Lékaři jsou připraveni odejít

15. 10. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Šestadvacet lékařů z Domažlické nemocnice je připraveno připojit se k celostátní výzvě "Děkujeme, odcházíme" a podat ke konci roku hromadnou výpověď. Stejně jako tisíce jejich kolegů v republice i oni nesouhlasí s nízkými platy a se špatným systémem postgraduálního vzdělávání.


„V současné době je v naší nemocnici atestovaný lékař hodnocen dvěma sty korunami hrubého za hodinu a začínající lékař po šestiletém studiu je odměněn sto dvaceti korunami hrubého za hodinu. Takové ohodnocení neodpovídá práci a odpovědnosti, kterou každý lékař má,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu Domažlické nemocnice MUDr. Michal Fait.

Dalším důvodem je i nadměrné množství přesčasových hodin. „Za měsíc odpracuje každý z nás 110 až 140 přesčasových hodin, což je téměř dvojnásobek počtu pracovních hodin za měsíc. Zákoník práce přitom dovoluje pouze 150 přesčasových hodin ročně. Pokud bychom neporušovali zákoník práce, nebylo by možné zajistit chod nemocnice. Kvůli přesčasům nemáme čas na osobní život, ale ani na odpočinek. Věřím, že ani pacienti nestojí o to, aby je léčil lékař, který sotva stojí na nohou,“ pokračuje Fait.

Pokud z Domažlické nemocnice odejde dvacet šest lékařů, což je více než padesát procent, bude to pro nemocnici znamenat katastrofu.

„Odchod lékařů by se dotkl všech oddělení. Některým by hrozilo i zavření, neboť v určitých odděleních je k odchodu připraven celý lékařský tým. Odejdou-li lékaři, přijde o práci i ostatní personál. Nemáme radost, že to muselo dojít až takhle daleko, ale situace je neúnosná. Dlouhodobě jsme akceptovali dané podmínky, ale nic se nezlepšilo,“ vysvětluje Fait a pokračuje: „Tato akce je zaměřená proti špatným rozhodnutím a planým slibům politiků. Celá situace ponižuje nejen nás lékaře, ale i celý zdravotnický personál.“ Lékaři o svém úmyslu informovali i vedení Domažlické nemocnice.

„Pokud dojde k odchodu našich lékařů, znamená to zavírání oddělení. Na takovou situaci se nelze předem připravit. Sehnat lékaře či absolventy je velice těžké. Uznávám, že smluvní platy lékařů jsou v porovnání s odpovědností, která je na ně kladená, nízké,“ řekla ředitelka Domažlické nemocnice Alena Vyrutová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?