Crinkles recept: popraskané sušenky plné čokolády. Zdravější verze obsahuje špaldovou mouku a vločky

12.12.2025
přidejte názor
Čokoládové crinkles
Autor: Freepik.com/halayalex

Na první pohled sice nepřipomínají tradiční české vánoční cukroví, nicméně ve Spojených státech amerických na ně rozhodně nedají dopustit. Crinkles jsou popraskané sušenky z čokoládového těsta, které jsou mimořádně efektivní. Navíc vynikají skvělou chutí a unikátní strukturou – na povrchu jsou křupavé, uvnitř jemné a vláčné.

Jako většina cukroví a sušenek ale patří mezi vydatné kalorické bomby. Klasický recept na čokoládové crinkles se neobejde bez čokolády, másla, cukru a mouky. Stačí však některé suroviny lehce obměnit a rázem budete mít sušenky s vyšším podílem vlákniny, bezlepkové či s menším obsahem tuku. A nemusí se to nijak negativně projevit na chuti.

Co se dozvíte v článku
  1. Čokoládové crinkles recept: klasika s máslem
  2. Zdravější crinkles recept: se špaldou a vločkami
  3. Další tipy pro zdravější crinkles
  4. Zajímavé příchutě a variace

Čokoládové crinkles recept: klasika s máslem

120 minut
25–30 sušenek

Ingredience

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 60 % kakaa),
  • 50 g másla,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 2 vejce,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • ½ lžičky prášku do pečiva,
  • špetka soli,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 50 g moučkového cukru na obalení.

Postup

  1. Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu s máslem. Metličkou je vymíchejte do hladké emulze, odstavte z vodní lázně a nechte vychladnout.
  2. V jiné míse utřete vejce s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Do této směsi pak nalijte vychladlou rozpuštěnou čokoládu a dobře ji zamíchejte.
  3. V další misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao a špetku soli. Suchou směs pozvolna zapracujte do čokoládové hmoty. Výsledkem by mělo být husté těsto, které se lepí na stěrku.
  4. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho minimálně hodinu odpočívat v lednici. Ideální je ovšem nechat ho chladnout 2–3 hodiny.
  5. Poté zapněte troubu a nastavte ji na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Ztuhlé těsto vyndejte z lednice.
  6. Z těsta odebírejte malé kousky a tvořte z nich kuličky o průměru 2,5 centimetru. Každou kuličku pečlivě obalte v moučkovém cukru.
  7. Kuličky položte na plech s pečicím papírem. Během pečení se roztečou, takže je umisťujte tak, aby měly rozestupy. Plech s kuličkami vložte do předehřáté trouby na 10–12 minut.
  8. Plech se sušenkami vyndejte z trouby. Crinkles nechte pár minut chladnout přímo na plechu. Posléze je přesuňte na kovovou mřížku. Správně upečené sušenky mají popraskaný povrch a uvnitř zůstávají příjemně vláčné.
Hodnocení
4.8 8x

čokoládové crinkles

Zdravější crinkles recept: se špaldou a vločkami

120 minut
25 sušenek

Ingredience

  • 100 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaa),
  • 2 lžíce kokosového oleje,
  • 80 g kokosového cukru,
  • 2 vejce,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 100 g špaldové mouky,
  • 30 g jemně mletých ovesných vloček,
  • 2 lžíce nealkalizovaného kakaa,
  • ½ lžičky prášku do pečiva,
  • špetka soli,
  • 40 g moučkového cukru nebo jemně mletého xylitolu na obalení.

Postup

  1. Do misky nad horkou vodní lázní nalámejte čokoládu na kostičky. Přidejte k ní kokosový olej, počkejte, až se čokoláda rozpustí, a metličkou suroviny vymíchejte do hladké konzistence. Rozpuštěnou čokoládu odstavte z vodní lázně a nechte mírně zchladnout.
  2. V jiné míse vyšlehejte vejce s kokosovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Poté do ní nalijte čokoládovou emulzi a dobře směs promíchejte.
  3. Následně je potřeba smíchat suché suroviny, to znamená špaldovou mouku, mleté vločky, kakao, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. Sypkou směs postupně vmíchávejte do čokoládové směsi, dokud nevznikne pevné hutné těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií a dejte ho do lednice na 2–3 hodiny.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyndejte z lednice, rozkrájejte ho na malé kousky a vytvarujte z nich kuličky o průměru 2,5 centimetru.
  6. Kuličky obalte v moučkovém cukru nebo mletém xylitolu. Kuličky rozložte na plech tak, aby mezi nimi byly dostatečné rozestupy.
  7. Plech se sušenkami vložte do předehřáté trouby. Po uplynutí 10–12 minut vyndejte crinkles z trouby. Chvilku je nechte chladnout přímo na plechu. Po pár minutách je můžete přendat na kovovou mřížku.
Hodnocení
4.7 6x

Další tipy pro zdravější crinkles

Základní recept na crinkles sice obsahuje kvalitní čokoládu a kakao, ale také v něm najdete bílou mouku, cukr a máslo. Pokud chcete, aby byly vaše sušenky nutričně hodnotnější, stačí provést menší úpravy.

Třeba použít místo třtinového cukru kokosový, vybrat čokoládu s vyšším obsahem kakaa, nahradit pšeničnou mouku špaldovou a doplnit zdravé tuky v podobě ghí, ořechového másla či kokosového oleje. Nemusíte se bát, že pak nebudou crinkles chutné. Stále budou sladké, ale s vyšším obsahem vlákniny, minerálů a dalších nutrientů.

Pokud chcete bezlepkovou verzi, použijte do těsta ovesnou, mandlovou nebo pohankovou mouku. Sušenky budou díky tomu i sytější. Pro vláčnost a přirozeně sladkou chuť můžete do směsi na crinkles zamíchat lžíci jablečného pyré nebo rozmačkaný banán. Zároveň můžete ubrat na množství cukru, případně použít datle, xylitol (březový cukr) a jiná zdravější sladidla.

Chcete-li zvýšit obsah minerálů, vitamínů a stopových prvků, přimíchejte do těsta lžičku mletých lněných semínek, chia semínek, nasekaných vlašských ořechů nebo plátky mandlí.

Brownies recept: patří do nich čokoláda, máslo a mouka. Dají se ale připravit i bez lepku, zkuste třeba řepové
Přečtěte si také:

Brownies recept: patří do nich čokoláda, máslo a mouka. Dají se ale připravit i bez lepku, zkuste třeba řepové

Zajímavé příchutě a variace

Klasika v podobě čokoládových (kakaových) crinkles sice vede na plné čáře, ale rozhodně to neznamená, že si nemůžete recept trochu poupravit a pozměnit příchuť. Pokud máte rádi svěží chutě, můžete čokoládu s kakaem nahradit citronovou kůrou a citronovou šťávou.

Aby byly crinkles na pohled zajímavější, je možné přidat do těsta trochu kurkumy. Dodá jim zlatavý nádech. Ovocné chuti s nahořklými tóny dosáhnete tím, že místo citronu použijete kůru a šťávu z pomeranče.

Pokud nemáte potřebu nijak výrazně experimentovat, můžete část mouky v těstě nahradit strouhaným kokosem a přidat trošku limetové kůry. Crinkles pak budou sice exotické, ale jemné a sladké. Další zajímavou surovinou, která k čokoládě opravdu skvěle ladí, je káva. Stačí do těsta přidat lžičku instantní kávy, případně lžíci dobrého silného espressa.

Zdroje: brno.rozhlas.cz, allrecipes.com, bbcgoodfood.com, eatingbirdfood.com, tasteofhome.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek