Jak šetříte v ordinaci na lécích? Poraďte svým kolegům!

6. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři budou muset letos výrazně šetřit. Musí předepsat o dvě procenta méně léků než loni, aby tím zdravotnictví ušetřilo 1,5 miliardy. Někteří lékaři si už začali vyměňovat nápady, jak na lécích ušetřit. Místo Acylpirinu doporučí pacientům lipový čaj, místo sanitky taxi. Máte i vy tipy na to, jak na lécích ušetřit? Pište nám!


Lékaři budou muset letos výrazně šetřit na lécích. Musí předepsat o dvě procenta méně léků než loni, aby tím zdravotnictví ušetřilo 1,5 miliardy korun. Pokud limit nedodrží, budou muset léky uhradit ze svého.

Někteří lékaři si prý už začali vyměňovat nápady, jak na lécích ušetřit. Například Tomáš Debef z moravského Kobylí přestane předepisovat léky na nachlazení a raději doporučí lipový čaj. Jiní pacientům nezařídí sanitku, ale poradí, ať si zavolají taxi, píše deník DNES.

REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

Pavel Lindovský MUDr.

Léky na recept do 50Kč hradí pacient, většinu volně prodejných léků nepíši již 4 roky, tam mnoho neušetřím. Ročně jsem VZP šetřil na lécích okolo 14-16% průměrného praktika v Praze, nyní mám pro své pacienty o to menší balík, abych se vešel do 98% loňské preskribce.

Lenka Hašlarová

Konečně pořádné téma. Ráda se podělím - souhlasím s panem doktorem, kde doporučí místo léků na nachlazení lipový čaj. Je toho mnoho a mnoho, co se dá doporučit. Otázka zní, kolik z toho má na náklady své ordinace, na sestřičku, nájem, na dovolenou pro svoji ženu… Naprosto každému ať doporučí něco na imunitu - u nás doma nejsme nemocní vůbec a ani ptačí chřipky se nebojíme. Kdo se zeptá, tomu odpovím. lhaslarova@volny.cz

MUDr. Petr CHLADIL

Omezení preskripce na 98% předchozího roku - krásné, ale těžce splnitelné. Kdo v minulosti psal na recept kdejaký Paralen či jiné levné medikamenty ve větším množství má kam sáhnout do rezerv a tyto preskribce omezit. Ale pokud se snažím od počátku o pouze indikovanou terapii lege artis, je omezení preskribce v mé ambulanci značně obtížné, neli přímo ohrožující pacienta. Zkusil jsem něco podobného před půl rokem, když jsem dostal regulaci od poj 222 ve výši 50% příjmu od této poj. Zjistil jsem zhoršení stavu někoika pacientů v takovém rozsahu, že jsem byl nucen se vrátit k původní medikaci. Ač dražší, ale účinné. Regulaci se mi sice nakonec podařilo zvrátit, ale poučení zůstalo. Snažím se o pouze indikovanou preskribci tím víc. Jak ji ale omezit ještě dále nevím a za každou radu

děkuji. Doporučovat čaje a přírodní léčbu je sice krásné, ale třeba na astma, CHOPN či pneumonie příliš nepomáhají. A to, že by pacient třeba přestal kouřit je často pouhé sci-fi.

Mgr. Jiří Zimák

Naprosto souhlasím s lékaři, kteří se obávají zhoršení péče o jejich pacienty vlivem regulací preskripce léků. Zní to banálně, omezit preskripci o 2 %, ale chápu, že to v praxi způsobí lékařům velké problémy. S lékárnami je to podobné. Ministr šíří lži o maržích a ziscích lékáren a nebere v potaz, že to, co platí pro 20 % velkých lékáren, vůbec nemusí platit pro dalších 80 % těch ostatních, natož pro 20 % malých lékáren, které jsou obratově i rozsahem volného prodeje za hotové někde úplně jinde než např. poliklinické a řetězcové lékárny. Také se vlivem státního zásahu velmi obávám o kvalitu a rozsah péče o pacienty v lékárnách. Nejhorší je,

že proti takovému jednání státu není obrany! Nezbývá než si přát, aby se pan ministr a jemu podobní co nejdříve odebrali do propadliště dějin.

