Každoroční očkování proti chřipce možná nebude nutností. Vědci přichází s novou vakcínou

7. 6. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos

Chřipka (influenza) každoročně nakazí statisíce Čechů a téměř 2 000 z nich v souvislosti s tímto onemocněním zemře. Důležitou prevencí je očkování, které se podstupuje opakovaně před každou chřipkovou sezónou z důvodu velmi častých mutací virů influenzy. Vědci se už delší dobu snaží vyvinou univerzální vakcínu, která by fungovala na všechny mutace viru chřipky. A zprávy z laboratoří nejsou špatné.

Vědci přišli s nápadem, jak vyvinout dlouhodobě účinnou vakcínu proti chřipce. Výzkum zacílili na jinou oblast genomu viru, než je ta, která často mutuje. Výsledky testování této očkovací látky zveřejnili ve studii publikované v časopise Science Translational Medicine.

V současné době je nejdůležitější prevencí před těžkým průběhem chřipky právě očkování. Viry influenzy ale často mutují, a proto je nezbytné dostupnou vakcínu každoročně upravovat na základě epidemiologické prognózy.

„Je také těžké zajistit, aby vakcínu dostal každý. Očkování proti chřipce však může pomoci snížit počet lidí, kteří onemocní, a pomoci ochránit ty, kteří se očkovat nemohou,“ řekl Yoshua Quinones, internista z Medical Offices na Manhattanu.

Vědci nově vyvinutou vakcínu testovali na myších a fretkách a přišli se zjištěním, že nabízí lepší protilátkovou odpověď než kontrolní vakcína. Dokonce poskytovala ochranu, i když byly myši vystaveny smrtelným virovým dávkám. Taktéž vykazovala účinnost proti mnoha virovým kmenům H1.

Tato nově vyvinutá vakcína se však jeví jako nejúčinnější po podání úvodní primární dávky a následném přeočkování, nikoli pouze po jedné dávce.

„Je to pěkný krok směrem k univerzální vakcíně proti chřipce. Výroba takové vakcíny byla cílem výzkumníků již léta. Ukázalo se, že jde o složitý a obtížný úkol, takže je hezké vidět, že dochází k výraznému pokroku,“ okomentovala studii Linda Yancey, infektoložka z Memorial Hermann Health System v Houstonu.

Limity této vakcíny, kterou vědci zkoušeli na myších a fretkách, spočívají hlavně v tom, že lidský organismus je jiný než ten zvířecí. Je tedy možné, že u člověka očkovací látka nenaplní očekávání. Testovaná zvířata také neprodělala žádnou předchozí vakcinaci proti chřipce nebo expozici tomuto onemocnění, což mohlo ovlivnit pozorované výsledky. Výzkumníci poznamenávají, že většina lidí má určitou již existující imunitu vůči chřipce, která by mohla minimalizovat nebo ovlivnit reakci na tento typ vakcíny.

Výzkum však ukazuje potenciální cestu k vývoji lepší vakcíny proti influenze, která by mohla pomoci zefektivnit prevenci a tím snížit počty nemocných i zemřelých v souvislosti s každoroční chřipkovou epidemií.

 Zdroje: medicalnewstoday.com, science.org, nzip.czszu.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?