Žitníková: Očekáváme „horký“ prosinec

1. 12. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Do čela Odborového svaz zdravotnictví a sociální péče byla na nedávném sjezdu zvolena Dagmar Žitníková. Pro Zdraví.Euro.cz uplynulý sjezd hodnotila a upozornila na jeho důležité momenty.


Jak byste zhodnotila uplynulý sjezd?

Velmi pozitivně. Náš sjezd byl setkáním lidí, kteří jsou orientovaní, vědí,
co chtějí, co budou prosazovat a čím nesouhlasí.

Došlo k nějakým závažnějším rozhodnutím?

V oblasti našeho směřování pro příští 4 roky jsme přijali usnesení, která se dotýkají odměňování, zákoníku práce, důchodové reformy a fungování zdravotnictví a sociálních služeb jako celku. K odměňování - delegáti VI. sjezdu odmítli zásadní změny v odměňování pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách, které schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Požadujeme zachovat stávající systém a podmínky pro poskytování platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Vyzvali jsme Vládu ČR k okamžitému návratu ke standardnímu sociálnímu dialogu a k řešení odměňování pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách komplexně. K zákoníku práce bylo přijato usnesení, které odmítá liberalizaci pracovního práva. Stran důchodové reformy budeme prosazovat reformu spravedlivou, která nepoškodí zaměstnance. Poslední závažné usnesení, které sjezd přijal, požaduje prosazovat zdravotnictví a sociální služby jako služby ve veřejném zájmu s tím, že odmítáme další privatizaci těchto služeb.

Kdo byl zvolen na posty místopředsedů?

Tým vedení odborového svazu se bude skládat z předsedy a dvou místopředsedů.
Post místopředsedkyně s převahou obhájila Ing. Ivana Břeňková, která se na odborovém svazu zabývá především odměňováním a situací ve zdravotnictví obecně. Dalším místopředsedou delegáti VI. sjezdu zvolili Mgr. Ladislava Kucharského, který pracoval v aparátu svazu na vzdělávání a příhraničních projektech.

Ministr Heger Vám údajně slíbil ústupky ve dvou oblastech, mohla byste uvést, v kterých? Co přineslo jednání s ním?

Na sjezdu se pan ministr se vyjádřil, že v případě jednání o platech nemá problém s tím, aby se do nařízení vlády dostaly podmínky pro stanovení pásmového odměňování. Mimo sjezd proběhlo jednání tripartity na jejímž programu byla novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. V tomto případě pan ministr uznal, že se nejedná o technickou novelu nevýznamného zákona, ale o jeden ze zásadních zásahů do hrazené péče. Zde nám pan ministr spolu s dalšími členy vlády přislíbil, že k návrhu proběhne řádné vypořádání připomínek a že se k novele zákona znovu sejdeme. K navrhované změně mají odbory mnoho výhrad a to jak filosofických tak věcných. V kostce se dá říci, že principielně nesouhlasíme, s tím aby se zdravotní péče poskytovala podle toho, kdo má jaké finanční prostředky. Zdravotnictví má být podle nás dostupné, kvalitní a má odpovídat vědeckým poznatkům 21. století. Novela má podle nás i mnoho chyb právních a není vyřešená ani z ekonomického hlediska. V posledním případě stále upozorňujeme na nutnost posuzovat výdaje komplexně ze všech systémů. Požadujeme, aby se z kontextu nevytrhovalo jen zdravotnictví, ale aby se při novele zhodnotily i systémy sociální.

Jak budou vypadat prosincové protesty?

Ve středu 8. prosince proběhne ve většině nemocnic stávka. Mimo samotnou stávku se v mnoha městech sejdou odboráři, zaměstnanci a naši sympatizanti na protestních mítincích. Hasiči a policisté mimo to plánují další akce, které náš svaz podpoří. I přes mrazivou předpověď očekáváme „horký“ prosinec.

Rozhovor s Dagmar Žitníkovou o předsednické pozici a plánech do budoucna čtěte na Zdraví.Euro.cz zítra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?