Největší problém je stáří doktorů

3. 11. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři stárnou. Podle břeclavského lékaře a jihomoravského krajského radního pro zdravotnictví Oldřicha Ryšavého ale ještě není nejhůř. "Největší problémy jsou teprve před námi," varuje Ryšavý.


Je počet chybějících lékařů na jižní Moravě kritický?

Vtuto chvíli chybějí nanejvýš v některých obcích. Troufám si tvrdit, že takové případy se dají spočítat na prstech jedné ruky. Mnohemzávažnějším problémem je věková struktura lékařů. Praktičtí doktoři stárnou.

Jak stará je tedy v současné době většina jihomoravských lékařů?

Jsou vesměs v předdůchodovém věku. Mladých lékařů je mezi nimi málo, a nemohou tak nahradit generaci odcházející do důchodu. Vnejbližších letech bude kvůli věku končit čím dál tím více doktorů. Aproto můžemeočekávat jejich ještě větší nedostatek.

Proč se absolventi lékařských fakult praktickému lékařství vyhýbají?

Je pro ně jednodušší zvolit si takovou specializaci, ve které získají ještě před atestací práci. Zaměstnat budoucí praktické lékaře, kteří pak odejdou do terénu, pro nemocnice není příliš atraktivní. Domnívámse ale, že kolegové, kteří už v nemocnicích nějakou dobu pracují například jako internisté, mohou za pár let mít o místa praktiků zájem.

Proč? Čím pro ně může být práce praktického lékaře atraktivní?

Takové povolání je zajímavé například tím, že člověk je sám sobě pánem. Může dělat práci, která v sobě zahrnuje velké množství oborů napříč medicínou. I tomá ale svá úskalí. Praktičtí lékaři si musejí dodělat příslušné vzdělání a v nemocnicích pak mohou chybět.

Co dělá vedení kraje proto, aby problém vyřešilo?

Zapojili jsme se do programurezidenčních míst, který podporuje při studiu budoucí lékaře. Z větší části jej platilo ministerstvo zdravotnictví, Jihomoravský kraj na něj přispíval. Letos jsme na něj poskytli téměř dvoumilionovou dotaci, kterou jsme podpořili osmnáct lékařů. Od příštího roku program ale v plné výši zabezpečí ministerstvo zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?