Nebojte se ušetřit

25. 10. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotníci chtějí stávkovat za svoje platy, nechtějí si je nechat snížit, ale naopak zvýšit, a zdravotní pojišťovny plánují omezit platby nemocnicím. Dva zcela protichůdné procesy, oba oprávněné.


Lékaři a sestry by měli mít vyšší platy a zdravotní pojišťovny musejí krátit úhrady nemocnicím, protože ze zdravotního pojištění plyne méně peněz.

Nicméně vedení nemocnic to staví před obtížně řešitelný úkol. Pokud nechtějí omezovat zdravotní péči, nezbývá než maximálně snižovat náklady na služby a činnosti, které s poskytováním zdravotní péče přímo nesouvisejí.

TŘETINOVÉ ÚSPORY

Jednou z cest, jak to udělat, je i ve zdravotnictví využít outsourcing, moderní formu, jak velké firmy snižují své náklady. Nemocnice Na Homolce tuto formu zkouší a výsledky potvrzují zkušenosti komerčních firem.

Outsourcing účetnictví či právních služeb významně snižuje náklady i ve zdravotnictví. V Nemocnici Na Homolce jsme v prvním kroku vyčlenili na externí firmu účetní a medicínsko-právní služby a díky tomu jsme ušetřili zhruba 30 procent z původních nákladů.

Outsourcing má však i další výhody. Zvyšuje kvalitu těchto služeb. Například s rozvojem informačních technologií nebo právního povědomí pacientů rostou i nároky na kvalitu lidí, kteří tuto práci pro nemocnice dělají.

V blízké budoucnosti budou schopny tuto kvalitu zajistit pouze externí firmy. To samé platí například pro nákup moderní zdravotnické techniky nebo vypracování smluv na její servis.

KVALITNÍCH FIREM JE DOST

Není to však cesta snadná. Nemocnice Na Homolce byla opakovaně napadána, že je potichu privatizována. To je samozřejmě nesmysl. Nemocnice Na Homolce a všechny ostatní státem vlastněné nemocnice, včetně nemocnic fakultních, zůstávají v rukou státu, i kdyby outsourcovaly úplně všechny nemedicínské činnosti.

Nijak tím neriskují ohrožení svého chodu, protože kvalitních firem, které jsou schopny a ochotny jmenované činnosti dodat, je řada. Nahradit jednu druhou není problém. Odpovědět, proč se Nemocnice Na Homolce stala terčem útoků, není těžké.

Vyčlenění celé agendy, ať již účetní nebo právní, je významnou změnou v chodu nemocnice a jako každá změna i tato vyvolává pasivní a aktivní odpor. Konkrétně u zaměstnanců, které postihne, a soukromých firem, které v daném oboru dostávají od nemocnice dílčí zakázky.

Druhým důvodem je skutečnost, že zdravotnictví je nejsnáze zpolitizovatelnou oblastí. Vyvolat strach o „naše zdraví“ je snadné a média se tématu věnují v maximální míře, protože se týká úplně všech. I Nemocnice Na Homolce se stala obětí předvolebního boje.

Vzhledem k nedostatku finančních prostředků, které zdravotní pojišťovny avizují na příští rok a které pociťujeme již dnes, bude Nemocnice Na Homolce v outsourcingu pokračovat. Je to cesta, jak významně snížit náklady a zároveň v maximální možné míře udržet kvalitu a doufejme i kvantitu poskytované péče.

Autor je ředitelem Nemocnice Na Homolce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?