Mladých dárců krve ubývá

26. 7. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvýraznějším problémem dárcovství je zejména zvyšující se průměrný věk dárců.


Dárců krve, kteří chodí na odběry bezplatně, ubývá. V českolipské nemocnici mají více než tři tisíce pět set bezpříspěvkových dárců krve. Zhruba dvě třetiny z nich jsou muži. Nejvíce je skupiny A.

„Také v českolipské nemocnici potřebujeme posílit dárcovskou základnu, i když akutním nedostatkem dárců zatím netrpíme,“ předesílá mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný. „Naši dárci jsou především z regionu Českolipska, Novoborska, ale přicházejí i z oblasti Rumburk Varnsdorf či od Mladé Boleslavi. Dost často záleží na místě, kde dárci pracují.“

Populace stárne

Jak ale dále podotýká, stávající skupina dárců stárne. „A tak máme v plánu získat více mladých dárců, protože velká část z nich odejde na vysoké školy, kde je „lapí“ komerční centra.“

„Stárnutí populace registrovaných dárců kopíruje stárnutí celé populace. Někteří dárci pak přestávají krev darovat ze zdravotních důvodů a naopak se mnohdy stávají jejími spotřebiteli,“ potvrzuje celostátní zkušenosti MUDr. Vít Řeháček, předseda Společnosti pro transfuzní lékařství České lékařské společnosti JEP. Nynější nejsilnější dárcovská skupina ve věku 25 až 35 let, proto za několik desetiletí nebude schopna pokrýt potřebu pacientů.

K problému také přispívá nízký počet prvodárců z řad mladých lidí nad osmnáct let, který je způsoben jednak jejich nízkou informovaností, ale také velkým rozvojem komerčních plazmaferetických center.

Ta za jeden odběr vyplácí finanční odměnu až do výše 500 korun, která je hlavně pro mladé lidi zajímavou motivací. Příčiny poklesu dárců lze spatřovat také v nízké ochotě některých zaměstnavatelů uvolnit pracovníka na odběr a v obecných obavách z odběru.

V českolipské nemocnici akutní nedostatek krve nepociťují. „Transfuzní stanice si v případě nutnosti vypomáhají,“ vysvětluje Petr Pokorný. Ročně tu spotřebují kolem tří tisíc přípravků, tj. červených krvinek, destiček nebo plazmy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?