Osteoporóza se nejvíc projevuje u lidí nad 65 let, více u žen. Novinářům to včera řekl místopředseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu Milan Bayer. Prevencí nemoci je dostatek vápníku a vitamínu D.
„Každá zlomenina zvyšuje významně riziko zlomeniny další. Po první je 2,5krát vyšší a od druhé a další se riziko zvyšuje sedminásobně. Základem je proto zamezit už první zlomenině,“ uvedl Bayer. Počty nemocných se podle něj budou zvyšovat, v roce 2050 bude v Česku odhadem čtvrtina obyvatel nad 70 let. Od tohoto věku výskyt závažných zlomenin strmě stoupá a až polovina si zlomí právě krček.
Kosti se celý život pravidelně obnovují. Některé buňky odbourávají starší tkáň, kterou postupně nahradí nová. „Problém spočívá v tom, že odbourání starší opotřebené kostní hmoty trvá mnohem kratší dobu než oprava vzniklého 'defektu',“ řekl Bayer. Kostní hmota od 25 let věku postupně řídne, klesá mechanická odolnosti kosti a hrozí zlomeniny.
Úbytek kostní hmoty s postupujícím věkem se dá zpomalit včasným zlepšením životosprávy, většina pacientů ale své onemocnění zanedbává. Léčí se jen necelá čtvrtina z odhadovaného počtu nemocných. Podle Bayera se nemoci nevěnuje dostatečná pozornost ani ze strany pacientů, ani některých lékařů. „Dříve se říkalo, že řídnutí kostí prostě patří k věku. Ale ukazuje se, že nejde o fyziologický projev stárnutí,“ dodal. Léčba zlomenin a osteoporózy stojí ročně asi sedm miliard korun.
Nejohroženější jsou ženy po menopauze, protože ztrácejí ochranu estrogenu, který úbytek kostní hmoty zpomaluje. Kvůli ztrátě minerálů v kostech tak utrpí zlomeninu 30 až 50 procent žen a 15 až 30 procent mužů.
Vyšší riziko osteoporózy mají mají kromě žen po menopauze lidé s extrémně nízkou tělesnou hmotností, kuřáci nebo nemocní s chronickými nemocemi a dlouhodobě užívajícími některé léky. Příznaky mohou být bolesti zad nebo snížení tělesné výšky v produktivním věku o více než tři centimetry.
Jako prevence se doporučuje přijímat kolem 1300 miligramů vápníku denně. Jeho nejvýznamnějšími zdroji jsou tvrdé sýry, tvaroh, kefír, jogurt nebo ryby jako sardinky a losos. „Potraviny s vyšším obsahem vápníku je dobré jíst hlavně ve večerních hodinách, vápník se lépe vstřebává v noci. Pozitivní vliv na vstřebávání vápníku má vitamín D, který získáme ze slunečního záření, z ryb, vajec a sýrů,“ řekla vedoucí nutriční terapeutka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Lucie Růžičková. Zásadní je také dostatek pohybu, například rychlá chůze, jízda na kole nebo cvičení jako pilates nebo jóga.
poznámka