Intenzivní péče ruší bolest

17. 1. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
„Pokud není osteoartróza včas rozpoznána a kvalitně léčena, dochází ke zhoršování stavu a k zanícení kloubního pouzdra. Pokud zánět není uklidněn, přecházejí do kloubní tekutiny enzymy, které způsobují odbourávání chrupavky,“ říká prof. MUDr. Milan Adam, DrSc., odborník v revmatologii a biochemii pojivových tkání.


ilustrační foto

Osteoartróza (OA), také artróza či osteoartritida, je nejčastějším onemocněním kloubů, jehož výskyt stoupá s věkem. Nad 65 let věku trpí tímto onemocněním odhadem téměř tři čtvrtiny osob, i když u mnohých se v dané chvíli ještě žádné potíže neprojevují. Nemoc nejčastěji postihuje kyčelní a kolenní klouby, lékaři ji však poměrně běžně diagnostikují také na páteři, v rameni, loktech, prstech a dalších kloubech.

Všechny vyměnit nelze

Při osteoartróze dochází k destrukci kloubní chrupavky, časem se na ní objevují výrůstky (osteofyty). Postupně může být zničena. Bolest vychází z okolních tkání, samotná chrupavka nebolí, protože není protkána nervovými vlákny. Také proto o svém onemocnění mnozí pacienti zprvu nevědí, přičemž toto stadium může trvat mnoho let.

Chrupavka nejprve ztrácí svou pevnost a pružnost, objevují se na ní drobné trhlinky a ztenčuje se. Obtíže postižený zjistí ve chvíli, kdy není schopna plnit svou funkci a začnou být nepřirozeně zatěžovány okolní tkáně (kost, kloubní pouzdro, vazy, svalstvo).

„Pokud není osteoartróza včas rozpoznána a trvale a kvalitně léčena, dochází ke zhoršování stavu a k zanícení kloubního pouzdra. V případě, že zánět není uklidněn, přecházejí z něj do kloubní tekutiny enzymy, které způsobují odbourávání chrupavky. Tím zhoršují možnosti výživy buněk a prohlubují artrotický proces, který vede k ubývání chrupavkové hmoty. Jestliže se nepodaří chorobný proces zastavit, vytváří se nevhodná chrupavková hmota a jsou postiženy i další kloubní tkáně, zvláště pak kloubní kost.

Ta se vlivem chorobného procesu rozpadá, klouby se deformují, trpí okolní svaly a vzniká takzvaná dekompenzovaná osteoartróza, jejíž léčení je již značně obtížné a projevuje se velkými bolestmi i v klidu, zvláště v noci. Pak přichází na řadu chirurgické řešení s náhradou postiženého kloubu – totální endoprotéza. Je třeba vědět, že v lidském těle je více než sto kloubů, které zajišťují jeho pohyblivost. I při instalaci umělého kloubu však máme v těle ještě mnoho dalších kloubů, které jsou již artrózou postiženy, ale všechny je vyměnit nelze. Regenerace kloubních tkání je nejdůležitějším opatřením při léčbě osteoartrózy. To nelze zajistit jinak, než nastartováním syntézy kloubního kolagenu,“ tvrdí prof. MUDr. Milan Adam, DrSc., uznávaný odborník v revmatologii a biochemii pojivových tkání.

Kolagen

Základní stavební bílkovinou tvořící pojivové tkáně pohybového aparátu je již zmíněný kolagen, který představuje 30 procent všech tělních bílkovin a tvoří 70 procent sušiny kloubních chrupavek. Kolagen je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina, jejíž zásluhou naše těla, jež jsou ze 70 procent tvořena vodou, nejsou tekutá resp. kapalná.

Kolagen tvoří základ bílkovinné matrix (základní „mateřská“ hmota) kostí, chrupavek, kloubů, cév, kůže, sklivce, synoviálních membrán atd. Pouze pojivová tkáň dobře nasycená kolagenem, s pevnou strukturou se však může správně vyvíjet a mnohem lépe odolává přetěžování. Je dobré vědět, že chrupavky například musejí odolávat velkým nárazům, které při běhu či skoku dosahují zatížení až několika set kilogramů na 1 cm2.

Při opakovaných nárazech však v chrupavce vznikají mikrotrhliny, které mohou být začátkem poškození chrupavky. Chrupavka ztrácí svoji pevnost a pružnost a dochází k její destrukci, ztenčování až úplnému vymizení. Závažné poškození chrupavky se projevuje zvýšenou citlivostí a později bolestmi kloubů, rozvojem osteoartrózy.

Poznání postupu a mechanismu poškození chrupavky vedlo vědce k tomu, aby se rozhlédli po něčem, co by dokázalo klouby „opravit“. Postupně přišli na to, že nejprve je třeba zregenerovat kolagenní strukturu chrupavky, v podstatě se naučili nahradit kolagen kolagenem. Přišli na to, že tuto složku nelze ve výživě tkání kloubů nahradit jinou v přírodě se vyskytující, ani živočišnou, ani rostlinnou nebo syntetickou látkou. Kolagen používaný k výživě kloubů je přírodní.

Kolagen je…

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Tvoří 30 procent hmotnosti bílkoviny člověka, 10 procent hmotnosti člověka a až 70 procent kůže. Je zodpovědný za pružnost, pevnost a správné navlhčení kůže, jeho správné množství a kvalita udržuje v plné síle naše chrupavky, ale v souvislosti s jeho ubýváním nám také přibývá vrásek. V kombinaci s malým množstvím vitaminů B a minerálů (Mg, Ca) se hydrolyzovaný kolagen úspěšně používá k léčbě či ulehčení onemocnění kostí a kloubů, jako je osteoartróza.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?