Generika: Levnější kopie léků

27. 5. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky jako nová úspora ve zdravotnictví. VZP začala lékařům doporučovat, aby předepisovali pacientům co nejlevnější medikamenty. Po levnějších kopiích originálních léků taky i Češi stále častěji sahají i ve volném prodeji. Takzvaná generika tvoří skoro 60 procent všech prodaných léků.


Aneta SAVAROVÁ, moderátorka: I tak patří ceny léků v tuzemsku mezi nejnižší v Evropě a právě toho využívají překupníci. Medikamenty vyvážejí za hranice a na jedné krabičce můžou vydělat i několik stovek.

Veronika MARKOVÁ, redaktorka: Brufon, Nurofen, Ibalgin, Apo Ibuprofen, Ibumax. Různí výrobci, různé barvy tablet, různá cena. Takové léky si lidé mohou koupit za 35, ale taky za 75 korun. Účinná látka je přitom stejná - Ibuprofen.

Veronika MARKOVÁ, redaktorka: Další příklad, lék na chřipku. Originál vyjde na 105 korun, česká kopie 68, tedy skoro o 40 korun méně.

Martina MUSILOVÁ, zákaznické lékárny: Určitě zvolím levnější, pokud má stejný účinek.

Veronika MARKOVÁ, redaktorka: Levnější varianty existují i u léčiv na předpis. I když pro řadu Čechů stále platí, že co je lékařem psáno, to je dáno.

Jana KUBIŠOVÁ, lékárnice, Ústavní lékárna IKEM: Originální preparát Tenaxu, tam je doplatek 149 korun. Zatímco generikum Rilmenidin Teva bez doplatku.

Emil ZÖRNER, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem: Využití generik v některých jiných evropských zemích, třeba Polsko, Německo, je podstatně vyšší než u nás a dokonce i v USA a v Kanadě.

Veronika MARKOVÁ, redaktorka: Podle ministerstva zdravotnictví patří léky v Česku mezi nejlevnější v Evropě, jenže originální léky, kterým ještě nevypršela licence a nikdo jejich generika vyrábět nesmí, jsou pak v lékárnách kvůli tomu často nedostupné.

Jakub DVOŘÁČEK, výkonný ředitel, AIFP: Lék, který je levný v České republice, je skoupen a následně prodán prostě v zahraničí, ve Skandinávii, v Německu, jako v dalších zemích, kde ty přípravky jsou významně, významně dražší.

Veronika MARKOVÁ, redaktorka: Pravidelně v tuzemských lékárnách jich chybí zhruba 50 léků. Pomoc měl nový zákon. Ani ten ale volnému pohybu zboží v EU nezabrání. Zamezit má jen přeprodej léků, které už se oficiálně dostaly do lékáren. Veronika Marková, Česká televize.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?