Dieta při cukrovce slouží ke kontrole hladiny cukru v krvi. O jídelníčku se lze poradit s dietologem

9. 10. 2024 12:30
přidejte názor
Dieta při cukrovce
Autor: Depositphotos.com
Dieta při cukrovce

Pokud vám byla cukrovka diagnostikována nedávno, pravděpodobně se potýkáte s tím, které pokrmy ze svého jídelníčku vyřadit a které v něm mohou setrvat. O přijatelnosti konkrétních potravin by vás měl informovat váš lékař či vám se složením jídelníčku pomoci registrovaný dietolog. Nicméně jelikož se jedná o mezi lidmi hojně rozšířené onemocnění, připravili jsme o diabetické dietě článek, v němž se zabýváme jejími zásadami a v závěru navíc uvádíme ilustrační jídelníček.  

Dieta při cukrovce se zaměřuje na potraviny bohaté na vlákninu, protože ta zpomaluje nárůst hladiny cukru v krvi. Z toho důvodu by podstatnou část stravy diabetiků měla tvořit zelenina či ovoce a kromě nich by v ní neměly chybět ani zdravé tuky, kvalitní bílkoviny a sacharidy. Potřeba by naopak bylo omezit příjem soli, přidaného cukru a nasycených tuků či trans tuků, které se ve větším množství nacházejí například ve zpracovaných potravinách. 

Co se dozvíte v článku
  1. K čemu je dieta při cukrovce určena?
  2. Co je povoleno jíst v rámci diety při cukrovce?
  3. Co není vhodné jíst při dietě při cukrovce?
  4. Dieta při cukrovce: recepty

K čemu je dieta při cukrovce určena?

Jedná se o výživový plán, jenž napomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, případně regulovat tělesnou hmotnost. Mimoto udržuje pod kontrolou také rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a vysoká hladina krevních lipidů. Přesto, že je navržen pro diabetiky, je ve skutečnosti vhodnou volbou pro každého, kdo se hodlá stravovat zdravě. 

Odlišnosti v diabetické dietě na základě typu cukrovky

Diabetická dieta tvoří nedílnou součást léčby tohoto onemocnění. Pokládáme přitom za důležité zdůraznit, že není znám jednotný stravovací plán pro všechny typy cukrovky. Mírné rozdíly tak lze nalézt v dietě určené pro pacienty s cukrovkou 1. typu a té pro osoby s diabetem 2. typu. Primárně jde o odchylky týkající se rozložení jídla a množství přijaté energie

Oproti osobě s cukrovkou 1. typu nemusí diabetik 2. typu, pokud mu tedy není podáván inzulin nebo deriváty sulfonylmočoviny, dodržovat časové rozvržení jednotlivých pokrmů tak striktně a malá jídla si může dovolit i vynechat. Nicméně se u něj klade důraz na snížení energetického příjmu ve stravě, jelikož jsou tito pacienti náchylní k přibírání na váze. To se diabetiků 1. typu většinou netýká. 

Diabetici 2. typu by kvůli redukci hmotnosti měli ve stravě omezit tuky a být obezřetní, pokud si kupují dia potraviny slazené náhradními sladidly, jelikož se v nich může nacházet vysoký podíl tuků. Vzhledem k nutnosti snížení hmotnosti může být dieta diabetiků 2. typu upravena na přibližně 100 g sacharidů za den a 4000 kJ, zatímco dieta pacientů 1. typu cukrovky obvykle zahrnuje 225–325 g sacharidů denně a 7 400 kJ až 10 200 kJ. [1, 2, 34]

Co je povoleno jíst v rámci diety při cukrovce?

Dieta při cukrovce je složena z potravin, které jsou bohaté na živiny a mají nízký obsah tuků. Jídla z nich připravená by přitom měla čítat přibližně stejné množství sacharidů, konzumovat se v menších množstvích a v pravidelnou dobu. Pravidelný příjem potravy totiž přispívá k lepšímu využití inzulinu. 

Diabetická dieta by obecně měla obsahovat méně zpracovaných potravin a potravin s přidaným cukrem, zdravé tuky, libové proteiny či rostlinné zdroje bílkovin, kvalitní sacharidy a nápoje s nízkým či nulovým množstvím přidaného cukru (neslazený čaj, káva). Chuť na sladké lze pak zahnat dia potravinami a náhradními sladidly, jako je sorbit, aspartam a sacharin. Posledně zmíněnému by se však raději měly vyhnout těhotné ženy a malé děti. Zároveň je nutné dodat, že by se tyto potraviny měly jíst s mírou.

