Nemocnice otevřela nový dětský pavilón

18. 5. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice České Budějovice zahájila 17. května provoz nového dětského pavilónu. Malí pacienti budou mít k dispozici kromě nejmodernějšího zdravotnického vybavení i herny a celkové náklady se vyšplhaly téměř na 290 miliónů korun.


„Jde o jednu z největších investic za posledních několik let v rozvoji modernizace naší nemocnice pro občany celého Jihočeského kraje. Nové oddělení nabídne dětským pacientům a jejich doprovodu i větší komfort, protože bude vybaveno dvoulůžkovými a třílůžkovými pokoji s vlastním sociálním zařízením,“ uvedl Břetislav Shon, předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a. s.

Realizace projektu byla zahájena v závěru roku 2008. Celková částka 290 miliónů korun je kryta z 86,5 procenta z dotačních zdrojů v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Evropská unie se na jeho financování podílí 80 procenty sumy, národní spolufinancování představuje 6,5 procenta. Zbývajících 13,5 procenta pak hradí nemocnice z vlastních zdrojů. „Celý objekt je zcela bezbariérový a doplněný o nové, dosud chybějící prostory,“ podotkl Shon.

Primář Dětského oddělení českobudějovické nemocnice Vladislav Smrčka upozornil, že budova vyhovuje technickým a prostorovým uspořádáním všem novým požadavkům.

„Velmi významná je i skutečnost, že nová budova je propojena se sousedním chirurgickým pavilónem, takže odpadají transporty našich pacientů na traumatologii, chirurgii a neurochirurgii a na diagnostická vyšetření typu komputerová tomografie, magnetická rezonance či rentgenové vyšetření prostřednictvím sanitních vozů,“ konstatoval Smrčka.

Další výhodou je podle něho, že děti s chirurgickými onemocněními, které byly hospitalizovány do dnešního dne na chirurgickém oddělení, budou již ošetřovány na lůžkách pooperační stanice.

Dětské oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., disponuje v nové budově osmi lůžky na jednotce intenzivní a resuscitační péče, z toho dvěma izolačními pro závažné infekce, pěti lůžky na dospávacím pokoji, 18 pooperačními a poúrazovými lůžky, 10 lůžky na hematoonkologii, 21 lůžky na stanici velkých dětí a 34 lůžky na stanici malých dětí, kojenců a batolat.

Každá stanice má k dispozici také lůžka pro doprovod dítěte, samozřejmě nejvíce na stanici malých dětí a kojenců. Vedle toho jsou v novém objektu k dispozici i čtyři pokoje hotelového typu pro doprovod pacienta. Nechybějí ani herny, školní prostory, návštěvní místnosti a další doplňkové prostory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?