Nemocnice láká mladé lékaře

7. 5. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Potřebnou praxi a následné vzdělávání nyní získají absolventi lékařských fakult v rychnovské oblastní nemocnici.


Nové lékaře nyní láká Oblastní nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Stalo se z ní totiž kvalifikovanější zařízení, které nabízí kvalitní služby.

Ministerstvo zdravotnictví letos nemocnici udělilo akreditaci pro speciální vzdělávání v oborech chirurgie, dětské lékařství a gynekologie a porodnictví. Nemocnice mladým lékařům nabízí potřebnou praxi a další vzdělávání.

Výhoda udělení akreditací spočívá v tom, že zde mladí lékaři získají praxi. V nemocnicích, které akreditaci dosud nemají, lékař praxi získat nemůže, což je pro něho nevýhodné.

„Pro absolventy lékařských fakult se naše nemocnice stává atraktivní. Lékaři tu budou rádi pracovat, nemusíme je nikam posílat, vzdělání si doplní přímo tady. Mladé doktory to přiláká, mohou tu pak atestovat, získat kvalifikaci, získají tu zkušenosti. V nemocnici bez akreditace by to nešlo,“ objasnil přínos pro zdravotnické zařízení ředitel rychnovské nemocnice Luboš Mottl.

Pro získání akreditace musí každá nemocnice prokázat, že je dostatečně kvalitní. „Zdravotnické zařízení musí splňovat určité podmínky, jako je počet personálu, který je dostatečně kvalifikovaný, nemocnice musí mít určitou odbornou historii. Ministerstvo zdravotnictví ví, že je tu poskytovaná kvalitní péče, proto nám akreditace udělilo,“ informoval dále Mottl.

Rychnovská nemocnice navíc letos uspěla v žádosti o tzv. rezidenční místa pro obory ortopedie a chirurgie. Ministerstvo zdravotnictví tak nemocnici pomáhá s financováním stáží, na kterých se lékaři vzdělávají.

„Pokud chceme dále lékaře vzdělávat a nemocnice nemá na daný obor akreditaci, například na kardiochirurgii, musíme je posílat na stáže do jiné nemocnice. Náklady na tyto stáže doposud platila mateřská nemocnice. Ministerstvo nyní vyhovělo žádosti a tyto stáže zaplatí,“ objasnil Luboš Mottl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?