V české kuchyni najdete hodně pokrmů, ve kterých figuruje vepřová krkovice. Jedná se totiž o opravdu chutné a šťavnaté vepřové maso, které snese delší přípravu. Fantazii se meze nekladou, takže můžete krkovičku grilovat, péct v troubě či smažit. Obsahuje ale hodně cholesterolu, takže by se měla konzumovat s mírou. Případně můžete vybrat libovější kousky.
Co se dozvíte v článku
Krkovice recept: pečená na cibuli
Ingredience
- 1 kg vepřové krkovice,
- 4 větší cibule,
- 4 stroužky česneku,
- trocha soli,
- trocha mletého pepře,
- špetka kmínu,
- 1 lžíce sádla,
- trocha vody na podlití.
Postup
- Krkovici není při pečení potřeba krájet na plátky, ponechte ji vcelku. Maso potřete ze všech stran solí a pepřem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Část cibule a česneku pak vložte do pekáčku se sádlem.
- Na cibuli položte krkovičku, okmínujte ji a zasypte zbytkem cibule s česnekem. Maso podlijte trochou vody.
- Pekáček zakryjte alobalem a vložte ho do trouby předehřáté na 170 °C. Při této teplotě pečte maso asi 90 minut. Nezapomeňte ho pravidelně polévat výpekem.
- Na posledních 20 minut pečení můžete alobal sundat, aby se na povrchu vytvořila kůrčička.
- Upečenou krkovici nakrájejte na plátky a podávejte ji s vařeným bramborem. Jako přílohu lze použít klidně i grilovanou zeleninu, dušený špenát nebo rýži. Každou porci ještě přelijte výpekem z krkovice.

Krkovice s rýží: zdravější alternativa
Ingredience
- 600 g libové vepřové krkovice,
- 2 středně velké cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 2 lžičky mleté sladké papriky,
- špetka kmínu,
- trocha soli,
- trocha mletého pepře,
- trocha vody na podlití,
- 1 lžička oleje na potření pánve.
Postup
- Krkovici nakrájejte na plátky silné asi dva centimetry, případně na kostky. Maso osolte, opepřete a dejte ho stranou odpočinout.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pánev nebo kastrol vymažte olejem a dejte rozpálit na sporák. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibulku. Až začne zlátnout, můžete přidat prolisovaný česnek a krkovici.
- Maso zprudka opečte, aby se zatáhlo, a až pustí šťávu, zasypte ho paprikou a kmínem. Poté teplotu snižte, podlijte krkovici trochou vody, přikryjte poklicí a nechte dusit asi 30 minut do dokonalého změknutí.
- Hotovou krkovici podávejte s dušenou rýží. Jednotlivé porce můžete ještě ozdobit čerstvými bylinkami.
Charakteristika a složení krkovice
Z názvu krkovice vyplývá, že se získává z horní části krku zvířete. Jedná se o vepřové maso, které je hodně šťavnaté a po chuťové stránce lahodné. Vděčí za to vyššímu obsahu tuku. Krkovice je na řezu mírně mramorovaná, protože obsahuje 10–14 % tuku. Právě díky tuku má opravdu vynikající chuť a v porovnání třeba s vepřovou panenkou také výraznější.
Velkou výhodou je její variabilita. Snese prakticky všechny druhy tepelných úprav. Nevadí jí ani delší pečení, protože nevysychá. Na druhou stranu ji můžete osmahnout na pánvi jako řízek a za pár minut máte hotový měkký plátek masa. Dokonce se dá udit.
Je krkovice vhodná při dietě?
Krkovice nebývá kvůli své tučnosti považována za příliš zdravé maso. Pokud si hlídáte cholesterol nebo se snažíte zhubnout, nemusí to však automaticky znamenat, že si nesmíte dopřát ani kousek krkovičky.
Dát si krkovici jednou za čas rozhodně neuškodí. Snažte se vybrat takový plátek, který není tolik mramorovaný. Při přípravě používejte jen minimum tuku a vyhněte se takovým způsobům úpravy, jako je smažení a opékání na větším množství oleje.
Kalorie můžete ušetřit i tím, že si nebudete ke krkovici dávat tučné omáčky a dresingy. Vhodný je spíše čistý výpek z masa. Ten můžete scedit, abyste z něj odstranili přebytečný tuk. Kromě výpeku si můžete pochutnat také na cibuli, která se pekla společně s krkovicí.
Jak se krkovice připravuje?
Krkovice se prodává jak vcelku s kostí, tak i v podobě nakrájených plátků. Nejčastěji se peče v troubě nebo na grilu. Pokud tedy budete shánět maso na letní grilovačku, pravděpodobně vám u řezníka nabídnou krkovičku. Krkovice jako steak by měla být dostatečně silná, a to minimálně dva centimetry.
Z krkovice je možné připravit i řízky smažené v trojobalu. Také se dá dusit, a to buď ve vlastní šťávě nakrájená na plátky, nebo nakrájená na kostičky v guláši, masovém ragú a jiných směsích. Někdy se můžete setkat rovněž s tím, že je k dostání uzená krkovice. Ta představuje opravdovou lahůdku. Hodí se třeba do zelňačky nebo ke kysanému zelí.
Dochucení krkovičky
Krkovice je sama o sobě chuťově dost výrazná, tudíž nevyžaduje dochucování velkým množstvím koření a soli. Většina lidí ji jen lehce osolí a opepří. K jemnému okořenění lze využít také kmín, mletou sladkou papriku, tymián či rozmarýn.
Pokud se krkovička nakládá do marinády na grilování, nesmí v ní rozhodně chybět cibule a česnek. Někdo má ale rád pikantnější krkovici, proto do marinád přidává třeba hořčici a chilli. Oblíbené je též nakládání do marinády z medu, worcesterové omáčky či sójové omáčky. Tímto způsobem už ale hodně potlačíte přirozenou chuť krkovice.
Dáváte-li přednost svěžejším dochucovadlům, můžete osolenou a opepřenou krkovici zakápnout citronovou šťávou a posypat čerstvými bylinkami. Středomořský ráz dodají pokrmu již zmiňovaný tymián s rozmarýnem.
Zdroje: ceske-veprove.cz, vary.rozhlas.cz, allrecipes.com, healthline.com, eatingwell.com