Bohumír Šimek

Vážení! I já jsem byl pokutován za předepisování léků. Musel jsem se přizpůsobit. Přestal jsem psát antipyretika, hypolipidemika… a pacienty nastavené na drahé léky jsem rozeslal po odbornících a víc jim léky nepsal. Postupně jsem se opatrně dostával na normální úroveň, takže jsem byl schopen psát i kvalitní léky. Jenže já díky své dosavadní racionalitě nemám, kam ustoupit. Opět budu muset snížit komfort pro pacienty, psát jen nezbytné léky, a kdo si bude na nich trvat, bude pro ně jezdit k odborníkům. Na statisícové pokuty nemám! Ministerstvo to před pacienty

tají, ale všichni pacienti musí vědět, kdo je příčinou těchto zmatků. Jediné, čeho se bojím, je, že Rath zvýšil hodinovou mzdu lékařům na 500 Kč/hod., kterou si však díky regulačním mechanismům musíme zaplatit ze svého sobě i odborníkům. Absurdní!

Regulační mechanismy jsou opravdu nastaveny zvráceně! Kdo z nás byl vůči

pojišťovnám šetrný, nyní bude bit! A ne málo! Kocourkov! Které ubohé stvoření dokázalo vymyslet takovouto pitomost! No nic, nějak to musíme přežít! Škoda, že nikdo z politiků nedokáže rozumě myslet a nastolit opět podmínky pro přirozené vztahy pokladenského způsobu financování alespoň pro ty z nás, kteří máme odvahu být skutečně soukromí lékaři. To by usnadnilo problémy politikům, bohatším pacientům i lékařům. A úspory by byly zjevné. Nechť ti z nás, co se toho bojí, mají nadále možnost pracovat pro pojišťovny ve stávajícím režimu.

MUDr. Roman Flašar

Rozbor situace je na stránkách Sdružení ambulantních specialistů www.sasp.cz

Dana Malá

ad MUDr. Chladil

Tak tady si myslím není co řešit-pokud pacient s astmatem či CHOPN nepřestane kouřit, nechť si léky platí sám-kompletně z vlastní kapsy. Škoda, že právě toto je pouhé sci-fi.

Pospíšil Jan MUDr

Je mi z toho smutno. Vždyť celé to tažení proti lékařům v této zemi podporované jak medii tak nakonec vysoce postavenými osobnostmi se nakonec odrazí na péči o nemocné a odskáčou to pacienti! Práce, která nebude zaplacena,bude podle toho vypadat.Slovy jako „chudoba cti netratí“ kyslík do láhve nebo baterky do defibrilátoru nezaplatíme.

MUDr. Petr CHLADIL

Ad pí. Malá,

krásně se to řekne, ať si kuřáci platí sami, ale oni argumentují tím, že taky si celý život platili, tak proč by nyní neměli… A pokud bych já jej adekvátně neléčil, pak na mne může poštvat právníka a to si setsakramentsky rozmyslím. Samozřejmě i ze strany pojišťoven je tendence k omezování výdajů na kuřáky, ale nikdo to z jejich strany neřekne. Doktore snaž se, omez péči, ale když něco zanedbáš, tak si pomož jak umíš.

MUDr.Tomáš Rozsíval

Radu Vám nikdo nedá, protože ji nezná. Sám jsem byl dnes překvapen reakcí pacienta, který s mým receptem na Microser verbálně napadl lékárnici s tím, že ještě před Vánoci platil 10 Kč a dnes již 40 Kč za jedno balení.

To je opravdu kruté a takových případů by se našlo tisíce. Takže vše to, co oficiálně píšou ti byrokrati přes zblblé novináře v tisku o tom, jak ty léky budou levnější, tak to je lež. Dnes mi pacient oznámil, že v takovém bordelu bude volit komunisty, čímž jsem se zase já dostal do deprese.

