Zranění v centru Brna

16. 11. 2012 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce

Ve dnech 21.-22. června 2012 proběhl na naší škole XVII. ročník Celostátní soutěže první pomoci s mezinárodní účastí. Soutěž první pomoci pořádaná SZŠ Jaselská navazuje na třicetiletou tradici soutěží, které na škole probíhaly. Po roce 1989 se na dva roky organizátoři odmlčeli, ale ukázalo se, že je nutno žáky zdravotnických škol znalostmi první pomoci stále vybavovat. Soutěž se konala pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala Haška a IDM MŠMT.




Soutěž probíhala ve dvou kategoriích - kategorie A byla určena žákům středních zdravotnických škol a kategorie B studentům vyšších odborných zdravotnických škol. V letošním roce soutěžilo 26 družstev v kategorii A a 6 družstev v kategorii B. Soutěžící družstva přijela z celé České republiky a ze Slovenské republiky.
Soutěž probíhala na čtyřech stanovištích. Stanoviště A nabízelo možnost použít odborné pomůcky, zraněný byl jeden. Stanoviště B demonstrovalo první pomoc v domácnosti - zde byli dva zranění, soutěžící využívali pomůcky nacházející se v domácnosti, tzn. pleny, kapesníky, domácí lékárnu atd. Stanoviště C představovalo první pomoc v terénu a nacházelo se v centru Brna na Moravském náměstí, kde byli dva zranění. Stanoviště D bylo situováno také na Moravském náměstí a bylo koncipováno jako demonstrace hromadného neštěstí s deseti raněnými.
Žáci středních zdravotnických škol prověřovali své odborné znalosti na stanovištích A, B, nacházejících se ve škole, a na stanovišti C na Moravském náměstí. Studenti soutěžící v kategorii B soutěžili na stanovištích A, B ve škole a C, D na Moravském náměstí. Modelové úlohy byly připraveny tak, jak vypadají úrazy při nehodách v životě. Soutěžní úkoly byly konzultovány s odborníky, s lékaři z nemocnic a ze zdravotnické záchranné služby. Maskéři, kteří byli z řad odborníků a z řad učitelů a žáků SZŠ Jaselská, připravili raněné tak, že se úrazy velmi podobaly realitě, takže jsme viděli tepenné krvácení, zlomeniny, popáleniny, bodné rány, sečné rány, tržné, střelné, polytraumata aj. Raněnými byli žáci ze SZŠ Jaselská, kteří se učili v dramatickém kroužku naříkat, křičet, ale také mlčet, pokud hráli úlohu raněného v bezvědomí. Budoucí záchranáři měli nejsložitější úlohu na stanovišti D, kde bylo 10 raněných po pádu lešení na stavební dělníky. Zde byla důležitá nejen úloha velitele, ale i sehranosti soutěžícího týmu. Na Moravském náměstí se soutěžilo proto, abychom oslovili co nejvíce občanů a motivovali je tak k tomu, aby si uvědomili důležitost znalostí první pomoci.
Soutěže se zúčastnilo 55 organizátorů z řad učitelů a 168 z řad žáků školy. Všem patří obrovský dík za pracovitost a obětavost, protože příprava na soutěž začínala 21. června 2012 v 5 hodin ráno a první den se končilo v 18 hodin. Dne 22. června 2012 začínala soutěž opět brzy ráno a končila odpoledne. Některá družstva spala ve škole a i zde byl zajištěn zástupce organizátora z řad učitelů SZŠ Jaselská. Všichni učitelé a zaměstnanci školy si účasti na soutěži váží a není problém jejich přítomnost zajistit.
Výkony soutěžních družstev a správné poskytnutí první pomoci hodnotila na každém stanovišti odborná porota složená z lékařů brněnských nemocnic, náměstkyně ošetřovatelské péče, záchranářů a odborných učitelek. Hlavní rozhodčí soutěže byla MUDr. Danuše Borková, vedoucí lékařka ZZS JMK.
Pro 96 soutěžících byly připraveny krásné a hodnotné ceny díky sponzorům města Brna a dotaci IDM MŠMT.
Od letošního roku jsou zveřejněny také výsledky soutěžících na prvních třech místech v programu Excelence středních škol 2012. Excelence středních škol 2012 umožní finanční ocenění pedagogických pracovníků. Základním cílem programu je podpora, zvyšování kvality a rozšiřování péče o talentované žáky na středních školách, kteří jsou schopni dosahovat vynikajících výsledků. Cílem pořádání soutěže první pomoci je neustále připomínat všem studentům a i občanům, jak důležité jsou znalosti první pomoci pro život. Dopravních nehod, zvláště mladých lidí, na silnicích stále přibývá, a aby život zbytečně nevyhasl, stačí často kvalitně a rychle provedená první pomoc.

O autorovi| PhDr. Jarmila Kelnarová, Ph. D. ředitelka Střední zdravotnické školy Jaselská

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?