Zelený čaj podle japonských vědců snižuje riziko srdečních nemocí

15. 9. 2006 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé, kteří pijí soustavně hodně zeleného čaje, se dožívají vyššího věku a trpí méně některými nemocemi. K tomuto závěru dospěli japonští vědci, kteří sledovali 40.000 vyznavačů tohoto lahodného moku...


a zjistili, že například riziko kardiovaskulárních nemocí se u nich snížilo více než o čtvrtinu oproti ostatní populaci.

Britští experti ale namítají, že kladné výsledky u Japonců mohou souviset s tím, že jejich strava je celkově zdravější než ta v Evropě.

Studie japonských vědců uveřejněná v Journal of the American Medical Association uvádí, že zelený čaj je zvláště účinný v boji proti srdečním onemocněním, ale nemá zřejmě žádný vliv na prevenci rakoviny, jak se předpokládalo dříve.

Studii prováděli experti z univerzity v Tohoku jedenáct let a sledovali přes 40.000 lidí ve věku od 40 do 79 let v severovýchodním Japonsku, kde se zelený čaj hojně konzumuje. Pije ho tam pravidelně kolem 80 procent obyvatel, z nichž více než polovina vypije denně nejméně tři šálky.

Lidé, kteří pili v průběhu oněch jedenácti let pět i více šálků čaje denně, měli oproti těm, kdo pili sotva jeden denně, o 16 procent menší riziko úmrtí na nějakou nemoc. V případě kardiovaskulárních chorob to bylo dokonce o 31 procent nižší riziko.

Obdobná souvislost mezi nemocemi nebyla zjištěna u černého čaje a čaje oolong.

Britští vědci ale upozorňují, že stravování Japonců je jako celek zdravější. Vyslovují pochybnosti, zda lze výsledky japonské studie aplikovat na lidi žijící na Západě, jejichž strava je odlišná.

Úmrtnost Japonců na srdeční onemocnění je totiž jedna z nejnižších na světě a hraje v tom zřejmě roli právě strava. Ve stravě průměrného Brita je například mnohem více nasycených tuků než ve stravě Japonce. Také úmrtnost v Británii na srdeční onemocnění je relativně vysoká ve srovnání s mnoha jinými zeměmi, uvádějí britští vědci.

Je otázka, zda by vypití stejného množství zeleného čaje denně mělo nějaký výrazný dopad na výskyt srdečních onemocnění. K tomu bude třeba provést ještě další studie, soudí zástupkyně britské nadace pro srdeční onemocnění Elle Masonová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?