Delegace Baškortostánu v PTC

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Hlavní onkolog Baškortostánu, jedné z republik Ruské federace, profesor Šamil Gancev v Praze podepsal memorandum o spolupráci s českým protonovým centrem, které onkologickým pacientům z jeho země otevírá přístup k léčbě rakoviny pomocí protonového ozařování.




Baškortostán se 4 miliony obyvatel zajišťuje osminu celkové produkce ropy Ruska. V centru pozornosti tamního zdravotnictví jsou onkologická onemocnění, jelikož rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí obyvatel tohoto státu.
Šamil Gancev je nejuznávanější autoritou své země v oblasti léčby nádorových onemocnění. Člen tamní akademie věd a zároveň ředitel Státní kliniky onkologie ministerstva zdravotnictví v Ufě byl pověřen úkolem zajistit přístup obyvatel své země k novým technologiím v léčbě rakoviny.
V pražském protonovém centru si prohlédl jeho špičkové vybavení a seznámil se s výsledky léčby. „Zařízení českého protonového centra mi připadá neskutečné, všechno je na nejvyšší technické úrovni současných možností medicíny. Cítím se tu jako v Japonsku, ne jako v srdci Evropy. Osobně jsem přesvědčen, že budoucnost onkologie leží právě v nových metodách léčby, které jsou šetrné a přibližují se přirozené samoregulaci organismu. Protonová léčba mezi ně nepochybně právem patří,“ uvedl profesor Gancev .
Součástí memoranda o spolupráci jsou kromě vlastní léčby také odborné vzdělávání radiačních onkologů a klinických fyziků v českém protonovém centru a společné výzkumné projekty, které by měly zvýšit dostupnost moderních technologií léčby rakoviny a další formy spolupráce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?