Nicméně Paroubka za tohle nikdo volit nebude, to je více než jasné. Vidíte, kolegové, politika nás dostihla i s naší proklamovanou apolitičností v Komoře. Čest naší práci ! Zase budeme „bojovat“ za zdraví lidu za drobinky spadlé se stolu mocných. To bylo v říjnu stávkování, co?

A k čemu vlastně ? Jsme ještě ve větší p…. , než jsme byli.

Ing.Jindřich Graf

Zapojuji se do diskuse, byť jsem ekonom, ne lékař. Hned v úvodu chci poopravit tvrzení zadatele ankety. Není pravda, že lékaři musí předepsat o 2% méně léků.

Naopak mohou předepsat v průměru o 6% léků více. Vysvětlení je jednoduche. Vyhláška o úhradách léků snižuje od 1. ledna úhrady započítavané do finančního limitu o 5%. O další 3 procenta se sníží tyto limitované náklady široce diskutovaným snížením marže lékárníků.

Lékaři mají k dispozici v penězích o 2% méně, ale budou předepisovat léky, které jsou o cca 8% levnější. I žák třetí třídy spočítá pomocí trojčlenky, že za této situace lze předepsat o 6% více léků než v roce 2005. Mimochodem finanční limity - a to s tvrdou sankcí - nejsou objevem Česka. Zeptejte se svých kolegů v Německu, Anglii či jinde.

A v závěru rada pro redakci Zdravotnictví a medicína. Zveřejňujte, které léky lze

v příslušných indikacích předepisovat za snížené ceny a bez doplatku pacienta. Tímto lékařům pomůžete.

Lenka Hašlarová

pro MUDr. Chladila

Není to až takové sci-fi, pane doktore. Pneumonie - zjednodušeně zánět v plicích(pokud si ze školy pamatuji dobře) je přece záležitost imunity.

Pokud má klient-pacient imunitu v pořádku, záněty nemají šanci. Astma - pokud se tělo umí bránit, pak není třeba předepisovat tolik léčiv (pokud nějaká)… Je jednoduché říci TO NEBUDE FUNGOVAT, ale kolik lékařů to někdy zkusilo?

Pořád volat po penězích…ale něco změnit - svůj postoj, svoje zastaralé informace, to je cesta. Hledejte. Borelioza - jak to, že na posledním sympoziu (vás lékařů) se vyzdvihoval účinek Uncarie tomentosy? Asi ten Kočičí dráp opravdu funguje… Pak proč mi nikdo nevolá a nechce ho? Pro sebe, pro své pacienty… TOHLE JE CESTA, jen vykročit.

PharmDr. Petr Rejsek

Smutek, postupná rezignace … Toť má reakce. Ad dr. Rozsíval: děkuji Vám za větu o byrokratech, zblblých novinářích a lhaní. Ta mi udělala fakt radost, a trochu pomohla. Celý text frefný. Ad ing. Graf: Vás bych moc rád jednou posadil do ordinace nebo postavil do lékárny za táru (jako laik byste řekl pult). Na něm byste mohl mít ty banány, s kterými jste kdysi kdesi srovnával léky. A za pultem byste také mohl vést jedenání s výrobci o cenách léčiv, jak jste to radil lékárníkům. To jsem tehdy fakt valil oči. Chaos, pane inženýre, chaos panuje. A nejen chaos. Ale budu se zase moc těšit na nějaké Vaše další rady. Třeba už mi nebude tak smutno. Ad L. Hašlarová: Vy jste s těmi příspěvky přímo kouzelná.

O.Bartošová

Vážení kolegové, k diskusi mám 2 poznámky:

1/Pokud budeme profesně nuceni předepisovat komplexní drahé medikace pacientům, kteří nikdy nedodržovali žádná režimová opatření a rady lékařů pouští jedním uchem tam a druhým ven , a toto dělají stále a dělat budou, budeme se vždy divit, že nejsme schopni ušetřit - uvědomte si, že třeba statiny dnes jsou indikovány u většiny pacientů, kteří strčí nos do našich ordinací ….

