Bechtěrevova nemoc postihuje muže i ženy. Jaké jsou její příznaky a stádia?

4. 1. 2019 10:00
22 nových názorů
Autor: Redakce
Bechtěrevova nemoc je chronické zánětlivé onemocnění projevující se kostnatěním pružných tkání, což pacientům v konečném stádiu znemožňuje pohyb.  Na nemoc neexistuje žádný lék, léčba tedy spočívá jen v tlumení příznaků. Včasná diagnóza je proto podstatná. Rozpoznat nemoc včas se však dlouhodobě nedaří.  Průměrně to lékařům trvá devět let.

Choroba pojmenovaná po ruském neurologovi Vladimiru Bechtěrevovi se řadí mezi chronická zánětlivá onemocnění revmatického tipu. Pacienty postihuje nejčastěji mezi 15. a 40. rokem života, muži jsou ohroženi dvakrát až třikrát častěji.

Nemoc je autoimunitní, to znamená, že buňky v těle nemocného napadají vlastní tkáně – těmi jsou v tomto případě vaziva a chrupavky, které vlivem procesu kostnatí. Páteř v konečném stádiu ztrácí obratnost a nabírá vlastnosti neohebné kovové tyče. Nemocní pak chodí v typické póze sběračů brambor. Přibližně u jedné třetiny pacientů jsou kromě páteře postiženy také kyčle, ramenní klouby, kolena a kotníky.

Příznaky Bechtěrevovy nemoci

Prvním příznakem nemoci bývá chronická bolest a ztuhlost v dolní části páteře – často u křížovo-kyčelního kloubu. Bolest je nejintenzivnější, pokud nemocný zůstává v klidu, při fyzické námaze se naopak zmenšuje. Nejedná se o nijak specifické příznaky, jsou proto často opomíjeny nebo chybně diagnostikovány. U většiny pacientů Bechtěrevovy choroby se však vyskytují alespoň čtyři z následujících příznaků:

  • Bolest začínající před 35. rokem života
  • Strnulost páteře – hlavně po ránu
  • Při pohybu bolest mizí
  • Pozvolně se rozvíjející příznaky
  • Symptomy trvají déle než tři měsíce

Stupně a stádia Bechtěrevovy choroby

Nemoc se začíná projevovat v noci, kdy mají pacienti problémy se spánkem. V druhé polovině noci je totiž často budí pocit bolestivé ztuhlosti, kterou zprvu snadno rozcvičí. Bolest se projevuje v oblasti kříže a může vystřelovat do stehen. Mnoho pacientů v počátečním stádiu trápí také bolesti šíje, kloubů a pat. Často si stěžují na ranní ztuhlost kloubů a na svíravý pocit v oblasti hrudníku.

Zřídka bývá u nemocných zprvu pozorováno postižení vnitřních orgánů – konkrétně srdce, plic, ledvin a jater. Vyskytnout se však může, stejně jako zánětlivé střevní onemocnění nebo lupenka. Více častý bývá výskyt zánětu oční duhovky.

Nemoc je velmi individuální a u každého jedince probíhá trochu jinak. Pozdější fáze je pak doprovázena silnými bolestmi, pocity rozlámanosti, ztrátou váhy a příležitostně také horečkou. Zánět se spolu s bolestí může šířit po celém těle a nakonec postihnout velké klouby – koleno, kyčle, páteř, ale i menší klouby, jakými jsou třeba články v prstech.

Často také dochází k tuhnutí chrupavkových spojů mezi žebry, což nemocným znemožňuje hluboké dýchání. Bolest na hrudi navíc vede k mylné diagnóze poruch plic či srdce.

Bechtěrevova nemoc u žen i mužů

U žen se Bechtěrevova choroba vyskytuje zhruba dvakrát až třikrát méně než u mužů a v jejím průběhu jsou patrné rozdíly:

  • Kromě častějšího nástupu nemoci u mužů dochází také k dřívější diagnóze. Jako jeden z důvodů se uvádí, že se lékaři snaží nesnímkovat pánev a bederní oblast žen, které jsou v produktivním věku.
  • Rozdíly jsou také v klinickém průběhu nemoci. Zatímco ženy častěji trpí na bolesti páteře a periferních kloubů, muže častěji trápí bolest kyčelních kloubů.
  • Laboratorní hodnoty zánětů bývají častější u mužů.
  • Nemoc se rychleji rozvíjí u mužů než u žen.
  • Ženy často prožívají při stejném stupni onemocnění více bolesti a funkčních omezení než muži. Celkový dopad na kvalitu života je však výraznější u mužů.

Příčiny nemoci

Příčiny Bechtěrevovy nemoci zatím nejsou známy. Debatuje se o možných vlivech virů a bakterií, ale také o poruchách látkové výměny. Roli by mohly hrát i autoimunitní pochody, kdy imunitní systém bojuje proti vlastním tělním strukturám a vyvolává tak nepřetržitý zánět.

Jako další možnost se uvádí přítomnost takzvaného faktoru HLA-B27. Všichni jeho nosiči však neonemocní, je tedy pravděpodobné, že aby nemoc propukla, musí se projevit další faktory – například infekce.

Léčba nemoci

Lék na Bechtěrevovu chorobu zatím neexistuje. Léčba proto spočívá jen v tlumení příznaků, jakými jsou bolest a zánět. Kromě medikamentů pomáhá také pravidelná rehabilitace, která může značně zpomalit hrozící tuhnutí páteře. Obecně se doporučuje:

  • Odborné vyšetření revmatologem
  • Rehabilitační péče
  • Zdravotní gymnastika
  • Nepřetržitá pohybová terapie – včetně plavání
  • Koupele, zábaly
  • V případě těžkého zkřivení těla se doporučuje operace
  • Podpora držení těla pomocí speciální matrace, podhlavníků, židlí…
Iveta Prošková (neregistrovaný)
Dobrý den, mám problem jako žena 10let již u 4 revmatologa který my pokaždé řekne že vypadám dobře, mam test na hlab_27 pozitivni vsechny klouby operované leve rameno2krat, pravé 4krat kolena po 2 oper. take každé, sesroubovany krk kterým vše začalo nebyl obratel vlasni stěp v krční páteři z pánevní lopaty pořád zvýšené Crp již 10let nyní pan. dok úplně bez zájmu nic nevysvětlí, na lázně nemám nárok, vše stojí penize. Operaci mam nespočet minimalne 15 a další me čeká kostena cysta v páteři v L5 ale dobře vypadám tak co by mě někam posilala. Pošlou misto Čechů ukrajince na ty naše republika má penize. Nemůžu najit odbornika na Bechtereva Iveta
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, dobrou zkušenost mám s Revmatologickým Ústavem v Praze na Albertově. Zkuste se nechat vyšetřit tam, pokud to nemáme moc daleko, jistě budou potřeba s odstupem kontrolní ambulantní návštěvy. Prosím neobviňujte Ukrajince, jedná se o lidi prchající před VÁLKOU, za vaše problémy oni nemohou. Thai Bao Han.
Nika (neregistrovaný)

Dobrý den, omlouvám se že vám vstupuji do diskuze, ale musím reagovat na Vaši jízlivou poznámku: ...,, za Vaše problémy oni nemohou, ,," Nic takového v příspěvku nezaznělo. Osobně mám zkušenost, že když jsem hledala dětského pediatra, protože lékař, kam jsme chodili ukončil praxi. Neměli pro nás nikde místo. Volná místa zabrali Emigranti. Chápu, že lékaře pro své děti potřebují. Ale zde se právě projevil fakt, že pro nás nebyla péče dostupná. Je fajn dojíždět k dětskému lékaři s horečkou několik kilometrů. Takže se mýlíte a jste toxický. Jízlivý na pacientku, které jste se rozhodl pomoci svou odpovědí? Nebyla příčina reakce pouze abyste ukázal právo moci a léčil si své zranění? Je to neprofesionální!!! A neomluvitelné.

GRŰNDLOVÁ SEDLÁKOVÁ (neregistrovaný)
Dobrý den, kdo může napsat biologickou léčbu. Manžel má bechtěrevova 4.stádia, chycené kyčle, hrudní koš a Chopn 3. Na biologickou léčbu se ptal revmatologa, ale marně. Poradíte prosím.
David Košťál (neregistrovaný)
Mám Bechtěreva od roku 2015 a k tomu ještě v lupenku,invaliditu 1.stupně jsem měl 5 let.Koncem roku 2019 mi ji odebrali.Rok jsem se odvolával samozřejmě marně a teď podávám žalobu na ČSSZ.Že jim není hanba takhle ojebávat postižené lidi,kteri za svoji nemoc nemohou.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?