Samozřejmě se také doporučuje zařadit více potravin bohatých na vlákninu (např. lněná a chia semínka), jelikož zamezuje příliš rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi. Kromě ní zpomaluje vzestup hladiny cukru v krvi konzumace sacharidů společně s potravinami obsahujícími zdravé tuky a bílkoviny. Příznivě na hladinu cukru v krvi působí údajně i jablečný ocet. 

Mezi zdravé sacharidy patří luštěniny, celá zrna, nízkotučné mléčné výrobky a ovoce a zelenina. Právě zelenina by měla tvořit polovinu hlavního pokrmu. Co se týče tuků, mezi ty zdravé náleží mononenasycené a polynenasycené tuky, které najdeme v rostlinných olejích, ořeších, avokádu a některých druzích ryb. Ohledně sestavení jídelníčku se však vítá nechat si poradit od registrovaného dietologa, který při jeho navrhování zváží váš zdravotní stav, chutě a životný styl.  

Vhodné potraviny

Mezi povolené potraviny při diabetické dietě patří:

  • Neškrobová zelenina: brokolice, okurka, špenát, zelí, paprika, mrkev, květák.
  • Ovoce: jablka, banány, třešně, hroznové víno, broskve, citrusy, hrušky, papája, ananas či rozinky. 
  • Rostlinné oleje: olivový, řepkový a slunečnicový. 
  • Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku: řecký jogurt. 
  • Celá zrna: ovesné vločky, celozrnné pečivo či těstoviny, amarant, hnědá a divoká rýže, pohanka, proso, bulgur a quinoa. 
  • Proteiny: libové maso, drůbež, mořské plody, vejce, fazole, hrách, ořechy, semena a sójové produkty.
  • Ryby: losos, makrela, tuňák, sleď a sardinky. 

Zatímco zelenina se doporučuje konzumovat hlavně v čerstvé nebo mražené podobě, ovoce může být i konzervované nebo sušené, nemělo by však obsahovat přidaný cukr. Tučné ryby se radí do jídelníčku zařadit 2× až 3× týdně, jelikož jsou dobré pro zdraví srdce. Jejich rostlinnou alternativou jsou mořské řasy (spirulina). Nicméně v případě, že trpíte těhotenskou cukrovkou, se rybám s vysokým obsahem rtuti raději vyvarujte, jde například o žraloka, mečouna nebo makrelu královskou. 

Co se týče přípravy masa, měla by se z něj nejprve odstranit kůže a přebytečný tuk. Za vhodnou tepelnou úpravu se přitom považuje pečení, vaření nebo opékání. Smažení se zkuste vyhnout, a pakliže k němu přistoupíte, užijte k němu zdravý olej. [5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12]

Při bezmléčné dietě se nesmí jíst výrobky s živočišným mlékem. Zároveň je při ní třeba myslet na doplnění živin
Přečtěte si také:

Při bezmléčné dietě se nesmí jíst výrobky s živočišným mlékem. Zároveň je při ní třeba myslet na doplnění živin

Co není vhodné jíst při dietě při cukrovce?

Při diabetické dietě by se měl snížit příjem rafinovaných sacharidů a potravin s přidanými tuky, cukry a sodíkem. Konkrétně je třeba se vyhnout potravinám s vysokým obsahem těchto látek:

  • Nasycené tuky: máslo, plnotučné mléčné výrobky, zpracované maso (párky, klobásy a slanina), červené maso (hovězí), kokosový či palmový olej, smažená jídla, dorty.
  • Trans tuky: pečivo, margaríny, zpracované potraviny. 
  • Sodík: zpracované potraviny; při vaření lze sůl nahradit bylinkami nebo jiným kořením. 
  • Přidaný cukr: sladkosti, bílé pečivo, rafinované těstoviny, ochucená káva, slazené nápoje a ovocné šťávy. 

Denní doporučená dávka sodíku činí zhruba 2 300 mg, cholesterolu pak 200 mg denně. Z toho důvodu je nutné dávat pozor na příjem živočišných bílkovin a mléčných výrobků s vysokým obsahem tuků, stejně tak i na žloutky, játra a další vnitřnosti. Redukovat sůl je přitom možné jednoduše tím, že si budete připravovat jídlo doma, čímž získáte o jejím množství větší přehled. 

