Neoperujeme, peníze už došly

20. 10. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Na plánované operace si pacienti ve spádové oblasti krnovské nemocnice budou muset počkat do příštího roku. Proč? Nejsou peníze.


Krnovská nemocnice vyčerpala už v říjnu roční rozpočet Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) určený na plánované operace. V praxi to znamená, že pojištěnci VZP, kterým nemocnice naplánovala například operaci kloubu dolních končetin nebo kardiostimulátoru, musí počkat minimálně do ledna roku 2011.

„Tato situace vznikla tím, že krnovská nemocnice zaznamenala v letošním roce větší nárůst akutních poúrazových operací, které jsou nově od letošního roku čerpány z rozpočtové položky, která zahrnuje také plánované operace,“ vysvětlila situaci mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková.

Lidé, kteří si celý život platí zdravotní pojištění, se jen neradi smiřují s tím, že jim nezbývá nic jiného, než si počkat na náhradní termín operace. Navíc příprava na každou operaci je psychicky náročná, takže její odložení pacienta i jeho rodinu vystresuje ještě víc.

„Mému otci měl být operován kolenní kloub. Byla jsem ráda, že se nám tátu podařilo přesvědčit, aby s operací souhlasil. Dlouhou dobu už trpí ukrutnými bolestmi způsobenými artrózou čtvrtého stupně. Byť je tátovi sedmdesát let, je to nesmírně aktivní člověk, který miluje túry po horách. Operace by určitě byla řešením, jak jej navrátit do jeho aktivního stylu života. Těšili jsme se, až bude mít zákrok konečně za sebou, o to horší pro nás bylo zjištění, že je operace z důvodu vyčerpaného limitu pojišťovny VZP odsunuta,“ vylíčila situaci v rodině dcera nemocného Markéta Hercigová.

Otec Markéty Hercigové byl už s operací psychicky smířen, a navíc také absolvoval mnohá náročná předoperační vyšetření, která bude muset podstoupit za zhruba půl roku ještě jednou. „Táta se rozhodl na začátku května, že na výměnu kloubu nakonec půjde. V srpnu obdržel dopis s datem plánované operace, a na základě toho podstoupil různá předoperační vyšetření,“ řekla Markéta Hercigová.

„Kolem 10. září mému otci nemocnice telefonicky oznámila, že plánovaná výměna kolenního kloubu byla odsunuta, a že mu toto rozhodnutí do týdne přijde také písemně. Celou rodinu situace šokovala,“ uvedla Markéta Hercigová.

Všeobecná zdravotní pojišťovna se hájí tím, že krnovská nemocnice naplánovala víc operací, než je možné ze sjednaného limitu zafinancovat.

„Považuji jednání krnovské nemocnice za velmi nekorektní. K mému překvapení jsme zjistili, že v říjnu byla vyčerpána částka, která byla nemocnici určena na operativní zákroky. Celkovou výši financí, které měla nemocnice pro tento rok určenou, dobře znala. Přesto naplánovala víc operací, než bylo možné zafinancovat,“ řekl mluvčí VZP pro Moravskoslezský kraj Michal Vojáček a dodal: „Nemocnice se na nás obrátila s prosbou, zda by bylo možné navýšit její rozpočet. Ten byl po řadě jednání skutečně o něco navýšen, aby mohly být provedeny některé další naplánované operace. Počet pacientů čekajících na operaci byl ale tak velký, že jsme všechny letos financovat nemohli,“ řekl mluvčí Vojáček.

V celé věci hraje důležitou roli i fakt, že je na Bruntálsku pojištěno u VZP zhruba 65 procent obyvatel a krnovská nemocnice, která má jako jediná urgentní příjem, tak funguje jako hlavní spádová oblast pro akutní poúrazové operace.

„Odhadovat, kolik z finančního limitu dát na akutní operace a kolik nechat na plánované operace je neproveditelné. Akutní operace nemůžete odhadnout ani naplánovat.

Pro příklad v roce 2009 odoperovala krnovská nemocnice dva akutní poúrazové případy, kdežto v roce 2010 jsme zaznamenali k dnešnímu dni už jedenáct akutních operací.

Tím, že VZP pojišťovna snížila pro letošní rok limit a navíc nově zahrnula do limitu pro plánované operace i ty akutní, vznikl problém, že některé naplánované zákroky musely byt odsunuty na začátek příštího roku. Komplikace s tímto spojené nás samozřejmě velice mrzí,“ dodala mluvčí nemocnice Eva Kijonková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?