Léky i mimo lékárny

12. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Ministr zdravotnictví David Rath tak realizuje naše dávné přání, kdy již před třemi léty jsme stejné návrhy na uvolnění prodeje v supermarketech, benzínkách nebo přes internet požadovali," píše pro Právo předseda Svazu pacientů ČR Luboš Olejár...


Svaz pacientů ČR vítá možnost zakoupení volně prodejných léků, např. acylpyrin, paralen, nosní kapky, masti a podobně, i mimo lékárny.

Ministr zdravotnictví David Rath tak realizuje naše dávné přání, kdy již před třemi léty jsme stejné návrhy na uvolnění prodeje v supermarketech, benzínkách nebo přes internet požadovali.

Většina pacientů takové uvolnění prodeje i mimo lékárny vnímá jako krok směrem do Evropy. Mnozí z nás mají takové zkušenosti z cest po Evropě.

Jistě že pacienti očekávají, že takto zřízená nová prodejní místa budou řádně označena samolepkou a certifikátem od Státního ústavu pro kontrolu léčiv, aby nedošlo ke zbytečným pochybením při prodeji.

Jsme připraveni podílet se na kontrolách prodeje mimo lékárny a uvítáme spolupráci občanů při zprostřekování poznatků z takových prodejů mimo lékárny.

Argumenty lékárníků proti zavádění prodeje nevázaných léků na recept mimo lékárny nemají racionální opodstatnění a jdou proti praxi v zemích EU. Stačí se podívat jen do sousedního Německa.

Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů ČR, pro Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

PharmDr. Lubomír Chudoba

Panu Olejárovi doporučuji dvě věci. Zaprvé, ať si řádně prostuduje znění nové vyhlášky. Zavádí se možnost samoobslužného prodeje volně prodejných léčiv a to pouze v lékárnách. Nerozšiřuje se sortiment vyhrazených léků, které je možné prodávat mimo síť lékáren a nemění se ani podmínky pro tzv. prodejce vyhrazených léčiv. Zadruhé, ať se opravdu seznámí se sortimentem a podmínkami prodeje volně prodejných léků mimo síť lékáren v jednotlivých zemích EU a popřemýšlí nad skutečnými důvody, které vedly k nastavení odlišných podmínek v některých zemích oproti ČR. Doufám, že honosně nazvaná instituce Svaz pacientů ČR, jejíž členskou základnu prý tvoří několik desítek jednotlivců, se po po návštěvě a příslibech premiéra nestane jen „hlásnou troubou MZ“.

Mgr.Jiří Procházka

Obávám se, že se pan Olejár mýlí. Nová vyhláška MZ sice povoluje samoobslužný prodej léků, ale pouze v lékárnách!

Václav

Vyhrazená léčiva, jako volně prodejná. Decimálka, jako Dalmácie. Když už píšete, pane Olejár, alespoň si ověřte, o čem je řeč. S tou samolepkou je to ohromný nápad. Mohli by tak být označeni někteří novináři i rádo by zasvěcení presidenti. Třeba, že umí nejen psát, ale i číst.



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?