Balíme se. Odcházíme

24. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisíce nemocničních lékařů po celé zemi podávají výpověď na výzvu svého odborového svazu. Požadují zvýšení své základní mzdy na trojnásobek průměrného platu v České republice. Kdy?


DOPISY ČTENÁŘŮ

V situaci všeobecného poklesu platů státních zaměstnanců a úspor ve všech resortech.
Stále se mluví o odchodu, ale kam všichni půjdou? Snad teď na zimu odklízet sníh? Co chtějí dělat? Hromadně otevírat soukromé praxe? To jim zdravotní pojišťovny nepovolí. Hromadně odejít do zahraničí? Kdo tam na ně čeká s otevřenou náručí a vysněným platem?

Na tisíce českých lékařů tam zvědaví nejsou. Hromadně odejít do politiky? Za dvacet let nebyli lékaři schopni přes svá početná zastoupení na radnicích, magistrátech a v Parlamentu nastavit funkční systém zdravotnictví a jeho vzdělávání, sami se nedokážou mezi sebou dohodnout, a teď to chtějí dohnat jednou výzvou? Co dosud dělalo jejich „20“ ministrů zdravotnictví?

Braňme se vydírání! Všichni přece platíme zdravotní pojištění a na lékařskou péči máme zákonný nárok. Není podání hromadné výpovědi či vybízení k ní v rozporu s pracovněprávními předpisy či platnými zákony?

Nelze podat trestní oznámení na Lékařský odborový klub (LOK) a lékaře pro ohrožení dostupnosti zdravotní péče? Kdo nás ošetří, až to budeme potřebovat? Stav nouze? Stav nebezpečí? Nazývejme věci pravými jmény, jde o sprostou sabotáž a výzva Děkujeme, odcházíme je podle mého názoru výzva k sabotáži.

Proč veřejnost proti jednání lékařů neprotestuje? Kde je možné proti výzvě demonstrovat? Podepisovat protipetice? Když stanul v čele nemravné koalice s pochybnou pověstí proti vůli většiny Pražanů lékař Bohuslav Svoboda, lidé se protestovat nebáli.

Mlčení znamená souhlas. Kolik bychom asi museli platit v nemocnicích za lékařské zákroky, jestliže by lékaři brali základní plat 70 tisíc měsíčně? Jistě desetitisíce, někdo by to zaplatit musel…

A kolik lidí (a zejména důchodců) by si tuto péči pak mohlo dovolit? Vždyť dvě třetiny pracujících nedosáhnou na průměrný plat v této zemi. Západní platy by se líbily všem. Navíc když teď vláda ustoupí, nepochybně spustí lavinu nových, podobně agresivních požadavků a ultimát. Může to začít pohrůžkami paralyzování dopravy, přerušení dodávek plynu, elektřiny, zásobování atd., atd…

To je lavina bez konce. Vůbec se také nebere v potaz, kolik lidé jako pacienti dají lékařům bokem - ne jako úplatek, ale jako odměnu za dobře zvládnutou operaci, úspěšný porod, a tak dále, tedy nikde nevykázané peníze. Podle mě jich je v této profesi nejvíce. Odmítnout nadměrné přesčasové hodiny se snad dá i jinak než takovými výzvami.

Proč nemá ministr zdravotnictví Leoš Heger podporu svých vládních kolegů? Proč nepotvrdí ministr financí Miroslav Kalousek, že není odkud brát? Proč neuspořádá společnou tiskovou konferenci na toto téma předseda vlády Petr Nečas? To není zrovna prozíravé. Mají snad připraveného někoho jiného v záloze na místo pana Hegera? Opravdu si tím pomohou?

Řekněme, že průměrný lékař je člověk, který absolvoval šest let odborného studia a má patnáct let praxe. Jak se asi má pan Heger vyrovnat s úbytkem tisíců lékařů, o kterých věděl od března, když má nahradit lidi, kteří byli v oboru 21 let? Kde je má asi vzít? Na pracovním úřadě? Zřejmě ano, podle argumentů advokátů ČLK.

V tisku se můžeme jmenovitě dočíst a v televizi jsme denně masírováni tím, kteří lékaři jsou nespokojeni v té a té nemocnici. To je nějaká loajalita vůči zaměstnavateli? Stát se to v soukromé firmě, už druhý den takový člověk nemusí chodit do práce. Jaké výkony musí asi nespokojený člověk v práci podávat? Z vlastní vůle dávají tisíce lékařů výpověď z pracovního poměru. Mají vůbec nárok v takovém případě na vyplácení podpory v nezaměstnanosti? Bohužel asi ano.

Samozřejmě že nyní dojde ke slučování některých oddělení, možná i rušení některých nemocnic. Připravuje ministerstvo zdravotnictví nábory lékařů v zahraničí? Kvalifikovaných lékařů ve východních zemích EU? A co lékaři v armádě ČR? Ty přece může „přesměrovat“ na potřebná místa ministerstvo obrany.

Na co nám jsou nyní polní nemocnice v Afghánistánu nebo Iráku? Nyní jsou potřeba doma. Lidské zdraví je výborná zbraň a signatáři této výzvy to vědí a zneužívají toho. Nenechme ze sebe dělat rukojmí předsedy LOK pana Engela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?