Zlaté záchranářské kříže 2011 předány

14. 5. 2012 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celostátní soutěž o nejlepší záchranářský čin vyhlašuje každoročně časopis Rescue Report. Nejlepší činy jednotlivců či záchranářských týmů za uplynulý rok vybírá v deseti kategoriích porota, v níž jsou zastoupeni profesionální záchranáři a zástupci médií.


Společné foto

Celostátní soutěž o nejlepší záchranářský čin vyhlašuje každoročně časopis Rescue Report. Nejlepší činy jednotlivců či záchranářských týmů za uplynulý rok vybírá v deseti kategoriích porota, v níž jsou zastoupeni profesionální záchranáři a zástupci médií.

Ceny 17. dubna slavnostně předal prezident republiky Václav Klaus. Letos proběhl již 13. ročník soutěže, ale poprvé byla zavedena i kategorie pro děti a mládež do 18 let. Každý z oceněných zachránil jeden či více životů a neváhal při tom nasadit ten vlastní. Odměnou jim jsou Zlaté záchranářské kříže, věcné dary a také vzpomínka na slavnostní chvíle na Pražském hradě.

Kříž in memoriam

Mezi oceněnými jsou i dva lékaři, z nichž bohužel jen jeden, MUDr. Rudolf Zvolánek, byl na slavnosti přítomen.

Druhý, MUDr. Robert Zodl, obdržel Zlatý záchranářský kříž in memoriam. V únoru 2010 se jako lékař ZZS v Brně dostal k novorozenci po domácím porodu, a ačkoli vyhodnotil situaci dítěte jako život ohrožující, ani po hodině přesvědčování rodiče dítěte nesouhlasili s jeho transportem do zdravotnického zařízení. Lékař přejal zodpovědnost za život dítěte a transportovat jej nechal, což novorozenci podle názoru specialistů zachránilo život. Nicméně rodiče dítěte iniciovali soudní spor, prvoinstančně rozhodnutý ve prospěch navrhovatelů. Další rozhodnutí soudu už dalo za pravdu oprávněnosti postupu lékaře, ten se však již osvobozujícího rozsudku nedožil. V průběhu procesu ve věku 43 let náhle zemřel.

Oceněný MUDr. Rudolf Zvolánek a ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

Unikátní zákrok v unikátních podmínkách

9. března 2011 zasahoval MUDr. Rudolf Zvolánek jako lékař Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje u případu vtažení muže do mísicího zařízení na plasty, a to otvorem o velikosti přibližně 50 x 50 cm. Muže jedna z lopatek zachytila za oblečení. Při příletu lékaře již byly na místě pozemní složky ZZS a HZS, kterým se ale nedařilo muže uvolnit a vyprostit. MUDr. Zvolánek se tedy vnořil polovinou těla do zařízení a začal pacienta z hřídele uvolňovat sám. Zjistil, že levá horní končetina je semiamputovaná v rameni, ve velmi stísněných podmínkách proto musel její amputaci dokončit, neboť se nemohl dostat dále ke 2 lopatkám, které pronikly do mužova těla. Jedna způsobila devastační poranění části břicha a hrudníku, kde vytrhla levou přední část s obnažením plíce a srdce. Zůstávala však v těle a lékař musel chirurgicky uvolnit tkáně, aby ji bylo možno z těla vyjmout. Poté ještě bylo třeba uvolnit visící tělo z druhé lopatky, která pronikla do břicha v jeho dolní polovině. Muž byl v konečné fázi uvolňování v bezvědomí, ale se zachovanými vitálními funkcemi. Lékař musel pracovat velmi rychle a pod značným psychickým tlakem. I díky této přednemocniční péči je dnes pacient soběstačný a v dobré fyzické kondici.


O autorovi: PhDr. Jana Jílková Redaktorka časopisu Mladá fronta Zdravotnictví a medicínaZdraví.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?