Pokud jde o pití alkoholu, je žádoucí omezit jeho množství. V kombinaci s inzulinem nebo některými léky na cukrovku totiž může dojít k hypoglykémii. Pozor je nezbytné si dát také na míchané drinky a koktejly, v nichž se často skrývají přidané cukry. Pomůže však, pokud alkohol budete konzumovat společně s jídlem. [13, 14, 15, 16, 17, 18, 19]

Musíte držet diabetickou dietu?

Dieta při cukrovce: recepty

Hladinu cukru nejvíce ovlivňují sacharidy, proto je třeba se zajímat o jejich množství ve stravě, a tím hladinu cukru snáze kontrolovat. Na základě množství sacharidů v potravě je pak možné regulovat dávkování inzulinu. Co se týče adekvátního množství sacharidů v jednotlivých pokrmech, odvíjí se od nejrůznějších faktorů, jako je věk či stupeň fyzické aktivity jedince. 

Níže uvádíme příklady toho, jak by jídelníček při dietě při cukrovce mohl vypadat. Vždy rovněž přikládáme informaci o obsahu sacharidů a hodnotě energetického příjmu.

Vzorový jídelníček při cukrovce 1. typu: 

-obsah sacharidů: 275 g, energetický příjem: 2103 kcal / 8819 kJ

  • Snídaně: 90 g chleba / 60 g knäckebrotu / 80 g dalamánku; 20 g rostlinného másla; 50 g taveného netučného sýru, šunky či krájeného sýru / 100 g tvarohu / 150 ml jogurtu; k pití kakao, čaj s mlékem nebo bílá káva. 
  • Svačina: 30 g chleba, 100 až 150 g ovoce / 200 g zeleniny. 
  • Oběd: 90 g libového masa (hovězí či vepřové) / 150 g kuřecích nebo krůtích prsou / 150 až 200 g ryby; 270 g brambor / 260 g luštěnin / 100 g houskového knedlíku či chleba / 170 g bramborového knedlíku / 320 g bramborové kaše / 210 g vařených těstovin či rýže; 250 g zeleniny či 100 až 150 g neslazeného kompotu. 
  • Svačina: 40 g chleba a 250 ml mléka. 
  • Večeře: 85 g drůbežích párků / 90 g šunky / 80 g zavináče / 75 g tuňáka ve vlastní šťávě / 55 g sýru Hermelín či krájeného sýru / 50 g sýru Lučina; 270 g brambor či 115 g chleba; 250 g zeleniny nebo 100 až 150 g neslazeného kompotu.
  • 2. večeře: 30 g chleba a 50 g netučného sýru.

Vzorový jídelníček s nízkým obsahem cholesterolu:

-obsah sacharidů: 135 g, energetický příjem: 1210 kcal / 5070 kJ (vhodný pro diabetiky 2. typu)

  • Snídaně: 50 g chleba či dalamánku / 45 g bílého rohlíku / 35 g knäckebrotu s 50 g nízkotučné bílkoviny (rybí pomazánka, libová šunka, nízkotučný sýr či tvaroh), jako nápoj neslazená bílá káva s nízkotučným mlékem.
  • Svačina: 100 g ovoce či 150 g zeleniny.
  • Oběd: 80 g libového masa (ryby, králík, drůbež); 100 g brambor či vařených luštěnin / 80 g vařených těstovin / 40 g pečiva / 160 g bramborové kaše / 60 g houskového knedlíku / 70 g bramborového knedlíku nebo dušené rýže; 200 g zeleniny či 100 g dia kompotu.
  • Svačina: nízkotučný mléčný výrobek.
  • Večeře: 80 g libového masa (eventuálně libové šunky, sýru či netučného tvarohu), 100 g brambor, 200 g zeleniny.
  • 2. večeře: 100 g ovoce nebo dia kompotu. [20, 21, 22, 23]

Zdroje: medlineplus.gov, mayoclinic.org, betterhealth.vic.gov.au, nzip.cz, diabetes.org, niddk.nih.gov, cdc.gov, helpguide.org, medicalnewstoday.com, healthline.com, vseobecnipraktici.info 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?