Lupénka zřejmě zvyšuje riziko infarktu

16. 10. 2006 7:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Dospělí lidé trpící lupénkou, hlavně mladí pacienti s vážnými příznaky, jsou zřejmě více ohroženi srdečním infarktem. Vědci z univerzity v Pensylvánii zjistili, že třicetiletému člověku s vážnou formou této choroby hrozí až třikrát větší riziko než stejně staré osobě bez lupénky...


New York -

Souvislost mezi infarktem a lupénkou se však zřejmě vytrácí s věkem. U šedesátiletého pacienta s vážnou formou nemoci je riziko srdečního infarktu zvýšeno jen o 36 procent.

Lupénka (psoriáza) je chronická zánětlivá kožní choroba, která vzniká na základě dědičného sklonu k odchylkám imunitního systému a kůže. Je to stav, kdy kožní buňky rostou až sedmkrát rychleji než normálně a nedokonale rohovatějí. Choroba má mnoho podob. Nejčastější je forma ložisková, kdy se na různých částech těla vytvářejí červená, ohraničená, šupinatá ložiska. Jsou nevzhledná a způsobují bolest. U některých pacientů se vyvíjí specifická forma artritidy spojená s lupénkou, která postihuje malé, ale i velké klouby.

Už předchozí studie spojovaly tuto nemoc s vyšším výskytem kardiovaskulárních nemocí. Nová studie, kterou uveřejnil Journal of the American Medical Association, ale přináší doposud nejpřesvědčivější důkazy, neboť do ní bylo zapojeno 70.000 osob. Na rozdíl od jiných studií bere také v úvahu další faktory, jako je vysoký krevní tlak, diabetes a kouření.

Vědci zjistili, že infarkty jsou běžnější u osob s vážnou a středně těžkou formou lupénky než u osob bez této nemoci. Tyto souvislosti je třeba ještě dále zkoumat, ale už nyní je podle nich jasné, že pacienti s lupénkou by měli v každém případě věnovat zvláštní pozornost stavu srdce.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?