Co na bolest břicha pomůže, zjistíte z lékařského vyšetření. Léčba často zahrnuje šetřící dietu

4. 12. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/tonodiaz

Za bolestmi v oblasti břicha můžou stát méně či více závažné příčiny. Pokud vás tyto potíže trápí dlouhodobě, měli byste se nechat vyšetřit lékařem, abyste zjistili, co bolesti způsobuje a jak se jich zbavit. Některé zdánlivě banální obtíže přitom mohou být předzvěstí nějakého vážného onemocnění, jako je třeba akutní zánět slinivky břišní.

Vyšetření bolesti břicha

Co se dozvíte v článku
  1. Vyšetření bolesti břicha
  2. Jak léčit bolesti břicha?
  3. Šetřící žaludeční dieta
  4. Babské rady na bolest břicha

V břišní dutině jsou uloženy některé životně důležité orgány, jako je například žaludek, slinivka břišní, střeva nebo játra. Z toho důvodu patří bolesti břicha mezi časté projevy mnoha různých chorob. Proto je těžké bez patřičného vyšetření rozeznat, o jaké onemocnění se konkrétně jedná. Aby mohli lékaři určit přesnou diagnózu, je třeba bolest lokalizovat a zjistit, co ji způsobuje.

Doktor bude při prohlídce nejprve zjišťovat vaši anamnézu a zajímat ho budou především podrobnosti o tom, kde vás břicho přesně bolí, jestli pociťujete spíše bolest břicha vlevo nebo vpravo, a jak často a jakým způsobem se bolesti projevují (zda se jedná o bolest ostrou, tupou nebo křečovitou). Dále vaše břicho vyšetří pohmatem a poté zvolí další vhodné zobrazovací metody. Nejčastěji se využívá ultrazvuk nebo CT, při zánětech žaludku pak pacient podstupuje gastroskopii a při onemocnění střev lékaři provádí kolonoskopii. [123]

Jak léčit bolesti břicha?

Vhodná léčba bolestí břicha se samozřejmě odvíjí od jejich příčiny. Tyto zdravotní komplikace byste rozhodně neměli podceňovat, jelikož mohou být projevem celé řady závažných onemocnění. Pokud vás trápí akutní či dlouhodobé bolesti, vyhledejte lékaře, který provede vyšetření břicha a poradí vám, jak postupovat.

Při mírných obtížích, které nejsou spojené s žádným závažnějším onemocněním, může pomoci dodržování správné životosprávy, přírodní prostředky i některé léky. Vyhýbat byste se měli tučným a smaženým jídlům, nadměrné konzumaci soli, a pokud trpíte častým nadýmáním, tak také některým nápojům a potravinám, které způsobují hromadění střevních plynů v zažívacím traktu, jako je například:

  • zelí, kapusta, květák a brokolice,
  • fazole, čočka a hrách,
  • jablka, švestky, meruňky a hrušky,
  • teplé pečivo,
  • sycené nápoje,
  • alkohol.

V některých akutních případech, kdy bolest břicha způsobuje nějaké závažné onemocnění, jako je například zánět slepého střeva nebo zánět žlučníku, vyžaduje léčba dokonce chirurgický zákrok. Jelikož se někdy jedná o nebezpečné stavy, které mohou pacienta ohrožovat na životě, není radno vyčkávat, než se problém sám zlepší, ale raději hned vyhledejte lékaře.

Léky na bolest břicha

V rámci léčby onemocnění, které způsobuje bolest břicha, se často předepisují speciální léčiva. Mezi nejužívanější léky, které zamezují gastroenterologickým potížím, patří tzv. blokátory protonové pumpy. Tyto přípravky blokují sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku a obsahují účinnou látku omeprazol. Jedná se například o lék Apo-Ome. Proti nadýmání můžete použít volně prodejný lék Espumisan, na průjem pak pomáhá třeba Smecta nebo černé uhlí a účinným lékem na žaludeční obtíže je například Iberogast. [456]

Šetřící žaludeční dieta

Pakliže jsou bolesti břicha způsobeny chronickou gastritidou či peptickými vředy, léčba potíží se zaměřuje mimo jiné na dodržování takzvané šetřící žaludeční diety. Ta spočívá především v šetrné přípravě pokrmů, kam patří dušení, vaření nebo pečení na vodě. Důležité je vyhnout se přepalovaným tukům a kořeněným jídlům, která dráždí zažívací ústrojí.

Jelikož dráždivá je také například cibule, která se používá jako základ mnoha jídel, je nezbytné ji v rámci přípravy pokrmu vždy zcela rozvařit. Nesmí být nikdy syrová, zpěněná ani restovaná do zlatova. Z tuků je pak možné používat v omezené míře kvalitní rostlinné oleje a máslo, ale vždy se při vaření přidávají až na závěr, aby nedocházelo k jejich přepalování.

Kromě šetrné úpravy pokrmů je nezbytné v případě dyspeptických potíží dodržovat také pravidelnost v konzumaci jídla. Lékaři doporučují svým pacientům jíst 6 až 8 jídel denně v menších porcích. V žádném případě se přitom nesmíte přejídat, jelikož by to mohlo problémy ještě více zhoršit. Zároveň není vhodné pít velké množství tekutin najednou a konzumovat příliš studené nebo horké pokrmy. [7, 8, 9]

Babské rady na bolest břicha

Pokud bolesti břicha nejsou příliš intenzivní, netrvají moc dlouho a nedoprovázejí je další příznaky, jako jsou například vysoké horečky, může se jednat pouze o následek nějaké dietní chyby, který lze zmírnit domácí léčbou. V případě, že by potíže neustupovaly nebo by se zhoršovaly, je však nezbytné navštívit lékaře. V lidovém léčitelství se pak na bolest břicha používají následující přípravky a opatření:

Pokud vás trápí zažívací potíže a znáte jejich původce, vyhněte se jídlu, které tyto komplikace způsobuje. Dále také omezte konzumaci tučných, smažených a uzených jídel, nepřejídejte se, a naopak do jídelníčku zařaďte dostatek zeleniny a ovoce. Vaše dieta při bolesti břicha by měla zahrnovat také dostatek vlákniny a tekutin. Důležité je také omezit alkohol a ideálně přestat s kouřením. [10, 11, 12]

Zdroje: my.clevelandclinic.org, webmd.com, pediatriepropraxi.cz, medicalnewstoday.com, healthline.com, bylinkyprovsechny.cz, nzip.cz, nemta.cz, nemocnicenachod.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?