Nadstandard za příplatek

14. 6. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví patří sice se svým rozpočtem ve výši necelých osmi miliard korun spíše mezi menší úřady, jeho význam to však nesnižuje. Zdravotními pojišťovnami, jimž vydává ministerstvo licenci k podnikání, totiž ročně proteče víc než dvě stě miliard korun.


Už jen proto nebude povolební vyjednávání expertů stran na zdravotnictví jednoduché.

HLAVNÍ CÍL

Naznačila to i první schůzka, která se uskutečnila minulé úterý a nepřinesla žádné konkrétní závěry. „Nastínili jsme si témata a stanovili hlavní cíl. Tím je, že české zdravotnictví musí být reformováno tak, aby se nezadlužovalo, rozvíjelo a bylo finančně udržitelné. A měl by být zachován systém veřejného zdravotního pojištění,“ shrnul výsledky exministr zdravotnictví Tomáš Julínek, vyjednávač za ODS.

Jedním z nejdůležitějších a zároveň nejobtížnějších úkolů bude vymezit standard zdravotní péče hrazené ze základního zdravotního pojištění. O potřebě stanovit standard volají už mnoho let odborníci bez ohledu na politickou příslušnost. Kromě stomatologie se jej však dosud v žádném oboru definovat nepodařilo.

Věci veřejné (VV) jako jediná strana z případné koaliční trojky požadují, aby úhradu základní péče zprostředkovávala jediná státní pojišťovna, která bude efektivně hospodařit pod ministerstvem zdravotnictví. Zbylé pojišťovny, kterých je v současné době včetně VZP devět, by poskytovaly pouze připojištění pro nadstandard.

STÁLÝ ZÁJEM

Právě otázka počtu zdravotních pojišťoven a jejich postavení v systému bude dalším klíčovým bodem jednání. Nová vláda bude muset řešit i jejich financování, neboť dle aktuálních odhadů dojdou některým pojišťovnám na přelomu letošního a příštího roku miliardové přebytky našetřené během posledních tří let.

V úvahu připadá zvýšení plateb za lidi, za které pojištění platí stát. To by vytvořilo tlak na výdaje státního rozpočtu. O možném přílivu peněz do zdravotnictví se však na povolební expertní schůzce zatím údajně nehovořilo.

„Dohodli jsme se na pilíři, že všechny návrhy a změny budeme poměřovat tím, zda směřují k ekonomické stabilizaci, nebo naopak,“ uvedl pouze další vyjednávač za ODS Marek Šnajdr. Živá diskuse bude zřejmě i o regulačních poplatcích, které zamýšlejí VV zrušit, a naopak ODS a TOP 09 zachovat.

Průměrná doba přežití ministra zdravotnictví ve funkci je sice za dobu existence samostatné České republiky pouhých čtrnáct měsíců, ale o tento post je stále zájem. Neodmítl by jej dle vlastního vyjádření ani například dosavadní náměstek resortu Šnajdr.

Jako o dalších kandidátech se hovoří o exministru Julínkovi, Borisovi Šťastném, Milanu Cabrnochovi a Daniele Filipiové z ODS. Kandidátem VV je Martin Jan Stránský a TOP 09 Vladimír Pavelka a Leoš Heger.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?