Naše nemocnice je především pro seniory

8. 4. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nechtěla jsem jen číst výroční zprávy, ale postupně hovořit se zaměstnanci, a s nimi si udělám analýzu, jestli ta koncepce, kterou jsem předložila k výběrovému řízení, vůbec k něčemu je," říká nová ředitelka vysokomýtské nemocnice Romana Mrázová.


Vysokomýtská nemocnice prošla v posledních letech dramatickým vývojem. Málem byla zrušena, nakonec skončila vlastně jen jako léčebna dlouhodobě nemocných. Vyhrála jste konkurz na ředitele a 1. dubna nastoupila. Proč jste se ucházela o místo v nemocnici, která vlastně ani nemocnicí není?

Mně je péče o seniory poměrně blízká, a pokud bych se chtěla dál profesně profilovat a směřovat někam svou kariéru, tak to měla být především péče o seniory.

Tady si údajně nevystačíte jen s odbornými a manažerskými vlastnostmi. Váš předchůdce byl ekonom, dostal ústav do kladných čísel. Ale co dál?

Je spousta pacientů, kteří skončí v léčebnách dlouhodobě nemocných nebo jiných zařízeních, a je problém, co s nimi dál. Končí tam dost často jedinci, pro které není prostor ve vlastních rodinách. Ne proto, že by je rodiny nechtěly, ale musí dost často řešit otázku, zda dát přednost výchově potomků, udržet si svoje postavení v práci nebo se starat o nemocného příbuzného. Sociální hospitalizace jsou problémem dost častým.

Může tento problém, který je spíš sociální, etický a ekonomický než zdravotnický, řešit vysokomýtská nemocnice?

Mě to zaujalo, to je podle mého možnost, jak jít dál, hledat cesty. Beru v úvahu, že je v nemocnici i ambulantní zázemí a část rehabilitační. Chtěla bych tato oddělení poznat a vyhodnotit ve třech měsících. Nechtěla jsem jen číst výroční zprávy, ale postupně hovořit se zaměstnanci, a s nimi si udělám analýzu, jestli ta koncepce, kterou jsem předložila k výběrovému řízení, vůbec k něčemu je. Nebo zda jsem ve skutečnosti netušila, do čeho jdu a budu muset vytvořit koncepci novou.

Jaký je váš cíl, záměr?

Aby se více o nemocnici mluvilo v souvislosti se seniory a její lůžkovou částí. Chtěla bych přesvědčit své spolupracovníky, aby se mnou připravili veškeré podmínky na akreditaci nemocnice. Bude to pro nás běh na rok, rok a půl. Je to projekt možná odvážný, určitě náročný, ale je nezbytný, protože pokud chceme hovořit o kvalitě ošetřovatelské péče, o kvalitě léčebné péče, jsou pro nás standardy a doporučené léčebné postupy jediným východiskem. Určitě bych chtěla, aby se o nemocnici mluvilo jako o kvalitním centru pro seniory, kde bychom do budoucna měli ambulantního geriatra, ve spolupráci s městem a panem starostou propojit záležitosti zdravotnické a sociální.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?