2/ Zásadně odmítám pozici toho ekonomického klíče ve zdravotnictví. V každém slušně vedeném zdravotnictví je záležitostí zdravotního pojišťovnictví řizení ekonomické relace péče - máme peníze na tuto péči a platíme to a to na té a té úrovní tolikrát ročně ….Ne že já místo odborného studia budu sledovat ceny jednotlivých stovek léků, které předepisuji, sčítat sloupce čísel a nakonec ještě stejně otevřu tu šrajtofli a zaplatím schodky, protože to neuhlídám.Kolegové jsme tlačeni do řešení problému, který principiálně není náš !!!!

MUDr.Jitka Čišecká

Můj tip, nebo snad vtip ? Já nevím,jsem z toho ze všeho už pěkně otrávená, VZP do dneška nezaplatila ani říjen, sestru mám na PN - takže pěkně kmitám (a navíc zadarmo !!)odběry,žádanky,očkování,pozvánky,…(aspoň ušetřím za mzdu nemocné sestry, snad !), pravda - vypisuji méně receptů, prostě všechny antitusika,expektorancia,dále pak Pityol ,SAB simplex apod. - slušně ( a snad asertivně z posledních zbytků svých sil) vysvětluji pacientům proč. Jenže je fakt, že již dříve jsem preskripci vedla tak, abych v případě potřeby mohla psát rozumné a někdy drahé léky, takže nevím,kde ta 2% ušetřím. A také jsem už v ordinaci zaslechla,že asi budou volit komunisty, no prostě je to všechno na …..A ty kecy, jak v Rakousku lékař vydává léky v ordinaci - další noční můra-hlídat expirace,jak to nakupovat atd.. Proboha, třeba je to jen zlý sen a z něj se probudíme. Ne , není to sen a my si to nesmíme nechat líbit.

MUDr. Richard IRGL

Univerzální recept přece neexistuje. Objektivní nutnost preskripce je přece dána zdravotním stavem pacienta a zkušenostmi a věomostmi lékaře, tedy i znalostí pacienta jako bytosti a osobnosti a závisí jen na lékaři, co předepíše, přání pacienta není v tomto směru přece vůbec podstatné. Na druhé straně není lékař povinen předepsat to, co si pacient zrovna přeje a pokud je lékař toho názoru, že problém lze řešit jinou cestou než léky (pohovor, vysvětlení, psychoterapie i placebo v krajních případech) má plné právo takto postupovat. Na třetí straně není žádný lékař vazalem ani zaměstnancem svých kolegů, takže ani jejich přání a doporučení k léčbě není povinen respektovat a musí se i v tomto řídit vlastním rozumem a zkušenostmi a znalostí svého pacienta. Pokud u pacienta neuspěje a ten se i přesto domáho toho, „co mu odborný lékař doporučil“ musí se pak pacient

obrátit na něj nebo změnit praktického lékaře, t.j. najít blba, který si i za cenu sankcí od ZP nechá diktovat kolegy i pacienty, co má předepisovat. Tuším však, že takovýto nespokojený pacient bude hledat tak „plastického“ praktika těžce a dlouho, velmi dlouho… (autor je sám praktický lékař pro dospělé)

Mgr. Jiří Zimák

Ad Petr Rejsek

Jo, jo, Petře, mluvíš mi přímo z duše! I pan doktor Rozsíval to řekl skvěle. Tomu Ing. Grafovi bych fakt doporučoval, aby se někdy přišel do lékárny podívat (na druhou stranu táry, než stojí pacient.

Tomáš Svačina PharmDr.

