Lilek recept: dobře se doplňuje s rajčaty a sýrem. Obsahuje hodně vlákniny a má nízký glykemický index

přidejte názor
lilek nakrájený
Autor: Shutterstock.com

Lilek se skvěle hodí k lehkému obědu nebo večeři. Sám o sobě je nevýrazný, ale dobře do sebe implementuje jiné chutě. S oblibou ho lidé zapékají nebo plní zeleninovou či masovou směsí. Zpestřit jídelníček si mohou lilkem coby nízkokalorickou potravinou také osoby držící redukční dietu. 

Jeho pravý název zní lilek vejcoplodý, možná máte ovšem více zaryté v paměti jeho lidové označení baklažán. Jde o jednoletou rostlinu se světle fialovými květy a temně fialovými plody vyznačujícími se houbovitou konzistencí, o něž nám zde půjde především. Kromě fialové existují varianty i se světle zelenou, žlutou nebo bílou barvou. 

Co se dozvíte v článku
  1. Lilek recept: zapečený lilek s rajčatovou omáčkou a sýrem
  2. Lilek recept: plněný lilek masovou směsí a kuskusem
  3. Nutriční hodnota lilku
  4. Změna ve vnímání lilku napříč lety
  5. Příprava lilku

Lilek recept: zapečený lilek s rajčatovou omáčkou a sýrem

80 minut
4 porce

Tento recept na lilek nadchne především milovníky středomořské kuchyně. Snoubí se v něm chuť opečeného lilku s krémovými sýry, rajčaty a bylinkami, které pokrm hezky provoní. Výsledný pokrm lze podávat samotný, případně ho můžete doplnit o kuskus, pečivo nebo rýži.

Ingredience

  • 3 lilky,
  • 800 g rajčatového pyré,
  • 1 cibule,
  • 2 až 3 stroužky česneku,
  • 150 g mozzarelly,
  • 150 g parmazánu,
  • trocha tymiánu a oregana,
  • sůl a pepř,
  • olivový olej,
  • Na ozdobení: čerstvá bazalka.

Postup

  1. Ze všeho nejdříve nakrájíme lilky na plátky a necháme je zhruba půl hodiny vypotit, tedy je osolíme a necháme pustit vodu. Po této době lilky opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
  2. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Začneme tím, že nakrájíme nadrobno cibuli a česnek. Ty poté orestujeme na olivovém oleji.
  3. Jakmile zesklovatí, přidáme k nim rajčatové pyré, trochu tymiánu, oregana a špetku soli a pepře. Omáčku budeme vařit přibližně 15 minut, než lehce nezhoustne.
  4. Vypocený lilek zbývá osmahnout na trošce oleje dozlatova, a to z obou stran. Následně ho přendáme na papírovou utěrku, která by do sebe měla pohltit část tuku.
  5. Nyní vezmeme pekáč, do kterého budeme vrstvit rajčatovou omáčku, lilek a sýr. Na dno přijde rajčatová omáčka, na tu položíme osmažené plátky lilku. Lilek se posype strouhaným parmazánem a mozzarellou.
  6. Poslední vrstvu by měla tvořit rajčatová omáčka se sýrem. Na závěr se tato směs ještě pokape olivovým olejem, zakryje alobalem a vloží do předehřáté trouby na 180 °C.
  7. Vše pečeme cca 30 minut, dokud se sýr nerozplyne a nezíská zlatavou barvu. Na posledních 5 minut z pekáče odejmeme alobal. Před podáváním nezapomeneme zapečený lilek ozdobit lístky bazalky.
Hodnocení
4.8 7x

zapečený lilek

Lilek recept: plněný lilek masovou směsí a kuskusem

75 minut
4 porce

Recepty na lilek se někomu mohou zdát poněkud hladové. O tomto to ale neplatí, je totiž plněný masovou směsí a kuskusem. Servírovat ho můžete spolu s pečivem, listovým salátem a jogurtovým dipem.

Ingredience

  • 2 lilky,
  • 300 g mletého hovězího,
  • 100 g mozzarelly,
  • 100 g kuskusu,
  • 1 cibule,
  • 3 až 4 stroužky česneku,
  • 400 g rajčatového pyré,
  • 1 lžička oregana a bazalky,
  • ½ lžičky tymiánu,
  • hrst čerstvých bylinek dle vlastního uvážení,
  • 1 lžička citronové šťávy,
  • sůl a pepř.

