Nemocnice dostaly peníze na personál

21. 7. 2009 9:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě nemocnice na Karvinsku dostaly z ministerstva zdravotnictví speciální dotace ze státního rozpočtu na vytvoření takzvaných rezidenčních míst. Nemocnice, které bojují s nedostatkem lékařů a sester, by takto mohli situaci částečně vylepšit. Peníze na nový personál dostalo osm ze sedmnácti nemocnic...


v moravskoslezském kraji, mezi nimi byla i Nemocnice s poliklinikou v KarvinéRáji.

„Naše nemocnice získala v tomto projektu peníze na pět podporovaných rezidenčních míst,“ potvrdila mluvčí této nemocnice Hana Jakubková. Podmínkou pro zisk peněz z dotací, které budou použity na platy především čerstvých absolventů středních a vysokých škol, bylo podání žádosti. Poté bylo rozhodnuto o přerozdělení sumy peněz mezi jednotlivé instituce.

„Získali jsme prostředky pro přijetí tří lidí v oboru aplikované fyzioterapie, kde je dotace na tři roky 70 tisíc korun na jednoho rezidenta. Dva místa poté zbyly na lékaře ortopedy, na které nám bude během pěti let přispěno částkou 30 tisíc korun na každého,“ upřesnila mluvčí karvinské nemocnice.

Příspěvek 30 tisíc korun na pětiletý plat ortopeda působí spíše jako symbolická suma. Rezidenti navíc musí podepsat smlouvu o tom, že budou po určitou dobu pracovat právě pro danou nemocnici, a ne jinde, což by mnohé potenciální zájemce mohlo odradit. Přesto v Karviné věří, že se podaří i díky této dotaci rozšířit řady personálu.

„Na zmíněná místa už jsme vyhlásili výběrová řízení,“ dodala mluvčí. Navětší peníze se v Karviné nepodařilo dosáhnout. „Hlásili jsme se i do Projektu číslo 1, kde se dotace na rezidenční místo pohybují od sedmi set tisíc korun do jednoho milionu, ale v tomto projektu uspěly především fakultní nemocnice,“ dodala Jakubková.

Co se nepodařilo v Karviné, vyšlo v havířovské nemocnici. „V Projektu číslo 1 nám byla přisouzena částka ve zmíněném rozmezí 700 tisíc až milion korun. Nyní už tak zaměstnáváme jednoho rezidenta na infekčním oddělení,“ uvedla mluvčí Nemocnice s poliklinikou Havířov Jana Zlattnerová.

Petr Wojnar, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?