Panu ing.Gráfovi. Pochybuji o tom,že žák 3.třídy je schopen spočítat o kolik procent více léků může předepsat lékař letos,když toho nejste schopen ani vy.A to jste uznávaný odborník v oblasti lékové politiky,jemuž je dopřáváno sluchu

tam,kde se o ní rozhoduje. Snížení obchodní přirážky lékárnám a distribuci přinese snížení cen léků ne o 3 ale o 1,9 procenta.Pokud by se mělo plně projevit v úsporách limitovaných nákladů lékařů muselo by následovat další snížení úhrad

pojišťoven(údajně se připravuje,ale zatím není),jelikož teď se úspora projevuje u léků s doplatky jen na straně pacienta.Navíc 5% snížení úhrad od 1.ledna není plošné a jeho dopady na preskripci lékařů různých odborností budou různé.Dovoluji si tvrdit,že u praktických lékařů minimální. Myslím, že by ubylo spousty dohadů,pokud by se systém cenotvorby léků u nás alespoň přiblížil praxi v zemích na které se odvoláváte. Vysvětlit pacientovi jak je to s cenou je úkol nadlidský,věřte mi. Využijte svůj vliv a kontakty k prosazení nutných změn.Děkuji.

Lenka Hašlarová

Pharm.Dr. Rejsek - nevím jestli kouzelná, ale můj lékař na mě nevydělá… Každý hledáme další zdroj příjmů. Co kdyby lékař-praktik, dělal kurzy ve firmách, vzdělával pacienty o výživě (co jíst při chřipce…), našel si granty (jsou)… Až majitel firmy v létě zaplatí prvních 14 dní nemocenské (stupidní novinka), třeba dá raději 1000 Kč za školení lékaře ve své firmě… Já mojí tetě říkám: neprodávej podprsenky, to dělá každý, prodávej, jak si je vybírat - nikdo to nedělá! Vždyť ty firmy jí za to chtějí platit. A ona? Prodává. Já bych na Váš kurz přišla…

Krupa I

Pro MUDr. Irgla - Richarde, ozvi se! Krupa.Ivan@seznam.cz. Tvůj první primář!

MUDr.Lenka Šepsová PL Nový Bor

Vyhláška není evidentně v souladu s zákonnými normami. Současné představenstvo ČLK je zcela insuficientní a bojí s ebývalého prezidenta.Jinak by muselo hlasitě protestovat,Dr.Kubek,jako kandidát na prezidenta považuje vyhlášku za spravedlivou, čili z toho lze odvodit,jak půjde na ruku “ Vysokoprevoschoditělstvu“, kdyby se stal prezidentem komory. I když v Ústí včera připustil,že některé segmenty to výrazněji postihne. Po lékárnících přijdou možná na řadu opravdu zubaři-ti si taky vydělají, pak další a další segmenty. Zproletarizovaný ministr se bude do voleb činit seč může,aby lidu obecnému ukázal viníky. Prostě se nedejme zastrašit i když to někdy není jednoduché. Např čerstvá zpráva četky o tom,že byl odvolán šéf brněnského kardiocentra dr.Černý,

není zrovna optimistická. To se to budou vyhazovat peníze via Mayo Clinic /

Jahn, Kára, POhanka , Rath,potažmo celá vláda,která již jednou tento projekt neschválila,aneb i na ministry soc.dem to bylo silné kafe/,zatímco se jinde bude šetřit na péči. Dnes mi přišla pacientka,která měla jet 6.1. na Homolku na kontrolu po op.srdcechlopeń+ by passypo 2 letech. Vzhledem k tomu,že se musí šetřit ji píší psaní,že budou nyní kontroly po měsíci,po l roce a po 5 ti letech od operace. Další kontrolu tedy má 16.1.2008 v 11.15. Doufám, že tam bude ve čtvrt na dvanáct pünktlich a že se neopozdí.

Jindřich Graf

Zatím co pan Rejsek mne napadá emotivně, pan Tomáš Svačina správně upozorňuje na nepřesnost, které jsem se v zájmu zjednodušení dopustil. Snížení marže o 3% přinese snížení limitovaných nákladů jen o 2,27% a je podmíněno promítnutím nové marže do úhrad, s čímž se podle webové stránky ministerstva počítá (Údaj 3% jsem uvedl proto, že se nyní tak často v mediích objevuje a rozdíl O,73% jistě není zásadní). Ovšem, průměr se nikdy netýká každého jednotlivého případu. Není však pravdou, že lednové snížení úhrad bude mít minimální dopad na praktické lékaře. Jen se, pane doktore, podívejte na změny u kardiovaskulárních léků! Cílem mého prvního příspěvku byla snaha vyvrátit nepravdivé tvrzení, že lékaři budou mít v roce 2006 k dispozici finance na méně léků než v roce 2005. To pravda není a budou li mít v p r ů m ě r u možnost předepsat navíc 6% nebo jen 5,27% jistě není zásadní problém.

MUDr.Kvasnak Pavel

Ad Dr.Irgl

Dr.Irglovi bych doporučil,ať jde pracovat do Německa a nefňuká.Každý schopný doktor má šanci.Chce to jen překonat lenost,přestat si válet pupek v ordinaci u klávesnice,přestat být arogantní k pacientům a opravdu něco umět,umět léčit a ne za 80 táců měsíčně rozesílat pacienty po nemocnicích a odborných ambulancích.

Mgr. Stanislav Havlíček

ad Petr Rejsek

Souhlasím, ale zatím se ještě nevzdávám, jen jsem unavený. viz mé příspěvky na apatykáři.

ad ostatní „propseudoreformní“ mudrcové

co je platné, že lékař napíše některá balení na úhradu pacienta, když „odborník“ ve státním, napíše tytéž léky i dvojmo, trojmo „na pokladnu“ ledasjaká babi oběhne dva i tři internisty a nechá si napsat „do foroty“. ti lékaři o sobě neví, pokladna nekontroluje… lékárníka nikdo neposlouchá… lékárník může za dluhy ve zdravotnictví…

Jindřich Graf

Zatím co pan Rejsek mne napadá emotivně, pan Tomáš Svačina správně upozorňuje na nepřesnost, které jsem se v zájmu zjednodušení dopustil.

Snížení marže o 3% přinese snížení limitovaných nákladů jen o 2,27% a je podmíněno promítnutím nové marže do úhrad, s čímž se podle webové stránky ministerstva počítá (Údaj 3% jsem uvedl proto, že se nyní tak často v mediích objevuje a rozdíl O,73% jistě není zásadní).

Ovšem, průměr se nikdy netýká každého jednotlivého případu. Není však pravdou, že lednové snížení úhrad bude mít minimální dopad na praktické lékaře. Jen se, pane doktore, podívejte na změny u kardiovaskulárních léků!

Cílem mého prvního příspěvku byla snaha vyvrátit nepravdivé tvrzení, že lékaři budou mít v roce 2006 k dispozici finance na méně léků než v roce 2005. To pravda není a budou li mít v p r ů m ě r u možnost předepsat navíc 6% nebo jen 5,27% jistě není zásadní problém.

MUDr. Petr CHLADIL

Ad Mgr. Stanislav Havlíček - tento problém s léky by určitě pomohl vyřešit plošněji zavedený iZIP, ač nyní tak zatracovaný kolegou Rathem. Ad pí Hašlarová - dělat osvětu ve firmách - ukažte mi firmu, která by svým zaměstnancům něco podobného povolila. Navíc, kde na to vzít čas. Já osobně mám 3x týdně plicní ambulanci, krom toho pracuji na plný úvazek na záchranné službě, dohromady všehovšudy 330 hodin měsíčně. Doma mne prakticky neznají, o nějakých koníčcích si mohu nechat zdát a ještě jít dělat osvětu?

MUDr.Varjassy Alexander

ad Dr Irgl. Po přečtení příspěvku Dr.Kvasnaka mi to nedá,a musím se zeptat kolegy

Irgla. Richarde opravdu nemáš co na práci,jen sedíš u klávesnice,jseš arogantní

k pacientům,moc toho neumíš a chováš se jako dispečer,a ještě zato máš 80

táců???!!!

