Více jak polovina sanitních vozů liberecké záchranky je za hranicí životnosti

1. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecká záchranka žádala svého zřizovatele o dotaci zhruba pěti miliónů korun, a to právě na obnovu vozového parku a přístrojů v sanitkách. Bohužel však bezúspěšně. Ministerstvo má totiž k dispozici asi patnáct miliónů...


Záchranářům chybí peníze na obnovu sanitních vozů

Liberec - Akutní obnovu vozového parku by potřebovalo Územní středisko rychlé záchranné služby v Liberci. Patnáct sanitek ze sedmadvaceti stávajících je podle ředitele záchranky Miroslava Samka, za hranicí životnosti. Náklady na jejich udržení jsou příliš vysoké. „Jedná se o vozy staré od šesti do devíti let, které mají najeto více jak čtyři sta tisíc kilometrů. Počet peněz, které musíme vynakládat na jejich opravu rok od roku stoupá. Kromě běžných náhradních dílů, které jsou často i těžko k sehnání, odcházejí vozům i motory, jejichž obnova vyžaduje vysoké investice,“ nastínil nepříznivou situaci liberecké záchranky její ředitel s tím, že navíc využívají tři zastaralé „dvanáctsettrojky“ jako přepravní.

Liberecká záchranka žádala svého zřizovatele o dotaci zhruba pěti miliónů korun, a to právě na obnovu vozového parku a přístrojů v sanitkách. Bohužel však bezúspěšně. Ministerstvo má totiž k dispozici asi patnáct miliónů korun pro devět záchranných středisek v republice. „Nejsou k dispozici žádné prostředky k dofinancování záchranné služby,“ uvedl vedoucí odboru krizového řízení ministerstva zdravotnictví Václav Fišer.

Rozpočet liberecké záchranky se pohybuje kolem padesáti miliónů ročně. Z toho polovinu zaplatí pojišťovna a zbytek by měl doplnit zřizovatel. Peníze, které hradí pojišťovna však na obnovu vozů nestačí. „Výkony, které dáváme na zdravotní pojišťovny stačí krýt jenom režie, jako jsou výplaty, benzín a podobně, ale investice bohužel už ne,“ vysvětlil ředitel s tím, že ideální stav by znamenal obnovu dvou až tří vozů ročně.

Od ledna příštího roku bude zřizovatelem liberecké záchranky Krajský úřad. Zatím však není jisté, kolik peněz bude pro záchranku vyčleněno. Podle slov ředitele by nedostatek peněz mohl chod záchranky ohrozit. „Neumím si představit, že bychom museli omezit výjezdové skupiny a propustit odborníky se zkušenostmi, které bychom v budoucnu velmi těžko hledali. To si vůči lidem rozhodně nemůžeme dovolit. Zároveň je trapné, abychom žádali o sponzorské dary firmy, když stát je povinen záchrannou službu lidem finančně zajistit,“ dodal Samek.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký den, 1.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?