Cuketa představuje v tuzemské kuchyni mimořádně populární zeleninu. Její pěstování je snadné, proto ji najdete na mnoha zahrádkách. Velkou výhodu má také ve variabilním použití – můžete ji nastrouhat do bramboráků, upéct jako hranolky, ogrilovat nebo nastrouhat do sladkého koláče. Fantazii se meze nekladou. Cukety navíc nepřebijí chuť ostatních surovin a těstům dodají na vláčnosti.
Co se dozvíte v článku
Cuketa recept: slané pokrmy
Velkou předností cukety je rozhodně její variabilita při vaření. Ve slané kuchyni se dá vařit, restovat, zapékat, smažit i grilovat. Cuketa nemá sama o sobě výraznou chuť, proto se často kombinuje s česnekem a výrazným kořením.
Sice můžete narazit na recepty, kde se používá cuketa syrová (jako jsou třeba saláty), ale většina lidí dává přednost cuketám tepelně opracovaným. Lidé ji třeba strouhají do bramboráků a placiček, zapékají ji s jinými druhy zeleniny nebo ji vaří jako zelí.
Cuketové placky recept
Ingredience
- 1 středně velká cuketa (cca 300 g),
- 120 g hladké mouky,
- 2–3 vejce,
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra,
- 2 stroužky česneku,
- trocha soli,
- špetka mletého pepře,
- špetka sušené majoránky,
- hrst čerstvé pažitky, petrželky nebo libečku,
- trocha vepřového sádla nebo přepuštěného másla na smažení.
Postup
- Cuketu omyjte, nastrouhejte nahrubo a lehce posolte. Dejte ji stranou a počkejte asi 20 minut, aby pustila vodu. Cuketu pak vymačkejte a vodu vylijte.
- Dejte cuketu do čisté mísy a přidejte k ní vajíčka, mouku, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, sůl, pepř a bylinky.
- Směs na placky pořádně promíchejte a podle chuti ji můžete ještě více osolit či opepřit. Pokud se vám zdá moc hustá, můžete ji naředit trochou mléka.
- Na pánvi rozpalte sádlo či přepuštěné máslo. Až bude tuk dostatečně rozpálený, můžete se dát do smažení.
- Ze směsi tvarujte lžící menší placičky a smažte je na pánvi po obou stranách dozlatova.
- Hotové cuketové placky odkládejte na papírové utěrky, aby nasákly přebytečnou mastnotu.
- Podávat je můžete se zeleninovým salátem nebo vařeným bramborem.

Cuketové zelí recept
Ingredience
- 2 velké cukety,
- 1 středně velká cibule,
- 1 polévková lžíce másla,
- 1 polévková lžíce hladké mouky,
- trocha cukru,
- trocha octa,
- špetka kmínu,
- špetka soli.
Postup
- Cukety oloupejte a zbavte je velkých semen. Pak je nastrouhejte nahrubo, lehce posolte a nechte cca 20 minut odpočívat, aby pustily vodu.
- Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno.
- Z nastrouhané cukety poté vymačkejte přebytečnou vodu a dejte ji stranou.
- V hrnci rozehřejte máslo a dejte na něj zesklovatět cibulku.
- Zpěněnou cibuli zasypte lžící mouky, osmahněte ji a přidejte nastrouhané cukety.
- Směs v hrnci ochuťte podle potřeby cukrem, octem, kmínem a solí.
- Cuketové zelí přiveďte k varu a vařte 5 minut. Snažte se ho nevařit déle, jinak hrozí, že se cuketa rozvaří.
- Hotový pokrm podávejte podobně jako klasické dušené zelí k masu a knedlíkům.
Cuketa recept: sladké pokrmy
Ačkoliv se jedná o zeleninu, lze se setkat s dezerty a koláči, ve kterých figuruje nastrouhaná cuketa. Díky jemné neutrální chuti nijak negativně neovlivní chuť těsta. Naopak vylepší jeho konzistenci a zajistí, že nebude upečený koláč vysušený. K přípravě moučníků můžete použít klidně i větší přerostlé cukety, které mají v dužině velká semena. Cukety je ale nutné před strouháním oloupat a zbavit semen.
Cuketová bábovka recept
Ingredience
- 1,5 hrnku polohrubé mouky,
- 1 hrnek cukru krupice,
- 1 hrnek najemno nastrouhané cukety,
- 1/2 hrnku nastrouhaných vlašských ořechů,
- 1/2 hrnku mléka,
- 1/4 hrnku oleje,
- 2 vejce,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 kypřicí prášek do pečiva,
- 1 lžíce přírodního kakaa,
- špetka soli.
Postup
- Cuketu omyjte, oloupejte, nastrouhejte najemno a dejte ji chvilku stranou, aby pustila vodu.
