Co je žlučník a proč je důležitý?
Ačkoli není nepostradatelný, patří k důležitým orgánům, které přímo ovlivňují trávení. Žlučník je orgán hruškovitého tvaru uložený ve spodině jater a jeho úkol spočívá především ve skladování a zahušťování žluče, která se tvoří v játrech. Po jídle je žluč vylučovaná prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde je důležitá pro bezproblémový proces trávení a vstřebávání tuků. Společně se slinivkou břišní rovněž neutralizuje žaludeční šťávy, čímž chrání střevo před poškozením, a jeho prostřednictvím se z těla vylučují škodlivé látky.
Tělo průměrného člověka vyloučí zhruba půl litru žluče denně. Pokud se ale dotyčný stravuje nezdravě, žlučník přemáhá a ten pak začne bolet. Dochází k nepříjemným bolestivým záchvatům, tvorbě žlučových kamenů a někdy také k poškození funkce celého žlučníku. Silné bolesti se objevují nejčastěji po tučném smaženém jídle, alkoholu nebo sladkostech. Negativní vliv má také přejídání. [1, 2, 3, 4]
Jak poznat, že se jedná o žlučníkový záchvat?
Kromě toho, že se žlučníkové záchvaty vyskytují poměrně krátce po jídle, je pacient pozná podle typického napětí a bolesti v oblasti pravého podžebří (vzniká zhruba 5–20 minut po jídle). Vystřelovat může rovněž do pravé lopatky. Výrazný je rovněž pocit plnosti. Obvyklým příznakům ale může předcházet i říhání, škytání či zvracení. [5, 6, 7, 8]
Příčiny obtíží
Výše popsané obtíže mohou být důsledkem hned několika problémů. Způsobit je mohou:
- žlučníkové kameny (cholelithiasa),
- žlučníkový zánět (cholecystitis),
- bahno a písek ve žlučníku (sludge).
Žlučníkové kameny
Žlučníkové kameny patří k velmi častým onemocněním, která postihují vysoké procento obyvatelstva všech věkových kategorií. Podle statistik bývají nejčastěji postiženy ženy kolem 60 let, a to zpravidla v důsledku hormonálních změn. Na vzniku onemocnění se ovšem podílí i celá řada dalších rizikových faktorů, mezi které patří:
- dědičnost,
- obezita,
- světlovlasost,
- nevhodná skladba stravy s vysokým obsahem tuků a cukrů,
- malý podíl vlákniny ve stravě,
- opakované těhotenství.
Kameny mohou způsobit silné žlučníkové bolesti, postižený o nich ale zároveň nemusí vůbec vědět. Objevit je pak lékař může náhodně během jiného vyšetření. Pokud začnou způsobovat problémy, je třeba je odstranit. To se zpravidla děje chirurgicky. V drtivé většině případů se odstraňuje celý žlučník, přičemž většina operací probíhá laparoskopicky. Zlepšit pak může žlučníkové kameny dieta, která pomáhá minimalizovat riziko žlučníkových záchvatů.
Žlučníkový zánět
Zánět žlučníku bývá důsledkem podráždění žlučníkové stěny, a to zpravidla vlivem již existujícího onemocnění anebo působením mikroorganismů. Ty se do žlučníku dostávají buď prostřednictvím tepny (vzácně), nebo žlučovody z tenkého střeva. Nejčastějšími organismy, s kterými se pacient může setkat, jsou:
- E. Coli,
- salmonela (vzácně),
- streptokok,
- klebsiela,
- kombinace různých bakterií.
Zánět se projevuje intenzivní bolestí, zvracením a teplotou, přičemž jednotlivé příznaky se s jeho rozvojem postupně zhoršují.
Bahno a písek ve žlučníku
Bahno a písek ve žlučníku zpravidla předchází žlučníkovým kamenům. O bahno a písek v pravém slova smyslu se ale nejedná, ve skutečnosti se v tuto hmotu proměňuje samotná žluč. [9, 10, 11]
Jak často si dopřáváte tučná smažená jídla?
Žlučníková dieta
Dietní omezení by měl dodržovat každý, kdo trpí jakýmkoli onemocněním žlučníku. Potřebná je rovněž dieta po operaci žlučníku, podle které se pacienti stravují zhruba měsíc po zákroku, kdy je součástí procesu regenerace. Podstatnou roli však hraje také dieta při žlučníkových kamenech, či jiných obtíží podobného typu.
A z čeho se dieta při žlučníku skládá? Obecnou zásadou je, že by se pacient měl vyhýbat smaženému, tučnému a kořeněnému jídlu. K úpravě pokrmů by měl používat primárně dušení, pečení či grilování za použití minimálního množství tuku.
