Zimbabwský ministr obvinil Západ z biologické války

15. 12. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zimbabwský ministr informací Sikhanyiso Ndlovu ve svém prohlášení obvinil Západ z úmyslného šíření cholery. Ministrovo vyjádření přichází jen den poté, co prezident Robert Mugabe popřel, že země čelí epidemii cholery...


Ta si v Zimbabwe vyžádala již téměř 800 obětí.

Ve čtvrtečním televizním projevu prohlásil Mugabe, že v zemi „už žádná cholera není,“ za což si vysloužil ostrou kritiku zimbabwské opozice a Západu. Opozice označila jeho poznámky za „nezodpovědné a neopatrné“.

Britský ministr zahraničí David Miliband dnes na Mugabeho adresu řekl: „V Zimbabwe se odehrává tragédie. Je to uměle vyvolaná tragédie a muž, který je za ni zodpovědný je v čele vlády. Zbídačil své vlastní lidi, způsobil smrt a zkázu obrovských rozměrů.“

Reakce zimbabwské vlády na sebe nenechala dlouho čekat. Ndlovu před novináři v Harare obvinil vlády Velké Británie a Spojených států z toho, že v různých částech Zimbabwe „zasadily“ do země bakterie cholery a antraxu, aby proti Zimbabwe mohly vést biologickou válku.

Epidemii cholery dále Ndlovu označil za „genocidní útok Britů proti Zimbabwanům“. Na závěr ještě obvinil západní média z „gestapáckého žurnalismu“.

Cholera se v Zimbabwe rozšířila v posledních měsících velmi rychle, zejména kvůli hroutícímu se zdravotnickému systému a nedostatku pitné vody. Podle údajů Světové zdravotnické organizace se cholerou v Zimbabwe nakazilo již 16.700 lidí a vyžádala si 793 životů.

Podle dnešního sdělení britské nevládní agentury Oxfam, by však počty mrtvých i nakažených mohly být mnohonásobně vyšší. Jednatel Oxfamu Paul Bendix dnes prohlásil, že vychází z počtu až 60.000 nakažených.

Informacím o mnohem vyšším počtu nakažených cholerou by mohla napovídat i dnešní tisková zpráva organizace Lékaři bez hranic. Podle ní od srpna tohoto roku léčili v Zimbabwe lékaři této organizace více než 11.000 pacientů infikovaných cholerou, 6000 z nich v hlavním městě Harare.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?