- Mezitím v míse utřete vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přidejte vymačkanou cuketu, nastrouhané ořechy a promíchejte.
- Do jiné mísy prosejte mouku. Přidejte k ní kakao, špetku soli a kypřicí prášek do pečiva a dobře suché ingredience promíchejte.
- Do cuketovo-ořechové směsi přidávejte střídavě olej, mléko a prosetou mouku. Těsto šlehejte ručním šlehačem do hladké konzistence. Pokud se vám zdá příliš husté, přidejte ještě trochu mléka. V opačném případě přidejte mouku.
- Formu na bábovku vymažte máslem, vysypejte moukou a nalijte do ní těsto.
- Vložte bábovku do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ji 40–50 minut. Pokud si nejste jisti, zda už je uvnitř upečená, zkuste do ní zapíchnout špejli. Pokud se na ní nenalepí těsto, bábovka je hotová.
Cuketový perník recept
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1 hrnek cukru krupice,
- 2 vejce,
- 2 hrnky najemno nastrouhané cukety,
- 1/2 hrnku oleje,
- 1 polévková lžíce přírodního kakaa,
- 1 polévková lžíce rybízového džemu,
- 1 čajová lžička perníkového koření,
- 1 čajová lžička mleté skořice,
- 1 kypřicí prášek do perníku.
Postup
- V míse nejprve smíchejte suché suroviny, to znamená mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek, perníkové koření a skořici.
- Pak začněte postupně přidávat tekuté suroviny, tedy vajíčka, olej a džem. Těsto vyšlehejte ručním šlehačem.
- Nakonec přijde do mísy najemno nastrouhaná cuketa, ze které jste předtím vymačkali přebytečnou vodu. Opět všechny ingredience vyšlehejte v hladké těsto.
- Do hlubšího pečicího plechu vložte pečicí papír a nalijte do něj těsto.
- Perník vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte ho péct 30 minut.
- Pokud chcete, můžete upečený vychladlý perník ještě polít čokoládovou polevou a posypat strouhaným kokosem.

Složení cukety
Cukety jsou známé tím, že obsahují ohromné množství vody. S energetickou hodnotou 19 kilokalorií na 100 gramů patří mezi nízkokalorické potraviny, takže se skvěle hodí ke zpestření jídelníčku při redukčních dietách. Jde také o dobrý zdroj vlákniny, která je nezbytná pro dobré trávení. Cukety jsou zároveň hodně ceněné pro vysoký obsah vitamínů.
Najdete v nich především hodně vitamínu C, vitamínu B6, vitamínu B2 a kyseliny listové. Některé složky, jako vitamín C a vitamín B6, se hojně nacházejí ve slupce. Vaše tělo tak určitě ocení, pokud nebudete cuketu loupat a dáte si ji celou. Z minerálů stojí za zmínku primárně mangan, draslík, železo, měď a vápník.
Méně často se v souvislosti s cuketami hovoří o karotenoidech, což jsou rostlinná barviva nacházející se v zelenině, ovoci i houbách. V cuketě najdete konkrétně lutein a zeaxanthin. Obě tyto složky mají pozitivní vliv na zdraví očí, protože se kumulují v sítnici a chrání ji před degenerací stárnutím. Společně s vitamínem C vystupují rovněž jako významné antioxidanty.
Pozor na hořké cukety
Pečlivým šlechtěním byl z cuket odstraněn kukurbitacin. Jedná se o toxickou látku, která se přirozeně vyskytovala v tykvovité zelenině. Slouží jako ochrana před hmyzem a dalšími škůdci. Kukurbitaciny chemicky patří mezi vysoce oxidované triterpenoidy. V dnešních cuketách je běžně nenajdete, ale dejte si pozor na kousky, které mají podezřele hořkou chuť.
Někdy totiž může dojít k tomu, že se cuketa omylem zkříží s jinou rostlinou. Výsledkem tohoto nechtěného křížení je plod, který vypadá na první pohled jako normální cuketa. Nepříjemně hořká chuť, která je nejvýraznější v syrovém stavu, by vás ale měla okamžitě odradit od konzumace.
Kukurbitacin navíc odolává teplu, takže se nezklikviduje ani varem. Otrava kukurbitacinem se projevuje akutním průjmem, zvracením a bolestmi břicha. Ve Francii byl zaznamenán případ, kdy se dvě ženy otrávily kukurbitacinem ze zeleninové polévky. Po odeznění akutních příznaků obě ztratily v následujících týdnech velké množství vlasů.
Zdroje: ceskatelevize.cz, nzip.cz, allrecipes.com, healthline.com, medicinenet.com, health.clevelandclinic.org