Boj o spoluúčast

24. 5. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedna centrální zdravotní pojišťovna, proplácení domácích porodů, spoluúčast pacientů rostoucí o sedm miliard korun ročně, jednotná výše doplatků na léky, eutanazie. Politické strany se ve svých zdravotnických programech předhánějí, kdo má pro tuhle citlivou oblast lepší vizi.


HN srovnaly návrhy sedmi stran, které mají po volbách největší šanci zasednout ve sněmovně, a výsledek je zajímavý: ani jedna strana už nechce privatizovat zdravotní pojišťovny a nemocnice.

Skoro všechny strany naopak chtějí stanovit, co se rozumí pod pojmy standardní a nadstandardní péče.

Obrovské rozdíly jsou naopak ve spolu­účasti pacientů. O jejím zvyšování mluví otevřeně jen TOP 09 a ODS, naopak levice hodlá zrušit všechny poplatky.

Třeba ODS a TOP chtějí ve svých programech zvýhodňovat všechny, kdo chodí na pravidelné preventivní prohlídky.

Docela podrobně má tenhle plán propracovaný hlavně ODS. Každý, kdo by pravidelně chodil na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, zubaři nebo třeba na pravidelná preventivní vyšetření rakoviny, by mohl dostat od pojišťoven speciální bonusy - buď poukázky na jinak nehrazenou zdravotní péči, nebo přímo peníze na nově zřízené zdravotní účty.

Bonusy by přitom neměli dostávat jen zdraví lidé, ale i ti, kteří jsou nemocní a jejichž zdraví je dost závislé na pravidelných návštěvách doktora.

Všichni kromě komunistů také chtějí po volbách rozdělit zdravotní péči na standard a nadstandard. Na výkony a pomůcky, které by spadaly do druhé skupiny, by se lidé mohli speciálně komerčně připojistit.

„Nějaký výkon je například možné provést klasickým řezem, laparoskopicky a pomocí robota. Chceme, aby použití robota spadalo do nadstandardu, samozřejmě kromě případů, kdy to zdravotní stav pacienta bude přímo vyžadovat,“ říká Kamil Jankovský, expert Věcí veřejných na zdravotnictví. Podle něj by standardní péči měla nabízet jen VZP, teprve na nadstandard by si lidé mohli vybrat pojišťovnu podle svého uvážení.

Kromě toho Věci veřejné navrhují třeba i eutanazii.

Velmi liberální program sestavili zelení, kteří třeba navrhují, aby pojišťovny ženám rodícím doma proplácely služby porodní asistentky. Chtějí také vydávat pravidelné žebříčky kvality nemocnic, což je ve vyspělých zemích běžné, ale v Česku to dosud chybí. Zároveň hodlají zřídit i centrální registr sponzorských darů, kam by farmaceutické firmy musely povinně zaznamenávat všechny své dárky lékařům.

Lidovci zase chtějí, aby lékárny sjednotily ceny doplatků za léky. Ze zdravotního pojištění pak chtějí vyjmout léky na banální nemoci, jako je nachlazení. Lidé by si je museli kupovat pouze za své.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?