Jak na inkontinenci

1. 2. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Inkontinence moči bezesporu patří mezi nepříjemné zdravotní obtíže. Je to stav, kdy člověk není schopen sám vědomě regulovat odchod moči z těla. Oproti určitému zažitému schématu není inkontinence problémem výhradně starší generace. Faktem však zůstává, že častěji se týká žen než mužů.


Četnost výskytu inkontinence stoupá s věkem, ale přitom nejde o příznak stárnutí. Pacientky totiž trápí a obtěžuje hned několik typů inkontinence moči, ale nejčastější je to stresová inkontinence. Například v České republice je jí postiženo více než tři sta padesát tisíc žen.

K úniku moči stačí jen kýchnutí, zakašlání, smích, zvednutí břemene nebo jakákoliv sportovní aktivita, při které se zvýší nitrobřišní tlak. Nesprávně si stresovou inkontinenci pacientky spojují s psychickým stresem. Nekontrolovaný odchod moči však způsobuje porušená anatomie dolních močových cest, kdy je zvýšená pohyblivost hrdla měchýře a močové trubice, nebo nedostatečná činnost vnitřního svěrače.

Tento typ inkontinence bývá spojován s porušenou funkcí a oslabením svalů pánevního dna, třeba po porodu, gynekologické operaci nebo úrazech pánve. Léčba stresové inkontinence spočívá v konzervativních (neoperačních) přístupech, kdy na prvním místě stojí posilování svalstva pánevního dna. V případě selhání těchto technik lze zvážit operační přístupy založené na chirurgickém zpevnění pánevního dna.

Urgentní inkontinence je druhou nejčastější formou nekontrolovaného úniku moči. Pacientky často pociťují náhlé neovladatelné nucení na močení, kterému musí vyhovět a okamžitě vyhledávají toaletu. Urgentní inkontinence je pozorována například při infekci močových cest, ale i při jiných chorobách, nebo se příčinu vůbec nepodaří objasnit. V některých případech trpí pacientky smíšenou inkontinencí, což je kombinace stresové a urgentní inkontinence.

Reflexivní inkontinence je stav, kdy dochází k reflexivnímu vyprazdňování jako u kojence. Tento druh inkontinence může být příznakem neurologického onemocnění nebo důsledkem poranění mozku či míchy.

Kde hledat příčinu inkontinence?

V lidském těle představuje močový měchýř dutý svalový orgán, který mění svůj tvar podle množství tekutiny, která se v něm právě nachází. Měchýř dokáže pojmout až půl litru tekutiny. Jeho vyprázdnění je složitý proces, do kterého se zapojují nervy, dolní část bederní míchy a svalovina močového měchýře. Při vyprazdňování se stahují stěny měchýře a uvolňuje se zevní svěrač. Právě činnost tohoto kruhového svalu, který se nachází pod močovým měchýřem, je člověk schopen vědomě ovládat.

Správná funkce pánevního dna je výsledkem vyvážené funkce tří částí: svalů, pojivové tkáně a nervů, které fungují jako jeden dynamický celek. Nejčastější příčinou inkontinence je ochabnutí svalstva pánevního dna, nebo pojivové tkáně, čímž se močová trubice uvolní ze své původní polohy a umožní moči odtékat i při mírném zvýšení nitrobřišního tlaku.

Druhou možnou příčinou je nedostatečnost svěrače močové trubice. A zde se dostáváme k tomu, že inkontinence postihuje převážně ženy. Hlavní důvody nefunkčního pánevního dna, a tím i inkontinence, představují změny způsobené například těžkými porody nebo obezitou.

Stresová inkontinence se tedy netýká pouze starších generací žen, kterým se snižuje v období menopauzy hladina ženského hormonu estrogenu. U mladších žen způsobují ochabnutí svalů a tkání kolem močové trubice častá těhotenství a těžké porody. Dalšími rizikovými faktory jsou také chronický kašel při astmatu a nepřiměřená fyzická námaha.

Miniinvazivní chirurgie a TVT pásky

Při zákroku se z malého řezu, dlouhého 10 až 15 mm, skrz poševní stěnu vloží pod močovou trubici páska ze speciálního materiálu. Jde o tzv. TVT pásku – jedinečné vlastnosti pásky jsou obsaženy už v jejím názvu TVT (Tension Free Vaginal Tape, což znamená tahuprostá, volná vaginální páska). Páska je umístěna pod močovou rourou volně jako třmínek a omezuje její pokles.

Jinými slovy – páska nadzdvihne krček močového měchýře a močovou trubici do přirozené polohy, ve které pak při cvičení, smíchu nebo kašli nedochází k nekontrolovanému úniku moči. Na rozdíl od dosavadních podobných metod není třeba pásku přišívat k okolní tkáni, protože díky své struktuře a speciálnímu povrchu drží v tkáni sama jako suchý zip po dobu 60 až 90 dní až do doby, než do ní sama proroste.

Operace se provádí v lokální anestezii za spolupráce pacientky a trvá přibližně dvacet až třicet minut. Močový měchýř je záměrně naplněn zhruba 300 ml tekutiny, přičemž pacientka opakovaně zakašle. Lékař pak individuálně nastaví pásku a zvýší tak její efektivnost pro pacientku.

Páska nadzvedne krček močového měchýře a močovou trubici do přirozené polohy, ve které nedochází k nekontrolovanému úniku moči, ale zároveň umožňuje pohodlné močení. Výhodou tohoto řešení je, že pacientka může být předána do domácího ošetřování již několik hodin po výkonu. Následná rekonvalescence je velmi rychlá, během několika dní se lze vrátit k běžným aktivitám, jen v průběhu 4 až 6 týdnů po operaci by pacientky neměly zvedat těžká břemena.

Bohužel inkontinence stále ještě patří k onemocněním, o kterém pacientky kvůli studu většinou nechtějí hovořit. Pro ženy, které trápí inkontinence, jsou proto určeny webové stránky www.inkontinence.com, kde najdou pacientky všechny potřebné informace o tomto zdravotním problému a možnostech léčby stresové inkontinence.

Inkontinence má řešení

Na počátku obtíží může být inkontinence vnímána jako ojedinělý problém se zanedbatelným množstvím uniklé moči. Časem se však močová trubice více uvolňuje nebo více ochabuje svěrač a úniky jsou častější a jsou provázeny větším množstvím uniklé moči.

Ženy musí začít nosit inkontinenční vložky, omezují pitný režim a s rostoucími obtížemi si veškeré aktivity plánují podle dostupnosti toalet. Nezřídka se začnou vyhýbat společenskému a kulturnímu životu, sportu a sexu. Pokud se nechtěný únik moči stává pro ženu hygienickým i sociálním problémem, měla by jej řešit, neboť je zbytečné, aby toto onemocnění zasahovalo do jejího osobního života a narušovalo její denní rytmus.

Existuje několik metod léčby inkontinence. První volbou léčby a prevence zhoršování stavu je posilování svalů pánevního dna, tzv. Kegelovo cvičení. Jestliže jsou však svaly výrazně ochablé, nepřináší cvičení výraznější efekt. U žen v menopauze částečně pomáhá medikamentózní léčba léky obsahujícími ženský hormon estrogen. Stresovou inkontinenci lze úspěšně řešit miniinvazivními chirurgickými metodami, které využívají k podpoře močové trubice novou technologii léčby, pásku TVT .


MUDr. Ladislav Krofta, CSc.,

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?