Nemocnice ve Vysokém získala aparát k léčbě srostlých prstů

17. 5. 2017 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou získal speciální aparát k léčbě srostlých prstů u dětí. Má ho jako první v republice a umožní zvládnout dosud neřešitelné situace.


Při léčbě této vývojové vady byl dosud problém se zakrytím boků prstů, které je potřeba rozdělit, kvalitní kůží. „Mnoho našich pacientů má kůže mezi prsty velmi málo nebo chybí úplně, jako je tomu u srůstu kostí dvou prstů dohromady. V tom případě se potýkáme s problémem, jak vykrýt boky prstů a vyřešit jejich oddělení,“ uvedla primářka specializovaného ústavu Alena Schmoranzová.

Právě k tomu ve Vysokém využijí získaný aparát. „Je jediný na trhu, který nám pomůže jednoduše, bezpečně a s výborným výsledkem expandovat kůži mezi prsty tak, abychom na konci roztahování prstů měli její dostatek k vyřešení defektů,“ dodala Schmoranzová. Přístroj pracuje v několika rovinách. Stabilizuje prsty v podélné ose, aby se při oddalování nekřivily. Poté další přidanou součástí pomocí otáčení matiček se tyto stabilizované prsty od sebe oddalují.

Nemocnice získala aparát za čtvrt milionu korun darem od nadačního fondu Kapka naděje. Lékaři aparát poprvé použijí už tento týden při léčbě osmiletého chlapce. „Přístroj se již minimálně pět let úspěšně používá v zemích západní Evropy, v České republice dosud nebyl aplikován,“ dodala primářka.

Léčbě srostlých prstů se ve Vysokém nad Jizerou věnují dlouhodobě. „Tato vrozená vada má mnoho druhů a stupňů. Na našem pracovišti řešíme nejtěžší problémy, jako jsou kostní srostlice konečných článků prstů,“ řekla Schmoranzová. Vytvoření více prstů podle ní zajistí u postižených dětí lepší úchop a sebeobsluhu.

Nedávno získal ústav ve Vysokém nad Jizerou jako první v zemi jiný speciální aparát pro léčbu vývojových vad u dětí, konkrétně deformovaného zápěstí. Přístroj napomůže tomu, aby zápěstí bylo funkční. Takzvaný zevní distrakční aparát za čtvrt milionu korun nemocnice získala také darem, zaplatila ho Nadace Preciosa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?