Postup

  1. V prvé řadě lilky podélně rozkrojíme a vydlabeme z nich dužinu. Zlehka je osolíme a necháme je cca 15 minut vypotit. Posléze je osušíme papírovou utěrkou. Vydlabanou dužinu nakrájíme nadrobno.
  2. Dále si připravíme kuskus. Nasypeme ho do misky, zalijeme stejným množstvím vroucí vody a necháme ho 5 minut nabobtnat.
  3. Na oleji následně osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile získají zlatavou barvu, přidáme k nim mleté maso, které orestujeme dohněda.
  4. K zhnědlému masu přijde nakrájená dužina, kterou necháme restovat zhruba 5 minut. Poté k ní dodáme rajčatové pyré, oregano, tymián a bazalku. Směs ještě osolíme, opepříme a necháme 15 minut povařit.
  5. Do této směsi přimícháme kuskus, citronovou šťávu a čerstvé bylinky. Je-li to potřeba, dochutíme ji solí či pepřem.
  6. V této fázi se můžeme pustit do plnění lilků. Jejich vnitřek nejprve lehce potřeme olivovým olejem, nato do nich vložíme masovou směs a vršek posypeme nastrouhanou mozzarellou.
  7. Naplněné lilky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 190 °C. Pečeme je do zezlátnutí sýru a změknutí lilku, což by mělo trvat přibližně půl hodiny.
Hodnocení
4.6 5x

Nutriční hodnota lilku

Lilek je nízkokalorická plodina plná vitamínů a minerálů, které se nacházejí převážně v jeho slupce. Z minerálů se v něm ve větším množství vyskytuje draslík, železo a hořčík, kromě toho rovněž mangan a zinek. Z vitamínů se v něm objevuje kupříkladu thiamin (vitamín B1), vitamín A nebo kyselina listová

Lilek obsahuje dále spoustu vlákniny. Za zmínku ještě stojí, že se v něm nalézá i nezanedbatelné množství pektinu, majícího blahodárný vliv na krevní tlak a střevní mikroorganismy, nebo nasuninu. Nasunin je antioxidant, který pomáhá předcházet neurodegenerativním onemocněním. 

Bez obav ho do jídelníčku mohou zařadit též osoby držící redukční dietu. Vyznačuje se navíc nízkým glykemickým indexem, takže nevyvolává prudké výkyvy cukru v krvi. Lilek má také příznivý vliv na zdraví. Jeho konzumace může vést ke snížení cholesterolu v krvi či zlepšení krevního oběhu. 

Změna ve vnímání lilku napříč lety

Jedná se o velmi starou kulturní plodinu, která se původně pěstovala v Indii a Číně. Odtud doputovala do jižní Evropy a na Balkán, kde se těší velké oblibě. Není tedy divu, že se tu zpracovává na mnoho způsobů. Zapečený lilek je třeba nepostradatelnou součástí řecké musaky. Kromě toho patří do francouzského ratatouille, indického pokrmu baingan bharta nebo na Blízkém východě dělané pomazánky baba ghanoush.

Dříve se k němu ovšem vázaly jiné konotace. Někde se považoval za jedovatý, jinde za plodinu s afrodiziakálními účinky. Hojně se též věřilo, že jeho konzumace může u člověka zvýšit melancholii. V raném novověku ho dokonce dávali do souvislosti s čarodějnictvím a temnými silami, a to z toho důvodu, že se řadí do stejné čeledi jako jedovaté rostliny rulík a durman.

Mnoho textů ho proto doporučovalo důkladně vařit nebo osolit, aby z něj tyto účinky vymizely. Částečně jim lze dát za pravdu. Není totiž dobrý nápad ho jíst syrový, poněvadž se v něm nachází alkaloidy, jedovatý solanin nebo solasonin. Vždy proto před konzumací vyžaduje tepelné zpracování.

Příprava lilku

Čerstvý lilek by měl být na povrchu lesklý a hladký, bez měkkých míst. Jeho stopka by neměla být zvadlá, ale zbarvovat se dozelena. Lilek je možné upravit několikerými způsoby, můžete ho grilovat, smažit, dusit nebo zapéct. Jen při tom smažení pamatujte, že lilek je schopný dobře nasávat tuky, takže je lepší ho používat jen minimálně, popřípadě raději zvolit jinou tepelnou úpravu. 

Je pro něj typická neutrální chuť, kterou lze zvýraznit různými bylinkami a kořením. Dobře se kombinuje s česnekem, cibulí, tymiánem, oreganem nebo chilli. Pro svou masitou konzistenci je vyhledávanou potravinou vegetariánů, v jejichž pokrmech může suplovat maso. Zároveň se dá vydlabat a naplnit směsí ze zeleniny, masa nebo sýru. Část masa přitom můžete nahradit červenou čočkou, cizrnou nebo tofu a výsledný pokrm tím odlehčit. 

Cuketa recept: můžete ji nastrouhat do bramboráků i sladké buchty. Zdravá zelenina má opravdu pestré využití
Přečtěte si také:

Cuketa recept: můžete ji nastrouhat do bramboráků i sladké buchty. Zdravá zelenina má opravdu pestré využití

Před vařením je zvykem lilek pořádně prosolit, tzv. vypotit, aby uvolnil hořkou šťávu a přebytečnou vodu. Stačí k tomu půl hodiny. V případě mladých lilků to sice není potřeba, ale zabrání se díky tomu přílišnému nasátí tuku do dužiny. Že je hotový, poznáte podle toho, že ho lze bez potíží propíchnout vidličkou. 

Zdroje: temata.rozhlas.cz, irozhlas.cz, nzip.cz, health.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek