Krvácení dásní bývá předzvěstí parodontózy. Pokud se neléčí, končí ztrátou chrupu

19. 6. 2020 9:00
5 nových názorů

Ať už červené stopy nacházíte na ohryzku jablka anebo pravidelně plivete krev přímo při čištění zubů, buďte si jisti, že se jedná o varování, které byste rozhodně neměli ignorovat. Mohlo by se totiž jednat o prvotní příznaky zánětu dásní, který předchází parodontóze, tedy onemocnění, jež může končit i úplnou ztrátou chrupu.

Někdy se objeví při vyplachování úst, jindy jsou její stopy patrné na kartáčku či ohryzku jablka. Tak či onak, krev, která se objevuje při čištění zubů anebo během jídla, není nikdy dobrým znamením. Přesto ji většina lidí dlouhodobě ignoruje. Tím přitom riskuje závažné komplikace. Pokud se problém neřeší, může totiž vést až k úplné a nevratné ztrátě zubů.

Jak vypadají zdravé dásně?

Zdravé dásně v první řadě nekrvácí. Jsou světle růžové, pevné, mají vlnitý profil a lesklý film na povrchu. Nemocné naopak poznáte tak, že jsou:

  • Červené
  • Zanícené
  • Oteklé
  • Měkké
  • Citlivé

Mají navíc tendenci krvácet a někdy také nepříjemně zapáchají.

Příčiny krvácení z dásní

Špatná technika čištění zubů

V lepším případě se krev v umyvadle objevuje „jen“ kvůli špatné technice čištění zubů. Za problémem častokrát stojí příliš tvrdý kartáček či zbytečně silný tlak, který pacient při čištění zubů vyvíjí. Obtíže pak nejčastěji způsobuje nedůkladná hygiena, kvůli které nedochází k dokonalému odstranění zubního plaku. Bakterie v něm obsažené se následně usazují v okolí zubů a způsobují zánět dásní.

Trápí vás krvácení z dásní?

Krvácení z okolí zubů ale rozhodně není důvodem pro přerušení jejich mechanického čištění. Tímto způsobem problémům zabránit nelze, infekce, se v takovém případě má naopak tendenci zhoršovat. Zlepšení stavu docílíte pouze pečlivým čištěním zubů i prostorů mezi nimi, ideálně za použití mezizubního kartáčku.

V takovém případě může být krvácení z dásní rovněž projevem hojení, typicky se tak děje během prvního týdne čištění mezizubní zanícené tkáně. Zhruba po sedmi dnech by ale obtíže měly samovolně ustat. A pokud u této praktiky pacient zůstane dlouhodobě, problémy by měly zcela vymizet.

Zánět dásní

S nepravidelnou či jinak zanedbávanou ústní hygienou pak souvisí také gingivitida neboli zánět dásní, kterým je ohroženo 80 až 90 procent Čechů. V případě, že se problém neléčí, může nemoc vyústit v parodontitidu, která předchází úplné ztrátě chrupu. Kromě nedostatečné ústní hygieny mohou hrát určitou úlohu také dědičné faktory. Ke vzniku obtíží dále přispívá kouření a stres.

Mezi další rizikové skupiny patří:

  • Diabetici
  • Starší pacienti
  • Uživatelky hormonální antikoncepce
  • Uživatelé kortikoidů

O poznání častější je rovněž krvácení dásní v těhotenství, a to kvůli hormonálním změnám.

Gingivitida patří mezi nejčastější onemocnění dutiny ústní, a přestože dokáže být nepříjemná, dobrou zprávou je, že se poměrně snadno léčí. Zpravidla totiž stačí upravit své hygienické návyky a více se zaměřit na pečlivé čištění nejen zubů, ale i mezer mezi nimi. Prospěšné jsou v tomto ohledu také pravidelné návštěvy dentální hygieny.

A jak zánět dásní zaručeně a včas odhalit? Infekcí napadené dásně bezpečně poznáte podle toho, že jsou rudé a zanícené, často měkké, otékají a velmi snadno se poraní. V pokročilejším stádiu také ustupují, čímž dochází k odhalování a citlivosti krčků. Gingivitida ve většině případů nebolí, v případě akutních potíží se však bolest přeci jen objevit může. Co ale pacienty trápí o poznání častěji, je nepříjemný zápach z úst, který s infekcí těsně souvisí.

