Zelený zákal může způsobit slepotu

23. 3. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zelený zákal (odborně glaukom) je chronické onemocnění, jež má za následek poškození nervové tkáně oka. „Pravidelné prohlídky u očního lékaře mohou zabránit rozvoji zeleného zákalu, který – pokud se neléčí – může způsobit oslepnutí,“ upozorňuje primář operačních sálů a glaukomového centra na oční klinice Lexum v Praze MUDr. Martin Fučík.


KOMERČNÍ PREZENTACE

Glaukom patří na přední místo mezi příčinami slepoty, na které se podílí v celosvětovém měřítku 13 procenty. Přibližně 1,5 až 2 procenta populace nad 40 let věku má glaukomové poškození zrakového nervu spojené se ztrátou vidění a zorného pole. V absolutních číslech je na celém světě 66,8 milionu lidí s glaukomem, z toho asi 7 milionů slepých. Výskyt stoupá s přibývajícím věkem až na 3,5 procenta u osob ve věku 70–75 let.

Důležitost včasného záchytu

Glaukom, respektive jeho chronické formy, probíhá velmi dlouho bez jakýchkoli varovných příznaků spojených se zhoršením zrakových funkcí. Proto někdy bývá toto onemocnění diagnostikováno pozdě, již ve stadiu trvalého postižení zrakových funkcí daných atrofií zrakového nervu. „Glaukom nebolí, velmi dlouho nezhoršuje vidění, proto musíme pacienty s rizikem glaukomu cíleně v populaci vyhledávat, abychom mohli glaukom včas diagnostikovat a začít léčit. Jedině tak lze předejít rozvoji nevratných glaukomových změn. Za nejvýznamnější rizikový faktor je považován zvýšený nitrooční tlak. Běžné hodnoty nitroočního tlaku se pohybují mezi 10 až 21 mmHg. Vysoký nitrooční tlak snižuje průtok krve zrakovým nervem a blokuje takzvaný axoplasmatický tok důležitý pro normální funkci nervových buněk zrakového nervu,“ říká primář operačních sálů a glaukomového centra na klinice Lexum v Praze MUDr. Martin Fučík.

Prevence a léčba

„Ztráta zraku způsobená glaukomovým onemocněním je nevratná, a proto včasný záchyt a správná léčba glaukomu může zabránit rozvoji závažného glaukomového poškození zrakových funkcí. Pokud se zelený zákal neléčí, vede k vážnému poškození zraku, které může v krajním případě skončit i úplným oslepnutím. Proto by si lidé měli nechat pravidelně kontrolovat své oči včetně nitroočního tlaku. Glaukom se dá – kromě pestré škály protiglaukomových kapek – i operovat. Operace je vždy metodou volby po vyzkoušení bezpečnějších metod. Operace se dají provádět ambulantně a vyžadují úzkou součinnost pacienta s lékařem,“ dodává MUDr. Martin Fučík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?