Jak předejít osteoporóze?

24. 10. 2016 15:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákeřné onemocnění kostí trápí celosvětově více než 200 milionů lidí a stojí za celou řadou zlomemin kyčelního kloubu. Už jen z tohoto důvodu je důležité vědět, jak se osteoporóza projevuje a jaké kroky podniknout, pokud chcete nemoci předejít.

Osteoporóza je tichý zabiják

Předem je důležité vysvětlit jednu věc, ve které se mnoho lidí stále mílí. Osteoporóza není nemoc spojená pouze se stářím. Ba právě naopak. Rizika a komplikace spojená s tímto onemocněním se mohou projevit i ve výrazně nižším věku. Není tedy pravda, že nemoc se týká pouze seniorů. Často je důvodem osteoporózy pasivní životní styl, nevhodná strava a podceňování závažnosti onemocnění. Stejně tak není pravda, že s nemocí nelze nic dělat.

Vápník a vitamíny

Při prevenci onemocnění postavte na první místo vitamíny K2 a D3. Právě ty jsou klíčové pro správné vstřebávání vápníku. Vápník je přeci základní stavební složkou kostí. Při činnosti srdce, svalů a nervů hraje zásadní roli. Neopomenout nemůžeme ani jeho důležitost při prevenci proti sraženinám v krvi. Přijímat byste měli nejen přírodní vápník, ale i vitamíny K2 a D3.

5 věcí o osteoporóze, které byste měli vědět

1. Osteoporóza je metabolické onemocnění kostí
2. Osteoporózou po celém světě trpí více než 200 miliónů lidí
3. Kritickým obdobím vzniku bývá stáří a období menopauzy
4. Riziko fraktury u mužů je o 27 % vyšší než riziko rakoviny prostaty
5. 50 % lidí s osteporotickou zlomeninu bude mít někdy v budoucnu další

Co dělat proti osteoporóze?

1. Pravidelně cvičte s vlastní vahou těla
2. Hlídejte si stravu, především obsah vápníku a vitamínu D3
3. Kouření a alkohol jsou rizika

Osteoporóze se dá předcházet. Dospělí i děti by měli mít vždy dostatek pohybu a správných látek ve stravě. Jedině to snižuje riziko vzniku každý den.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?