Jakou pomoc zvolit v klimakteriu?

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mnoho žen, nejčastěji od 44-45 let výše, trpí návaly potu, které se mohou dostavit kdykoli a nelze je nijak ovlivnit. U některých jsou pouze mírného rázu, ale asi 40 % žen udává návaly velice intenzivní.


Co je příčinou? Odpověď není vždy jednoznačná. Někdy je to jen přechodný stav v období oslabení organismu nebo nějaké virózy či jiného infekčního onemocnění. Také je mohou způsobovat různá onemocnění interního charakteru, například porušená funkce štítné žlázy. V naprosté většině se ale jedná o tzv. klimakterický syndrom, který naznačuje, že se blíží období menopauzy - česky řečeno přechodu.

Neznamená to, že žena již v přechodu je, někdy mohou tyto potíže poslední menstruaci předcházet i několik let, v průměru 6 až 7 let. Nadměrné pocení je jedním z nejčastějších příznaků, které se v tomto období mohou vyskytnout a znepříjemnit ženám život. Co je možné dělat, aby i přechod mohl být obdobím kvalitního života?

Jestliže se jedná o ženu, kterou trápí klimakterické potíže, má tato několik možností, jak se s těmito potížemi (návaly horka, návaly potu, deprese, závratě, poruchy koncentrace, podrážděnost aj.) vypořádat. Důležitá je správná životospráva. Žena by měla věnovat svůj čas pohybu, nejlépe na čerstvém vzduchu, mít každodenně dostatek spánku, zdravou stravu a dostatek tekutin (nejlépe čisté vody). Důležité, samozřejmě nejen v klimakteriu, je nepřetěžovat organismus nadměrným stresem. Někdo si možná položí otázku: „Co dál?“ Věda nám s tím nepomůže? Samozřejmě pomůže, ale je třeba být rozumná a dobře informovaná. Lékařská věda nabídne většinou dvě možnosti. První možností je hormonální substituční terapie (HST) a druhou jsou různé nehormonální preparáty s přírodními složkami (extrakty z červeného jetele, sóji, ploštičníku, anděliky, včelí produkty aj.).

U hormonální terapie jsou jistá omezení, která je třeba mít na zřeteli. Hormonální terapii nemůže podstoupit každá žena, protože jsou možné jisté kontraindikace, které je třeba zvažovat. O kontraindikacích HST by měl ženu informovat její gynekolog. Možná právě proto jsou populární také nehormonální preparáty. Tyto preparáty jsou běžně k dostání v lékárnách. Jenomže pokud se žena v nabídce neorientuje, bude pro ni výběr správného preparátu obtížný, jelikož nabídka je pestrá. Podle čeho tedy vybírat? Samozřejmě podle složení jednotlivých preparátů a jejich ceny. Ne vždy představují vynaložené finance adekvátní protihodnotu. Který preparát tedy zvolit? Žena má možnost poradit se například se svou kamarádkou, která možná již vyzkoušela více preparátů, a může proto hodnotit, nebo se také může poradit s odborníkem přímo v lékárně.

V nabídce lékáren je několik preparátů se včelími produkty. Mezi nejznámější doplňky stravy patří Sarapis (včelí mateří kašička, květní a fermentovaný pyl, koenzym Q10, beta-karoten, vitaminy C a E, železo, selen aj.) nebo Sarapis Soja (včelí mateří kašička, květní a fermentovaný pyl, extrakt ze sóji, extrakt z červeného jetele, vitamin C, železo aj.). Pokud má žena na tyto včelí produkty alergii, může zvolit například preparát Isoflavone či Rotklee Plus Soja, které včelí produkty neobsahují.

Preparáty nemají vedlejší nepříznivé účinky a lze je užívat současně s léky. Opatrnosti by ovšem měly dbát osoby alergické na včelí produkty. Sarapis a Sarapis Soja jsou registrovány jako tzv. doplňky stravy a jsou volně k dostání v lékárnách. Podrobnější informace a kontakty na gynekology, kteří mají s touto problematikou dlouhodobé zkušenosti, mohou zájemkyně získat bezplatně na zelené telefonické lince 800 100 140. Volat lze v pondělí až čtvrtek od 9 do 16 hodin a v pátek od 9 do 12 hodin. Své dotazy můžete také diskrétně zasílat na e-mail: poradna@vegall.cz, internetové stránky www.vegall.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?