Tesař Lubomír, lékárník

Lékařům MUDr Irglovi a Rozsívalovi.Vaše články jsou perfektní, obzvláště

ten včerejší od dr.Irgla,/záměry současného MZ/, škoda že si to nemohou

všichni přečíst třeba v MFD.

P.Hofman, Svaz pacientů ČR

ad MUDr. Richard IRGL

Tak to je přesně lékař, na kterého je třeba poslat kontrolu a právníky. Takový lékař nemá co dělat ve zdravotnictví. Prosím pro zjednodušení, pošlete nám někdo adresu ordinace dr.Irgla. Z toho kouká i trestní stíhání za nedbalé poskytování péče.

PharmDr.Jindřich Švarc

Chtějí tím snad lékaři říci, že nemají programové vybavení, které by jim dokázalo spočítat třeba denní sumu preskripce? Vždyť u plně hrazených léků se úhrada od ceny téměř neliší a u léků s doplatkem jim do nákladů jde jen právě ta úhrada.

Lékárna je schopna díky kusové kontrole vyčíslit denně svůj výdej až po

jednotlivého lékaře nebo pacienta a software lékaře neumí ani spočítat vlastní náklady preskripce ordinace? Pak je špatný software! Jakým způsobem pak lékaři účtují v elektronické podobě pojišťovnám výkony? Jestliže lékař není schopen na svém vlastním PC náklady sám vyčíslit, jak to může chtít po zdrav. pojišťovnách, o jejichž programovém vybavení nemám vysokého mínění? Schválně, jak rychle Vám validují Vaše dávky a propočítávají náklady na čtvrtletí? A myslíte si, že ze dne na den to bude jiné?

MUDr. Richard IRGL

Ke článku:“ Jak šetříte v ordinaci na lécích? Poraďte svým kolegům!“ P.S. Přeji všem kolegům-praktickým lékjařů i ambulantním specialistům do r. 2006 alespoň jednoho Kvašňáka na každém okrese, který sám přesune svou praxi do Německa, avšak i s problémovými pacienty. S těmi normálními si už dozajista již poradíme i bez jeho sofistikovaných rad.

MUDr.Richard Irgl

K příspěvku P.Hofmana, Svaz pacientů ČR. Dle vyjádření redakce tohoto webu a diskusního servru lze psát jakékoli příspěvky, pokud neobsahují vulgarismy a výzvy, kterými by se porušovaly zákony této země. Proto vzkazuji touto cestou autoru, píšícímu pod jménem P.Hofman, jehož pod tímto jménem nezná ani jeho „vlastní“ SP ČR: Ty zmetku (zmetek=potracené dítě, viz lékařský slovník) , který si dovolíš mne napadat a vyhrožovat mi bez znalosti kvality mé práce a drze

vystupuješ pod pseudonymem, o kterém doufáš, že tě skryje. To tě tvůj nadřízený školicí důstojník StB nenaučil, že máš mít důvěryhodné alias? Jinak na suitu tvých právníků se těším, mám k ordinaci celkem 5 schodů, tak je mohou zády spočítat. na mne si nemusíš shánět kontakt přes web, znají mne pacienti i občané široko po jižní Moravě. Zato ty neexistuješ ani pod SP ČR, za které rádoby mluvíš a pravděpodobně jsi již od r. 1989 zakopán, abys mohl slušným lidem v pravou chvíli škodit. Jestli se mne nebojíš, moje adresa je Valtice, Sobotní 439, PSČ 69142 a dovoláš se mi na tel. 608 779 284. Ale pochybuji, že budeš chtít. O výsledku tvého snažení budu samozřejmě informovat všechny slušné lidi na tomto webu a v této diskusi (s vyjímkou pseudoKvašňáka). Mimochodem, netrpíš rozštěpem

osobnosti??? Tyto dva příspěvky obsahují podivuhodně shodné rysy.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz
































  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?