Vhodné a nevhodné potraviny při žlučníkové dietě
VHODNÉ POTRAVINY | NEVHODNÉ POTRAVINY | |
Maso | Krůtí, kuřecí, telecí, hovězí (zadní, roštěná, svíčková), rybí, králičí | Tučná masa |
Tuky | Máslo, kvalitní oleje – vše v malém množství | Sádlo, přepalované tuky, špek |
Mléčné výrobky | Nízkotučné zakysané výrobky, tvaroh, jogurty, sýr (do 30 % tuku) | Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku |
Uzeniny | Šunka, dietní párky | Uzeniny s vysokým obsahem tuku |
Pečivo | Bílé pšeničné pečivo – housky, rohlík, veka, vánočka, piškoty | Čerstvé kynuté pečivo (chléb, koláče), celozrnné pečivo |
Ovoce | Banán, meruňky, jablko bez slupky, pomeranč, broskve, třešně | Bobulovité ovoce – ostružiny, angrešt, hroznové víno, fíky, datle, rybíz, jablečné slupky, kokos |
Zelenina | Mrkev, petržel, fazolky, špenát, cuketa, červená řepa, hlávkový salát a jiné listové saláty, čínské zelí v menším množství – mladé kedlubny, květák, brokolice | Luštěniny (fazole, čočka, hrách, sója), nadýmavá a těžce stravitelná zelenina – hrášek, paprika, okurka, kapusta, ředkvičky, zelí, cibule, česnek |
Koření | Vegeta, kmín, bobkový list, kari, majoránka, bylinky, rajský protlak | Česnek, pálivá paprika, chilli, sójová omáčka, hořčice, tatarka, majonéza |
Přílohy | Brambory, bramborová kaše, rýže, jemný knedlík, těstoviny | Hranolky, krokety a jiné smažené přílohy |
Těsta | Piškotové, tvarohové, odpalované | Kynuté |
Nápoje | Čaj, neperlivé vody, ředěné ovocné šťávy, slabé kakao, bílá káva | Alkohol, zrnková káva, perlivé nápoje, 100% ovocné šťávy |
Moučníky | Pudink, kaše – rýžová, vločková nebo pohanková, nákypy, med | Krupicová kaše, sušenky, oplatky, čokoláda |
Žlučníková dieta: jídelníček
Celá řada pacientů, kterým je lékařem doporučeno dietní omezení, si často láme hlavu s tím, co obsahuje jídelníček po operaci žlučníku a jaké má žlučníková dieta recepty. Připravit chutné dietní jídlo přitom nemusí být nijak složité. Co jíst po operaci žlučníku? Pro inspiraci přinášíme vzorový jídelníček žlučníkové diety:
1. den:
- Snídaně: bílý rohlík s trochou másla, kuřecí šunka, 30% sýr, mátový čaj
- Svačina: acidofilní mléko, banán
- Oběd: rybí filé pečené v alobalu se zeleninovou směsí, vařená rýže/brambory
- Svačina: celerovo-mrkvový salát, veka
- Večeře: libový hovězí plátek s grilovanou zeleninou
2. den:
- Snídaně: ovesná kaše s mandlovým mlékem, rozmačkaným banánem, jablkem a medem
- Svačina: mrkvový salát s jablkem
- Oběd: dušené kuře s bramborem
- Svačina: banán a nízkotučný tvaroh, med
- Večeře: zeleninové rizoto
3. den:
- Snídaně: puding s piškoty, banán
- Svačina: salát z červené řepy, houska
- Oběd: telecí kotleta, bramborová kaše
- Svačina: jogurt, jablko (ideálně bez slupky)
- Večeře: těstovinový salát se zeleninou a tuňákem
Tento jídelníček berte spíše jako jednu z variant. Každému, kdo trpí problémy se žlučníkem, totiž vyhovuje něco jiného. Zatímco některému vadí při žlučníkové dietě ořechy, jiný je může jíst bez obtíží. Některým pacientům dokonce nevadí u žlučníkové diety pivo, a to i přesto, že se alkohol vůbec nedoporučuje. Je tedy dobré, aby si každý seznam vhodných a nevhodných potravin upravil podle svého. [12, 13, 14, 15, 16]
Bylinky při žlučníkové dietě
Důležitá není jen strava po operaci žlučníku. Při žlučníkové dietě totiž hrají podstatnou roli také různé bylinky, které mají pozitivní vliv na nepříjemné příznaky. To je dáno tím, že tyto bylinky mají cholerektické účinky, což znamená, že zvyšují tvorbu žluči. Jiné se pak vyznačují účinky cholekinetickými a zvyšují sekreci žluče do střeva. Další skupina rostlin pak působí spasmolyticky, tedy proti křečím. Mezi nápomocné byliny patří například:
- artyčok kardový,
- máta peprná,
- smetánka lékařská,
- měsíček lékařský,
- jablečník obecný,
- řepík lékařský,
- smil písečný,
- boldovník vonný. [17, 18, 19]
Jaké obecné zásady během žlučníkové diety dodržovat?
- Konzumujte stravu s co nejnižším obsahem tuku. Snižte i množství zdravých olejů, jako jsou oříšky, avokáda či vejce.
- Dodržujte pravidelnost v jídle. Mezi jídly si nechávejte dostatečný prostor na strávení.
- Dostatečně pijte! Ideálně byste měli vypít 2 litry čisté vody. Tu můžete doplnit o dva hrnky bylinného čaje.
- Vyhýbejte se ledovým nápojům a nekonzumujte jídlo rovnou z ledničky.
- Hlídejte si pravidelnou stolici.
- Vyhýbejte se čerstvému teplému pečivu a nadýmavé zelenině, jako je zelí, kedlubna, luštěniny, česnek a cibule.
- Nejezte sladkosti, především pak čokoládu, dortíky a různé sušenky. Problémy může způsobit i kakao.
- Bolesti mohou způsobit také uzeniny a tučné maso, smažená jídla, dresinky a majonéza.
- Omezte konzumaci alkoholu a kávy. [20, 21, 22, 23]
Zdroje: nzip.cz, medicalnewstoday.com, healthline.com, lekarnickekapky.cz, bylinkyprovsechny.cz, wikiskripta.eu, hopkinsmedicine.org, my.clevelandclinic.org
Dobrý den, mohu při žlučníkové dietě zapojit jako pečivo tortilu? Děkuji
Dobrý den,
nevidím důvod, proč byste nemohla. Hezký den.