Parodontitida

Finální stanicí na cestě za ztrátou chrupu je parodontitida, kterou většina z nás zná také pod označením parodontóza či paradontóza. Jedná se o bakteriální zánět podpůrných tkání zubů, tedy takzvaných paradontů, což jsou závěsné aparáty.

Tomuto problému zpravidla předchází zánět dásní, na který organismus reaguje vytvářením látek způsobujících destrukci vaziva přiléhajícího k zubu, což má za následek rozpad kostěného lůžka. Následkem toho pak dochází k postupnému uvolňování zubů a jejich vypadávání.

Parodontitida se vyskytuje především u lidí středního a vyššího věku, přičemž u kuřáků je tento stav čtyřikrát až sedmkrát častější než u těch, kteří nekouří. Na rozdíl od zánětu dásní, který se dá poměrně snadno léčit, jsou změny vyvolané parodontózou trvalé. K regeneraci poškozeného vaziva dochází jen ve výjimečných a méně závažných případech. O to víc je v tomto ohledu důležitá včasná návštěva lékaře a následné zahájení léčby. Pokud se problém podchytí na počátku, lze přechodu do závažnějšího stádia nemoci zabránit.

A jak parodontitidu bezpečně poznat? Projevuje se především ustupujícími dásněmi, jejich častým krvácením a zápachem z úst. V pokročilém stádiu vinou porušení vaziva již dochází k viklání a uvolňování zubu. Konečným stádiem je pak jeho ztráta.

Prevence krvácení dásní

Jak už bylo několikrát naznačeno, jedinou účinnou prevencí je pečlivá a pravidelná ústní hygiena. Zuby bychom si proto měli čistit alespoň dvakrát denně, tedy ráno a večer, ideálně měkkým kartáčkem. Neměli bychom však zapomínat také na ostatní dentální pomůcky, jakými jsou například mezizubní kartáčky a zubní nitě. Základem jsou rovněž pravidelné návštěvy lékaře a ústní hygieny.

Zdroj: dentalcarecb.cz, parodontax.cz, curaprox.cz

Leni (neregistrovaný)

Dobrý den, moje zkušenost s krvácením dásní je taková, že když jsem vydržela s čištěním zubů každý den i mezizubními kartáčky zhruba tři měsíce, tak krvácení dásní zcela vymizelo, ale musí se vytrvat a čistit stále, jinak se zase vrátí, děkuji za tip s vitamínem C. U nás v rodině ho berou jako doplněk stravy všichni kromě mě a nikdo (kromě mě) problém s dásněmi nemá. K zubní hygienistce chodím pravidelně dvakrát ročně. Doporučuji, já si platím, ale jde to i bezplatně pokud chodíte na pravidelné prohlídky ke svému praktickému lékaři nebo jste dárci krve. Přeji všem zdravé dásně i zoubky.

Erika (neregistrovaný)
Dobrý den moje dásně krvácí i bez toho aniž bych se jich dotkla kartáčkem na zuby . Teče to snad z každé strany a docela dost .těžko se to zastavuje. Lékařka mi doporučila meridol to je vše žádná léčba co stím mám delat
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, vyšetřena u zubaře jste byla? Je vhodné zjistit příčinu, dle toho bych směrovala léčbu. Jistě je třeba důkladná hygiena, např. zajít na dentální hygienu a chodit pravidelně dle doporučení hygienistky, zvýšit přísun vitaminu C, vhodné jsou šetrné výplachy peroxidem vodíku. Pokud je krvácení opravdu silné, bylo by vhodné i nějaké interní vyšetření, celková anamnéza (jaké léky užíváte, jak jste na tom hormonálně, jiná interní onemocnění - diabetes mellitus, atd... spousta příčin)
Daniel (neregistrovaný)
Jo tyhle problémy s krvácením dásní jsem měl taky, protože mě všechny kartáčky draly dásně. Koupil jsem si mident ultra jemný kartáček a o dost se mi to zlepšilo.
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, vaše doporučené kartáčky mi přijdou podezřele moc drahé, naprosto postačí Curaprox 5460 Ultra soft.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?