v přepočtu na obyvatele 19 eur (521 korun), v regionu střední a východní Evropy jsou tak druzí za Slováky, kteří vydají 21 eur (576 korun), řekl ČTK výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý.


Celkem Češi za doplňky stravy utratili loni zhruba 5,5 miliardy korun (200 milionů eur). Doplňky stravy nejsou léky, těch se v Česku ročně spotřebuje zhruba za 70 miliard korun.

Nejvíc za doplňky stravy v rámci 18 sledovaných zemí Evropy utratí ročně Finové, 64 eur (1750 korun), a Norové, 56 eur (1530 korun), nejméně Španělé, deset eur (274 korun), Rusové a Rumuni, sedm eur (192 korun).

„Největší zájem mají Češi o kloubní preparáty, probiotické přípravky a doplňky stravy s obsahem vitamínů a minerálů. Poptávka je také po kosmetických produktech určených pro péči o kůži a vlasy,“ upřesnil Hlavatý s tím, že doplňky stravy se v posledních letech staly součástí denní stravy značné části obyvatel všech evropských zemí.

Z hlediska velikosti trhu vede trh italský, kde roční tržby z prodejů doplňků stravy tvoří 2,1 miliardy eur (57,6 miliardy korun), následuje Německo s 2,07 miliardy eur (56,8 miliardy korun) a Velká Británie s Francií, po 1,1 miliardy eur (30,2 miliardy korun).

Lékárníci varují před neuváženými nákupy pod vlivem masivní reklamy. Upozorňují, že některé doplňky stravy mění účinky léků, proto by se pacienti měli poradit v lékárně, než si doplňky koupí.

„Je to byznys, vitamínové přípravky a doplňky stravy nepodléhají na rozdíl od léků zvláštnímu režimu. Obchodní přirážka není regulovaná, lékárna je může prodat za cenu, kterou je zákazník ochoten zaplatit,“ řekl ČTK odborník na léky z firmy Infopharm Josef Suchopár.

Za uvádění spotřebitelů v omyl poukazováním na údajné léčebné a preventivní účinky doplňků stravy uložila v červnu Rada pro rozhlasové a televizní vysílání tři pokuty v celkové výši 1,2 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?