Lékařům dám nabídku

7. 1. 2011 7:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Sečetli jsme výpovědi a bez výpovědní lhůty pracuje v jihlavské nemocnici asi padesát lékařů. Možnosti, jak řešit současnou situaci v celém českém zdravotnictví, jsou poměrně omezené.


Jako ředitel nemocnice neovlivním systém financování zdravotnictví, těžko mohu řešit něco, co má řešit vláda České republiky. Neovlivním výši zdravotního pojištění, neovlivním systém úhrad. Neovlivním výši DPH.

Určitě budu lékařům dělat nabídky, ale mohu jim nabídnout pouze to, co je v možnostech nemocnice. Na dohodu s odcházejícími lékaři máme asi měsíc. Odcházející lékaři žádají systémové, koncepční řešení. Změnit koncepci lékařské péče v kraji Vysočina za měsíc nelze.

Problém je, že nemocnice si za předchozího vedení musely konkurovat a to je vyčerpalo. Teď se učíme spolupracovat. Nemocnice nakoupily lékařské přístroje, rozpoutalo to spirálu nehospodárnosti.

Konkurence ve zdravotnictví nefunguje a to všichni vědí, kromě několika pravicových politiků, kteří nám bohužel vládli.

Konkurence ve zdravotnictví může být, ale musí být regulována. Restrukturalizace nemocnic a podobné změny se připravují roky amusí se dobře promyslet. Opakuji: „Roky“, v naší dnešní situaci jde přitom o měsíce.

Lukáš Velev, ředitel jihlavské nemocnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?