Léčebné konopí bude z většiny hrazeno z pojištění

9. 10. 2019 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebné konopí bude z větší části hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Ošetřující lékaři a lékárníci také budou sdílet údaje o lécích, které má pacient předepsané. Sdílení údajů mezi poskytovateli zdravotní péče by mělo podle vlády zajistit bezpečnější a kvalitnější předepisování léků. Změny přináší novela, kterou už podepsal prezident Miloš Zeman.


Pojišťovny budou podle novely hradit nejvýše 30 gramů léčebného konopí pro jednoho pacienta měsíčně ve výši 90 procent ceny léčebného konopí. Případné vyšší množství by podléhalo souhlasu revizního lékaře. Konopí se předepisuje lidem s rakovinou, s roztroušenou sklerózou a AIDS. Většina pacientů je má na chronickou bolest, na níž nezabírají jiné léky.

Ošetřující lékaři a lékárníci, ale i zdravotničtí záchranáři budou mít v návaznosti na elektronické recepty podle vládní novely přehled o všech lécích, které má pacient předepsané. Pacientům dá předloha právo zakázat vstup jejich lékařům do databáze o jejich lécích.

Lékový záznam by mohl zamezit duplicitnímu předepisování léků nebo předepisování léků, které mají vzájemně nežádoucí účinky. V jejich důsledku zemře asi 200 lidí ročně, další skončí v nemocnicích. V současnosti má lékař přehled pouze o lécích, které pacientovi sám předepsal. Lékárník může zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech.

Novela obsahuje i úpravu o distribuci léčiv, kterou navzdory nesouhlasu ministerstva zdravotnictví prosadil poslanec KSČM Daniel Pawlas (KSČM) a týká se zajištění dostupnosti léků. Každý distributor léčivých přípravků by se mohl v dobrovolně převzaté povinnosti veřejné služby zavázat k zásobování lékáren do dvou pracovních dnů od obdržení objednávky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve uvedl, že ustanovení se nebude v praxi využívat, neboť ve Sněmovně je před prvním čtením vládní novela, která zavede pro distribuci léků jasná pravidla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?